24. 10. 2018 Marek Táborský

Nominace holek? Rozhoduje i aktuální forma

Už pátou sezonu zpestřují zápasový program fanouškům Prague Stars Cheerleaders. Sehraný tým roztleskávaček stejnou dobu řídí z pozice trenérky a manažerky v jedné osobě MARKÉTA FORMANOVÁ. Za svým týmem, který je součástí organizace HC Sparta Praha, skálopevně stojí. Aby ne – úspěchy se množí. Třeba letos budou její svěřenkyně tančit i na prestižním prosincovém mistrovství světa ve florbale, které se bude konat v O2 areně.

Dívky na jednotlivých zápasech se často liší. Měníte sestavu podobně jako hokejisté?
(ťuká na stůl) Musím zaklepat, aktuálně máme opravdu silnou sezonu, je nás už přes dvacet a další dívky mají zájem se připojit. Vnímáme to jako velký úspěch, je vidět, že náš tým už má silné jméno. Na zápase je vždy osm dívek.

Co dělá zbytek týmu? Sedí na střídačce?
Ne, vybíráme je i s ohledem na jejich soukromé životy. Musí být zdravé a nemít další povinnosti jako je škola či práce. Čím dál častěji se naštěstí stává, že musím holky na zápas vybírat z většího počtu. To pak rozhoduje i „aktuální forma“, jak dobře tancují.  Nejsme ale žádný velký americký tým, takže se snažím vytěžovat i členky, co se na zápasy tak často nedostanou. Prostě jako spravedlivý trenér.  Musím dát šanci i nováčkům, holkám, co mají potenciál, ač ještě nejsou na tak dobré úrovni, jak ty nejzkušenější.  

Jak často musíte trénovat?
Nehledě na zápasy Sparty trénujeme pravidelně dvakrát týdně dvě hodiny a občas i o víkendech. Trénink je složený podle toho, co nás aktuálně čeká. Před zápasy se věnujeme hlavně programu daného utkání s nominovanými dívkami, které o všem předem informuji. Musí vědět, v jakém budou daný zápas vystupovat kostýmku, jaké si vzít pom-pony (třásně) a podobně. Dáváme si velký pozor třeba na to, abychom se neoblékly do týmových barev aktuálního soupeře. Musíme si dobře hlídat svůj zápasový šatník.

Kolik choreografií máte připravených na jednotlivé utkání?
V hledišti jich máme pětadvacet, další speciální pak předvádíme přímo na ledové ploše.

Kdo určuje, co se zrovna bude tančit? Dívky spolu během přerušení nestihnou promluvit…
Vždy ta první v řadě, která musí co nejrychleji reagovat. Jakmile začne hrát vhodná hudba, na kterou se dá tancovat, stačí odpočítat kýváním hlavou dopředu domluvený signál a zbytek už ví, co má dělat.

Kde berete na stále nové choreografie inspiraci?
Všude možně a poslední dobou i mimo oblast cheerleadingu. Snažím se tým vést i jinými směry, zabavit lidi je čím dál těžší, obzvlášť v Praze. Sleduji tedy různé taneční týmy, muzikály, akrobatické show a podobně.

Dostáváte od fanoušků pozvánky na rande?
Stává se to. Máme ale svůj vlastní „etický kodex“. Členky týmu jsou s pravidly v tomto kodexu seznámeny při svém nástupu. Stvrzují svým podpisem, že souhlasí a budou týmová pravidla ctít a dodržovat. Kodex upravuje jejich chování v rámci týmu, na vystoupeních, ale třeba i na sociálních sítích. A mimo jiné jim zde nedoporučuji sbližování s fanoušky, a to z důvodu bezpečnosti. Ač je členkám většinou již osmnáct let a výše, tak se za ně cítím odpovědná. Pokud ale dojde k oboustranným sympatiím, nemůžu jim samozřejmě bránit. Snažím se těmito pravidly vést tým k odpovědnosti a profesionalitě.

Tráví spolu dívky čas i mimo zápasy?
Jsme spolu už téměř denně, díky všem tréninkům, zápasům a dalším akcím. A k tomu zde vzniklo plno přátelství, která přesahují i do soukromé roviny mimo týmové akce. I já jako trenérka bych si asi měla držet větší odstup, ale moc se mi to nedaří a jsem s holkami spíše kamarádka. Hodně jsme se sblížily za ty roky.

 Musíte na tréninku na svěřenkyně občas zakřičet?
Někdy ano, ale nedělám to ráda. Už mě dobře znají a ví, že když se ozve zapískání, že už je to má hranice. Naopak se je snažím spíše podporovat a motivovat, protože některé přichází s drsnými zkušenostmi z jiných týmových sportů, kde jim sebevědomí bohužel podkopávali. Ke každé se snažím přistupovat zvlášť.

Nelze se nezeptat: fandí všechny Spartě?
Samozřejmě! Baví je to a zajímá, i když zrovna nebyly na utkání. Vcelku dost to prožívají. Jeden příklad za všechny: Když jim jeden čas bylo odepřeno chodit na poslední třetinu do kotle, kvůli bezpečnosti a také že se tam dobře nevešly na schody… to bylo panečku rozhořčení v šatně! Takže už jsou zase zpět a vše je v pořádku.

Snem hokejistů bývá pozvednout nad hlavu cenný pohár. O čem sníte vy?
Já osobně už jsem si jeden ze svých snů splnila. V roce 2004 jsem mohla tančit na mistrovství světa v hokeji v Praze a před třemi roky jsem si to splnila znovu – tentokrát v roli trenérky. Byl to týmový vrchol Prague Stars Cheerleaders. Letos nás čeká další, a to mistrovství světa ve florbale. To jsou velice prestižní události, které dělají skvělé jméno jak nám, tak i Spartě. A kdo ví, co přinesou další sezony.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek