2. 12. 2020 Daniel Ryl

O účast na MS U20 zabojují čtyři sparťané

Česká hokejová reprezentace do 20 let se chystá na mistrovství světa v kanadském Edmontonu, o které se poperou také čtyři sparťané! V širší 42členné nominaci pro závěrečný kemp ve Vyškově jsou obránci Michael Krutil s Danielem Poizlem, útočník David Vitouch a brankář Oldřich Cichoň. Do finální nominace se dostane celkem 28 hráčů.

Na prvním srazu v sobotu 5. prosince se bude hlásit sparťanská čtveřice Daniel Poizl, Michael Krutil, Oldřich Cichoň a David Vitouch. Zatímco první tři jmenovaní nabírají herní vytížení v prvoligových týmech, poslední pravidelně nastupuje za náš A-tým, kterému tak bude chybět minimálně po čas kempu na jihu Moravy.

Všichni čtyři sparťané reprezentují už od kategorie do 16 let, ale tentokrát mohou zabojovat o premiérovou účast na světovém šampionátu. Ve hře jsou také dva exsparťané. Útočník Ondřej Pšenička, působící v zámoří, kromě něhož je v nominaci také obránce Martin Hugo Haš, hrající pro změnu ve Finsku.

Sparta v nominaci: brankář, dva nadějní beci i "áčkař" Vitouch

Nejzkušenějším u trojice je útočník David Vitouch. Dravý útočník už je stabilní členem A-týmu, ze kterého vypomáhá juniorce i prvoligovým Litoměřicím. Nadějný talent, který si vzal pod křídla zkušený zadák Milan Jurčina, má na kontě už 35 extraligových startů. V nich nastřílel tři góly a přidal tři asistence, které by mu mohly pomoci i na světový šampionát.

Velkou motivaci má obránce Michael Krutil, který prožívá vydařený rok! Nejprve se zotavil ze svého zranění, po němž hraje v Litoměřicích a v říjnu byl draftován Chicagem. „Mám v sobě spoustu pocitů. Radost, štěstí i úlevu. Je to neskutečný pocit,“ přiznal v rozhovoru bezprostředně po draftu. V aktuální sezoně naskočil už do čtyř prvoligových zápasů s bilancí jednoho gólu.


V něm se objevuje také třetí do party Daniel Poizl. Ačkoliv přišel do našeho klubu v únoru 2019, stihl naskočit do šestnácti extraligových zápasů. Nadějný zadák sbírá zkušenosti převážně v první lize, kde hájí barvy Litoměřic. V reprezentačních kategoriích od šestnáctky až po dvacítku doposud odehrál celkem 58 zápasů s bilancí čtyř gólů a pěti asistencí.

Dodatečně byl do širšího výběru trenéra Karla Mlejnka povolán i brankář Oldřich Cichoň. Nadějný gólman se v loňské sezoně stal nejlepším juniorem na svém postu - po základní části se mohl pyšnit skvělou úspěšností 93,93 %! Letos pravidelně nastupuje za prvoligový Sokolov, za náš A-tým naskočil i v letním Generali Česká Cupu, kde si připsal výhru proti kladenským Rytířům.

Vitouch: Zahrát si na dvacítkách v Kanadě je velká motivace!

Šikovný útočník David Vitouch je stabilním členem sparťanské sestavy, přesto své extraligové zkušenosti před závěrečným bojem o světový šampionát do 20 let jako výhodu nevidí. „Bude nás na kempu víc, takže musíme o nominaci hodně zabojovat, ale těším se hodně,“ přiznává před vyškovským kempem, kde se popere o jedno z 28 míst na kanadském turnaji.

Vnímáš jako svoji výhodu, že hraješ pravidelně extraligu?
Myslím si, že všichni máme šanci stejně velkou. Bude záležet, s jakou formou na kemp přijedeme. Všichni musíme o místo zabojovat.

42
V širší nominaci na závěrečný kemp je celkem 42 hráčů. Do Kanady jich pojede 28.

Cítíš podporu i od trenérů a spoluhráčů, přestože budeš našemu týmu minimálně přes týden chybět?
Určitě! Všichni mě podporují, trenéři mi už dříve říkali, že se mi budou snažit pomoct, abych se na kemp probojoval a měl šanci na finální nominaci.

V prvním týmu dostáváš hodně prostoru. Jak se zatím cítíš?
Cítím se dobře. Jsem rád, že dostávám šanci nastupovat. Myslím si, že kvalita týmu je obrovská a je otázkou času, než se zase dostaneme do pohody a budeme vyhrávat.

V posledních letech jsi vystřelil do extraligy a bojuješ o šampionát v Kanadě. Jak moc velký vliv má Milan Jurčina, který nad tebou drží dohled?
Milan přináší pohodu. V kabině je každé ráno, s každým si promluví a přenáší pohodu. Hodně mi pomáhá, rady a podpora od takového hráče jsou skvělá zkušenost.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila