8. 1. 2018 Petr Pavlík

Obránce Prchal: Kluci mě přijali suprově!

Prosinec utekl jako voda a hráčem akademie HC Sparta Praha za tento měsíc se tentokrát stal obránce staršího dorostu JAKUB PRCHAL, který ještě v úvodu této sezony oblékal dres zlínských ševců. Poté se však rozhodl pro angažmá ve Spartě, kde se cítí být nabit další hokejovou energií. Co rozhodlo pro jeho přestup a jak se mu v novém týmu líbí?

Jakube, ještě před angažmá ve Spartě jste hrál za Zlín. S hokejem jste začínal na Moravě nebo ještě někde jinde? V kolika letech jste poprvé obul brusle?
K hokeji mě přivedl můj nevlastní děda, který v té době působil jako technický ředitel stadionu. Začal jsem v mých třech letech právě ve Zlíně.

Proč jste zvolil přestup právě do Sparty?
Na reprezentačním kempu mě oslovil pan trenér Žemlička a projevil o mě zájem. V té době jsem byl rád, protože jsem byl nespokojen se svou rolí ve Zlíně a Sparta mi nabídla lepší podmínky k mému sportovnímu vývoji. K přestupu přispěl také fakt, že taťka dojíždí za prací právě do Prahy.

Největší radost mi přináší týmová vítězství. Jsem rád také za každou dobrou nahrávku a nějaké dobře ubráněné oslabení. To mě vždycky dokáže povzbudit.
Jakub Prchal

Za tu dobu, co působíte v hlavním městě, stihl jste si už pořádně zvyknout?
Myslím, že jsem se aklimatizoval velice rychle a pomohli mi k tomu hlavně moji spoluhráči, kteří mě mezi sebe suprově přijali a ukázali mi, kudy kam.

Prožíváte nějaké speciální pocity, když zrovna nastupujete proti Zlínu už v roli soupeře?
Určitě ano. Přeci jen Zlín je město, kde jsem se narodil a vyrůstal a stále tam mám spoustu kamarádů. Shodou okolností jsem debutoval v kategorii juniorů právě proti Zlínu a týden na to jsem mu čelil znovu tentokrát ve starším dorostu, kdy byl tento zápas hodně vypjatý.

S vaším věkem ještě spadáte do kategorie staršího dorostu.  V poslední době jste měl to štěstí a podařilo se vám nakouknout už do juniorů. Jak jste se osobně cítil, hrát po boku starších hráčů?
Určitě si vážím této šance zahrát si za juniory, protože ve Zlíně by se mi to asi nepoštěstilo. Ze začátku jsem byl nervózní a bylo to pro mě těžké. Kluci mi ale hodně pomohli dostat se do klidu a myslím si, že jsem v těch zápasech docela obstál. Přeci jenom juniorský hokej je o dost rychlejší a jsem rád, že v této kategorie můžu posbírat zase nějaké zkušenosti navíc.

Ve starším dorostu se vám daří, zaznamenal jste devět kanadských bodů z jedenácti zápasů. Jste se svým prozatimním výkonem spokojen?
Myslím, že jsem našel svoji roli v týmu, a zatím jsem velmi spokojen. Nechci to zakřiknout. Za body samozřejmě vděčím svým spoluhráčům, bez nich by to nešlo. Věřím, že nám to takhle bude šlapat do zbytku sezony.

Sezona se už přehoupla do své druhé části. V základní části se vám dařilo, akorát se Slavií jste ze čtyřech vzájemných zápasů třikrát prohráli. Čím to podle vás bylo?
Hned první zápas za dorost jsem odehrál právě proti Slavii a spíš jsem se rozkoukával. Na každý zápas se připravujeme pořád stejně a my hráči se snažíme plnit to, co po nás trenéři chtějí. Myslím, že tři prohry se Slavií byly spíše shoda okolností, že nás hned třikrát dokázala porazit.

Nadstavbu jste odstartovali ve velkém stylu, poté se však tým trochu zadrhl. Nedávno jste se vrátili na vítěznou vlnu duelem proti Pardubicím. Řekli jste si během vánoční pauzy, co musíte změnit?
Abych řekl pravdu, ne úplně konkrétně. Myslím, že svou roli mělo naše jednoznačné vítězství v základní části, a tím pádem jsme zápasy v nadstavbě trochu podceňovali. Každý z nás si musel uvědomit, že to nepůjde samo a jenom tvrdá práce nás vrátí zpět. Teď jsme vyhráli, ale musíme na to navázat dalšími zápasy.

Jak jste již naznačil, už jste měl tu čest zahrát si v reprezentačním dresu. Jaká to byla pro vás zkušenost?
Úžasná! Obléknout na sebe reprezentační dres je pro mě velká čest a za tuhle šanci jsem moc rád. Hodně mi to dalo. Doufám, že se tam ještě někdy podívám.

7
Tolik zápasů odehrál sparťanský obránce Jakub Prchal v probíhajícím ročníku za českou reprezentaci, v níž zapsal pozitivní bilanci na ledě +3.

V lednu vás čeká dvojzápas se Salzburkem. Jak se těšíte na samotné město a co udělat pro to, abyste byli co nejúspěšnější?
Těšíme se moc. Salzburk je velice kvalitní mužstvo a čekají nás výborné, ale i těžké zápasy. Věřím, že jsme schopni je zvládnout. Do Salzburku jedeme hrát hokej a pochybuji, že bude čas na prohlídku města. Myslím, že úspěch nám zaručí především dobrá příprava a tvrdá práce.

Z čeho ve své hokejové kariéře máte doposud největší radost?
Největší radost mi přináší týmová vítězství. Dále jsem rád prakticky za každou povedenou nahrávku nebo například ubráněné oslabení. To mě vždycky dokáže povzbudit.

Jaké jsou vaše cíle, kterých byste chtěl v hokeji, ale i v životě dosáhnout?
Asi každý hokejista toužím alespoň jednou za život si zahrát ve slavné NHL. Obecně si myslím, že každý člověk by měl nacházet radost v tom, co sám dělá. U mě je to hokej, protože ten mne dělá šťastným. Chci se v něm nadále zlepšovat.


FOTO: Juliana Zash

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek