14. 11. 2019 Dáša Šamanová, Daniel Ryl

Opět doma! Sparta přivítá Mountfield HK

V posledním zápase zvítězila Sparta nad Kladnem před rekordní extraligovou návštěvou 6:2, ale už o dva dny později v pátek 15. listopadu od 18:30 hodin přivítají v O2 areně dalšího těžkého soupeře – Mountfield HK. Pikantní utkání čeká našeho útočníka Vladimíra Růžičku, jenž se poprvé v kariéře utká se svým otcem. Svěřenci Uweho Kruppa mají Východočechům co vracet, protože v prvním vzájemném utkání sezony u nich prohráli 2:4, proto věří v odplatu.

Extraligový rekord v aréně, šest gólů a vedení

Ve středečním utkání proti Kladnu získali sparťané tři body, když tradičního rivala zdolali jasně 6:2 i díky dvěma bodům útočníka Miroslava Formana. „Výsledek vypadá jednoznačně. I přesto to od nás nejlepší zápas nebyl. Ale po reprezentační pauze to tak občas bývá, bylo v něm spoustu nepřesností. Ale vyhráli jsme,“ říká sparťanský odchovanec, který si v duelu zapsal 200. i 201. bod za Spartu a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Sparta si tak připsala tři body a udržela se na čele tabulky. Utkání proti Rytířům i s Jaromírem Jágrem v sestavě sledovalo 17 220 diváků, což znamenalo jediné – extraligový rekord v aréně. Více fanoušků (21 500 diváků) bylo jen v Brně v lednu roku 2016, kdy se pod širým nebem střetla Sparta s Kometou. „Atmosféra byla skvělá. Všichni jsme si to užili. Já si zápasy před zaplněnou halou vždy užívám. Doufám, že v pátek to bude minimálně stejné,“ doufá Forman.

Mountfield se trápí, ale v Lize mistrů nakročil za postupem

Našemu středečnímu soupeři se v posledních týdnech příliš nedaří. Mountfield je až na osmém místě extraligové tabulky a má za sebou dvě porážky. Před reprezentační pauzou prohrál 1:4 s Plzní a následně nestačil v derby na rivala z Pardubic, který i přes poslední místo v tabulce zvítězil 5:2. Gólově se prosadil také útočník Kevin Klíma, jenž na východě Čech hostuje právě ze Sparty.

Východočechy by měl pozvednout příchod trenéra Vladimíra Růžičky, který musí zapracovat zejména na produktivitě. Více než deset bodů mají totiž pouze tři hráči, což je u ambiciózního soupeře málo. Východočeši navíc musí zapracovat zejména na defenzivě, protože kupříkladu oslabení jsou s úspěšností 78,79 % čtvrtá nejhorší v celé soutěži.

Vzpruhou může být středeční cenné vítězství 1:0 nad Mannheimem v prvním kole play off Ligy mistrů. O hubené výhře rozhodl útočník Aleš Jergl, který však v pátek čeká jiné utkání. „Určitě to bude jiný styl hokeje. Sparta hraje vepředu, musíme věřit v systém, který nám trenéři teď dali a pilovat ho trénink od tréninku. Věřím, že to bude přinášet ovoce, že budeme vyhrávat nejen v CHL, ale samozřejmě i v extralize. Tvrdou hru se budeme snažit přenést i do zápasu se Spartou,“ řekl na klubovém webu úspěšný střelec.

Sparta chce oplatit porážku a udržet náskok v čele!

Oba týmy se potkaly už v zářijovém utkání 5. kola, v němž sparťané zareagovali na vedoucí gól, ale pak nezachytili odskočení domácích a nakonec prohráli 2:4. „Ten zápas si dobře pamatuju. Byl vyrovnaný, ale oni byli o kousek lepší. Nepříjemně po nás chodili. Zdobilo je, že hodně bruslí a napadají, ale v poslední době se jim moc nedařilo,“ popisuje útočník Miroslav Forman, jenž vstřelil na půdě Východočechů první sparťanský gól.

V přesnou mušku doufá i před pátečním duelem, v němž může Sparta minimálně uhájit náskok na čele tabulky. Té vévodí s rezervou šesti bodů od druhé Plzně. „Je to krásný pocit. Lepší být první než jakékoliv jiné místo. Doufám, že to vydrží, ale sezóna se rozhoduje až na konci,“ dodává Forman.

Věděli jste, že…

Utkání proti Mountfieldu bude zajímavé pro Vladimíra Růžičku. Náš útočník se poprvé v kariéře postaví svému otci, který se stal trenérem Východočechů. Oba dva se totiž doposud pokaždé potkaly v jednom týmu – nejprve ve Slavii, následně i v Chomutově.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek