7. 8. 2022 Petr Pavlík

Páté místo dorostenců na President Cupu

V termínu od 5. do 7. srpna se v Třinci konal tradiční President Cup, který opět přinesl spoustu zajímavých momentů. Náš tým bohužel nenavázal na stříbro z minulého ročníku a na turnaji skončil letos pátý. Kompletní shrnutí prestižního turnaje do sedmnácti let si můžete přečíst níže v článku.

Historie a formát turnaje

President Cup se hraje od roku 2015 a jeho hlavním pořadatelem jsou třinečtí Oceláři. Na turnaj se každoročně sjíždí špičkové týmy z České republiky i zahraničí. Letošní ročník nebyl výjimkou. Sparťané se představili ve skupině Mini Werk Arena spolu s Bratislavou, Vítkovicemi, Ukrajinou a Rigou. Druhou skupinu s názvem Werk Arena utvořil domácí Třinec, Davos, Karlovy Vary, Salzburg a Hradec Králové.

Týmy se v základních skupinách utkaly se všemi svými vzájemnými soupeři a následně podle získaných bodů v tabulce odehrály konečné zápasy o umístění včetně medailových klání. Utkání ve skupinách se hrála klasickým systémem tři dvacetiminutové třetiny s tím, že v případě rovnosti skóre po řádné hrací době přišly na řadu po krátké úpravě ledové plochy samostatné nájezdy.

>>>FORMÁT PLAYOFF A ZÁPASŮ O KONEČNÉ UMÍSTĚNÍ ČTĚTE ZDE<<<

Výhra nad Slovanem, porážka s Ukrajinou i debakl s Rigou

Nově utvořený sparťanský dorost odehrál na turnaji v Třinci celkem pět zápasů. Mladí sparťané odstartovali svoje počínání na výbornou, když v prvním utkání porazili Slovan Bratislava vysoko 6:1 a v odpoledním klání si vyšlápli na Vítkovice v poměru 5:3. Náš tým se po úvodním hracím dni vyhříval na skvělém prvním místě v tabulce se šesti získanými body.

Sparťané však v dalším pokračování turnaje nenavázali na svůj brilantní vstup, když v dalších dvou zápasech svému soupeři podlehli. Vysoké porážky s výběrem Ukrajiny do sedmnácti let 3:8 a lotyšskou Rigou 3:9 pro náš tým znamenaly pouze boj o konečné páté místo. V utkání o umístění sparťané změřili síly s Davosem, proti kterému si spravili chuť a zvítězili 6:2.

Výsledky Sparty:

  • HC Slovan Bratislava – HC Sparta Praha 1:6
  • HC Sparta Praha – HC Vítkovice Ridera 5:3
  • Ukrajina U17 – HC Sparta Praha 8:3
  • HS Riga – HC Sparta Praha 9:3
  • HC Davos – HC Sparta Praha 2:6

František Netušil: Pořád se rozjíždíme, už se nemůžu dočkat!

Sparťanští trenéři František Ptáček s Tomášem Netíkem přivezli do Třince téměř nově sestavené mužstvo. Stříbrný úspěch dorostu z jara minulé sezony pamatuje z nově tvořícího se kádru jen pár hráčů ročníku 2006, mezi kterými se najdou také o rok mladší hráči. To je příklad útočníka Františka Netušila, který coby hráč deváté třídy v uplynulém ročníku dostal šanci mezi staršími spoluhráči. Talentovaný útočník se rozhodně neztratil, a naopak přispěl ke stříbrným medailím. Teď vyhlíží další výzvu. „S tréninky jsem moc spokojený. Pořád se ještě rozjíždíme, ale i tak si myslím, že máme za sebou několik kvalitních tréninků i zápasů. Na sezonu se moc těším, protože tu minulou jsem byl skoro pořád zraněný. Už se nemůžu dočkat,“ hlásí.

Sparťanská hvězda nechyběla ani na turnaji v Třinci, kdy několika kanadskými body přispěla svému týmu. „Byl to velice kvalitně obsazený turnaj se samými kvalitními soupeři. Zápasy měly náboj, moc jsme si ho užili,“ zhodnotil další ročník President Cupu mladý útočník. Jeho tým vstoupil do turnaje pravou nohou, v druhém hracím dni se však karta obrátila na špatnou stranu. „Druhý den byl bohužel pro nás rozhodující. Jako tým jsme ho projeli,“ nešetřil kritikou Netušil. „Špatně jsme si zápasy rozehráli a potom už jsme nebyli schopni dotáhnout výsledek,“ hledal příčiny pátého místa v turnaji.

Jak zpětně hodnotí své počínání v dorosteneckém týmu na jaře v playoff? „Byla to pro mě ohromná zkušenost. Myslím si, že mě ještě více připravila na trvalý přechod do dorostu, zjistil jsem, co mě čeká. Jsem za takovou zkušenost jedině rád a moc našim trenérům děkuji za šanci,“ ohlížel se zpět za svým počínáním. Netušil společně se svými parťáky z deváté třídy přešel v létě natrvalo do dorostu, kde chce opět zaútočit na nejvyšší mety. „Ze současného týmu znám všechny hráče mého ročníku 2007 a dokonce i starší kluky, kteří budou v našem týmu oproti nám mladším zkušenější,“ uzavírá.

Konečné pořadí:

1. HC Energie Karlovy Vary
2. HS Riga
3. Ukrajina U17
4. HC Oceláři Třinec
5. HC Sparta Praha
6. HC Davos
7. HC Vítkovice Ridera
8. EC Red Bull Salzburg
9. Mountfield HK
10. HC Slovan Bratislava

FOTO: presidentcuphco.cz, Klára Skopóciová, Táňa Rychecká

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek