1. 8. 2022 Martina Nová

Patera: Tým je skvělý, klíčový bude start sezóny

Během pondělního dopoledne vyjeli sparťané ke svému prvnímu společnému tréninku na ledě. V roli trenéra se tak poprvé v kombinéze s „S“ objevil Pavel Patera, čtyřnásobný mistr světa a olympijský vítěz. Proč se rozhodl pro Patrika Martince po svém boku, jaká je situace v brankovišti a jak bude vypadat hra Pražanů? To vše se dočtete v následujících řádcích.

Poprvé v kariéře budete hájit zájmy Sparty, jak se vám tu líbí?
Jsem moc rád, že tu jsem. Mé cíle jsou stejné jako vedení klubu, realizačního týmu i samotných hráčů, takže jsem spokojený. Jarda Hlinka s Petrem Tonem mě tu hezky přivítali, všude mě provedli. Mám tu plno známých a kamarádů, takže není žádný problém.

Jak jste spokojený s aktuálním složením kádru?
Myslím si, že tým je poskládaný velmi dobře, ale samozřejmě přestupy jsou možné až do konce ledna, takže to budeme průběžně sledovat. Kostra týmu je ale výborná, klíčové bude dobře odstartovat sezónu, a pak se uvidí, jak to půjde dál.

Máte velmi silné brankářské duo Kovář – Kořenář, jak budou rozdělené role?
Oba brankáři vědí, jak na tom jsou. Řekli jsme jim všechno na rovinu, Kovy je jasná jednička, ale samozřejmě je budeme střídat, aby byli oba dva rozchytaní.

Po sezóně tým opustil Filip Chlapík, jak velká ztráta to pro mužstvo je?
Je to veliká ztráta, chtěl zkusit něco jiného, ale máme stále mnoho zkušených hráčů, kteří mají za sebou spoustu bitev a tvoří silné jádro týmu. Důležité je, aby byly všechny čtyři lajny silné, protože ty pak vyhrávají, nebo prohrávají zápasy.

S Patrikem si rozumím po lidské i profesní stránce

Jaký bude podle vás největší rozdíl mezi trénováním Boleslavi a Sparty?
Určitě tu bude větší tlak od fanoušků a od médií, ale na druhou stranou ten tlak už je ve všech týmech, protože všichni chtějí hrát nahoře a vyhnout se bojům o záchranu.

Myslíte si, že to zvládnete?
Čtyři roky jsem byl v totožné pozici v Mladé Boleslavi, tak věřím, že nebude problém v této dvojici zvládnout Spartu.

Vaším kolegou na střídačce je Patrik Martinec, jak máte rozdělené role?
Úplně stejně jako v Mladé Boleslavi. S Patrikem se budeme střídat ve všem – v trénincích, v poradách, v meetingu na zápasy. Takhle se mi to líbí a myslím si, že by takto měla fungovat spolupráce.

A kdo se bude starat o útočníky a kdo o beky?
No, jak to říct… Zkrátka jsem mu nakázal, že bude mít beky. (smích) Patrik se o ně staral už v Budějovicích, takže jsem rád, že je převezme i ve Spartě.

Trenéra Martince jste si vybral sám, proč jste se tak rozhodl?
Navrhl jsem nějaká jména a kluci také, ale když navrhli Patrika, nebylo co řešit. Vůbec mě nenapadlo, že je volný, že by ho Budějovice pustily… Když ho navrhli, tak jsem Jardovi s Petrem řekl, ať pro to udělají všechno, protože se známe výborně po lidské stránce a po profesní stránce máme stejný pohled na hokej. Jsem moc rád, že to vyšlo. A také za to, že s námi bude Jarda Hlinka. Nikoho jiného už nesháníme, Jarda s námi bude i během zápasů na střídačce, na ledě během tréninků. Je součástí trenérského týmu, ale bude spíše přihlížet, protože má více manažerských povinností.

Extraliga je priorita, zkušenosti z play-off se budou hodit

Máte představu, jaký styl hokeje budete hrát?
Chtěli bychom být neustále na puku. Hned po ztrátě kotouče se k němu vrátit a hodně bruslit. Vše ale musí být v rovnováze, abychom nepropadali dozadu. Potřebujeme dostat hráče do co nejlepší kondice, abychom takový hokej mohli vůbec hrát.

Budete opět chtít útočit na titul?
Sparta ani jiné cíle mít nemůže, takže ano, budeme se chtít rvát o první místo.

V sezóně vás navíc čekají zápasy Ligy mistrů a Spenglerova poháru. Máte nějak vytyčené priority nebo budete ke všemu přistupovat rovnocenně?
Extraliga je pro nás na nejvyšší příčce, ale rozhodně to neznamená, že v ostatních věcech chceme prohrávat. Budeme chtít vyhrát každý zápas, nicméně extraliga je priorita.

V hráčské kariéře jste byl zvyklý vyhrávat tituly, budete se snažit jim tuto vítěznou auru předat?
Doufám, že kluci to už v sobě mají z předešlé sezóny, který byla velmi dobrá, jen chyběl poslední krůček. Zkušenosti z play-off se nám budou hodit a myslím si, že vítězná mentalita v týmu je a jen je k tomu ještě více postrčíme.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek