30. 12. 2019 Petr Pavlík

Pech: Sto gólů ve Spartě pro mě moc znamená

V utkání proti Litvínovu vsítil dvě branky, z pozice zkušeného lídra poté dovedl náš tým k velmi cenné výhře. Útočník LUKÁŠ PECH zaznamenal v dresu Sparty rovnou stovku vstřelených branek a pomohl skolit litvínovského soka. "Jsem hodně překvapený, že to vyšlo zrovna proti Litvínovu. Už při tom prvním gólu jsem ani netušil, že se jedná o devětadevadesátý gól," přiznal bezprostředně po utkání zkušený borec.

Proti Litvínovu se ti podařilo vsítit stý gól v dresu Sparty. Co to pro tebe znamená?
Znamená to pro mě moc. Někdo mi to už říkal, že se blížím k hranici sta gólů. Nějak víc jsem po tom nepátral, jen jsem čekal, kdy to přijde. Nyní jsem hodně překvapený, že to vyšlo zrovna proti Litvínovu. Už při tom prvním gólu jsem ani netušil, že se jedná o devětadevadesátý gól. Hlavní je, že moje góly pomohly celému týmu v cestě za vítězstvím. Musíme dále sbírat body.

Litvínovu se nám podařilo nasázet osm branek. Je to dobrá vzpruha pro celý tým?
Samozřejmě, každý tým to povzbudí. Na druhou stranu chci trochu krotit nadšení z výhry, protože v obraně jsme inkasovali čtyřikrát a klidně jsme mohli dostat gólů i víc. Měli jsme i svým způsobem v utkání velkou kliku. Machy nás podržel. Příště už by se to nemuselo vyplatit.

V utkání se nám podařilo využít několik přesilovek. Cítíš zlepšení?
Důležité bylo, že jsme začali daleko více střílet a přestali nahánět puk po mantinelech nebo po rozích. Nepřihrávali jsme si ze strany na stranu, ale naopak tam byla od nás vidět i dobrá střelba. Hodně jsme se tlačili do zakončení, hráči se snažili clonit. Tohle je strašně důležité a tudy vede cesta. Ukázali jsme, že čím víc hráčů máme před brankou, tím větší šance je na úspěch. Může tam propadnout cokoliv. Škaredé góly občas v hokeji padají, ale zároveň platí. Jsem rád, že i takové góly mužstvo umí dát a dokáže se nakopnout směrem dopředu.

100
Útočník Lukáš Pech během svého působení ve Spartě v utkání proti Litvínovu zaznamenal rovných sto branek!

Třikrát se během zápasu zkoumalo video. Bylo těžké udržet se v tempu?
Prodlevy jsou samozřejmě nepříjemné. K hokeji to ale patří. V současné době je už možné si vzít trenérskou výzvu. Za sebe jsem rád, že máme v extralize takovou možnost. Kdyby se to ještě posunulo někam dál, bylo by to jedině super. Časem se celá soutěž zdokonalí a bude to perfektně vyladěné. My hráči to vnímáme tak, že rozhodčí se musí nějak rozhodnout a musí se na to v klidu ještě jednou detailně podívat. V zápase jsou často v presu, také to určitě není pro ně příjemné, že musí sedět dlouho u videa. Mají to složité, nezávidím jim. Situaci musí nějak vyhodnotit, je to na zkrátka nich. Každý to respektuje, nikdo se moc už nerozčiluje. Dříve, když video nebylo, každý nadával. Teď, když už mají tu možnost, sami vidíme, jak se emoce uklidnily. Hráči už mají v hlavách, že rozhodčí situaci prozkoumali, v tomhle video pomohlo.

V čem bys našel klíčové momenty celého zápasu?
Klíčové bylo to, že jsme dokázali ve druhé třetině nastřílet tři docela slepené branky. Při tom mém prvním gólu si myslím, že gólmana se mi podařilo trochu rozhodit, jelikož se jednalo o střelu z dálky. Na konci druhé třetiny Adam Polášek přidal čtvrtou branku, to bylo nejdůležitější. Zaplať pánbůh, že jsme pak soupeři odskočili. I když byl zápas na naší straně, Litvínov měl několik dobrých šancí. Zápas jsme si pak ke konci už pohlídali a dovedli ho vítězného konce.

Za tři zápasy jsme inkasovali čtrnáct gólů. Pracujete na zlepšení hry v obraně?
V obraně se nám teď moc nedaří. Nehrajeme dobře v obranném pásmu, častokrát pouštíme protihráče až do prostoru před naší brankou. Mají tam spoustu dorážek. Soupeř mohl klidně dát víc gólů, šance na to určitě měl. Utkání z pohledu výsledku možná vypadá jednoznačně, ale opak je pravdou. Bylo to pro nás velmi těžké utkání, výsledek mohl klidně být opačný.

Zápas s Litvínovem mohl být menší reklamou na utkání v Drážďanech, nemám pravdu?
Může to tak být. Zápas pod širým nebem jsem už jednou hrál v Brně. Doufám, že bude pěkné počasí a že nebude pršet. (usmívá se) Samozřejmě může mrznout, ale hlavně, ať také nepadá sníh. Chci, aby si to hráči užili a lidi z toho něco měli. Bylo by to pak složitější, hokej by nebyla až taková krása a na led by nebylo vidět. Věřím, že bude skvělá atmosféra. Hrajeme na fotbalovém stadionu, všichni už se moc těšíme, až to vypukne. Chtěl bych jednou být na straně fanouška, jak si to celé užije, ale teď jsem rád, že můžu hrát.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek