3. 1. 2017 Petra Pilbauerová, Dominik Jakubec

Petr Kalina po Kanadě: Měli jsme šanci vyhrát

Jízda českého výběru juniorským šampionátem v Kanadě skončila srdnatým bojem ve čtvrtfinále, kde svěřenci Jakuba Petra podlehli domácímu výběru. V utkání proti těžkému soupeři česká reprezentace dřela od jeho samotného začátku, díky čemuž se v první třetině dostala do vedení. Kanaďané ale v další části hry udeřili plnou silou a společně s výběrem Švédska, Ruska a Spojených států pokračují do semifinále. Jak osudný zápas vnímá sparťanský zástupce v juniorské reprezentaci PETR KALINA?

Jak pohlížíte na čtvrtfinálové utkání? Měli jste docela velkou naději na výhru. Vnímáte to tedy jako konec se ctí?
Řekl bych, že ano. Hráli jsme výborně. První třetinu jsme odehráli dost z obrany, zároveň jsme měli asi čtyři střely, přičemž jedna skončila až v soupeřově brance. Přesně takhle jsme chtěli postupovat. Hrát dozadu a čekat na jejich chyby. Ze začátku nám to vycházelo, ale postupně se ta úspěšnost snižovala, až jsme dostali gól na 5:3. To se sice v hokeji stává, ale my se na to takhle dívat nemůžeme. Soupeř nastřílel víc branek a v tomhle směru zaslouženě zvítězil.

Hlavní kouč Jakub Petr po utkání se Švédy pronesl, že cílem tohoto turnaje je to, abyste se po jeho skončení mohli sami sobě podívat do očí. Je tomu opravdu tak?
Ano a myslím si, že jsme to i splnili. Blokovali jsme střely, oba naši brankáři výborně chytali a celý tým se řídil pokyny trenérů. Nemáme se za co stydět.

Kde byl podle vás zlomový bod zápasu? Bylo to soupeřovo odskočení na 5:3?
Podle mě ano. Měli jsme se v té chvíli hned oklepat, vrátit se k němu do třetiny a zkusit to znovu. Bojovali jsme, zkoušeli to, ale bohužel už nic nevyšlo.

Jak hodnotíte turnaj celkově? Jako úspěšný, nebo jako neúspěšný?
V některých zápasech jsme podle mého názoru klopýtali, ale ten proti Kanadě jsme odehráli výborně. Řekl bych, že jsme odehráli dobrý turnaj.

Po zápasech se Švýcary a Dány se dost mluvilo o tom, jak český hokej zaostává. Dokázal zápas proti Kanadě, že pravda je možná někde jinde?
Já si nemyslím, že by zaostával. Jak jsem již řekl, plnili jsme vše, co nám trenéři nařídili. Bohužel to nevyšlo, ale šanci na výhru jsme měli.

Rozdíl ve výsledku proti Kanadě není nijak zvlášť vysoký a průběh celého zápasu nebyl jednoznačný. Ukázali jste, že se i s tak těžkým soupeřem dá hrát vyrovnaně, ale i přes to turnaj pro vás končí..
V první třetině jsme hráli dozadu a ani jednou neinkasovali. V té druhé soupeř zatlačil víc a nám napadaly do branky tři góly, čehož se Kanaďané hned chytli a začali hrát svůj hokej. My potom inkasovali ještě dvakrát.

Tímto turnajem se zároveň zakončuje jedna juniorská éra vzhledem k věku jednotlivých hráčů. Někteří z nich ve dvacítce končí a budou přecházet dál. Jaký bude váš návrat domů?
Nebude to jednoduché se znovu rozjet, ale máme aspoň hezké vzpomínky. Kluci hráli výborně, akorát nám to prostě nevyšlo. Ti mladší, co přijdou příští rok, dopadnou podle mě lépe než my letos.

Těšíte se zpět do Sparty?
No jasně. Těším se, až kluky zase uvidím. Co jsem byl pryč, tak odehráli další zápasy a já doufám, že se dostaneme zpátky na vítěznou vlnu.

Souhrnné statistiky českého výběru na MS U20 2017:

Počet zápasů: 5. Vstřelené góly: 12. Úspěšnost střelby: 7,50 %. Počet střel: 160. Počet přesilových her: 16. Úspěšnost: 12,50 %. Využití: 2. Trestné minuty: 42. Ubráněná oslabení: 73,68 %. Góly v oslabení: 0. Inkasované góly: 18. Zákroky brankářů: 127. Celková úspěšnost: 87,59 %.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila