6. 2. 2023 Marek Táborský

Petr Ton: Z týmu mám skvělý pocit

Do reprezentační přestávky vstupujeme s dobrým pocitem. Pod trenéry Hořavou a Wallsonem mužstvo získalo 21 výher z 24 zápasů a přiblížilo se extraligové špičce. "Věřili jsme, že má tenhle tým na mnohem víc, než předváděl v první polovině soutěže," uvedl v rozhovoru sportovní ředitel Petr Ton.

Nálada před reprezentační přestávkou asi nemůže být lepší, je to tak?
Jsem hrozně rád za úspěchy v posledních zápasech. Ukázali jsme obrovskou vnitřní sílu, otočili jsme zápasy s Vítkovicemi i Pardubicemi. Mám z týmu skvělý pocit. Nemůžeme ale podléhat uspokojení. Reprezentační přestávku rozhodně neproflákáme.

Nedávno skončilo přestupní období. Jste spokojený s kádrem před play off?
Patříme mezi týmy s nejvyššími ambicemi. I proto jsme chtěli ještě rozšířit soupisku, kdyby došlo k nějakým zraněním. Play off u nás ale hraje dvanáct týmů, každý chce mít co nejširší kádr a málokterý klub se rozhodne své hráče pustit. Spolu s Finskem jsme zatím jediná soutěž, kde se přestupní trh uzavřel. Nic to nemění na tom, že si s aktuálním kádrem věříme na úspěch.

Před koncem přestupního období se nám podařilo angažovat dvě posily ze severu, Fina Olaviho Vauhkonena a Švéda Stefana Warga. Jak jste s nimi spokojení?
Role Olaviho bude nejvíce patrná především během play off. Takové hráče, jako je on, každý tým potřebuje. Dokáže být velice nepříjemný nejen v předbrankovém prostoru, ale také se dostat soupeři pod kůži. Věřím, že bude platný.

Stefan je zkušený bek, navíc pravák, který nám chyběl. Naskočil do prvního zápasu po domluvě s trenéry ihned po příjezdu. Bohužel se zranil a bude nám minimálně měsíc chybět. Nerad bych, aby ho kdokoliv soudil po jednom utkání bez dlouhodobější přípravy s týmem. Jeho čas ještě přijde.

V médiích se spekulovalo i o příchodu jiných obránců.
Předně je třeba říct, že tým pod novým trenérským tandemem funguje. Nechtěli jsme nikoho trejdovat, pouze kádr ještě rozšířit. Byli jsme v kontaktu s hráči, kteří s námi byli loni ve finále nebo s hokejisty, kteří naše trenéry už dobře znají.

Třeba s Tomášem Pavelkou?
Ano, je to tak. Příchod Tomáše Pavelky byl na stole, nebyli jsme daleko od jeho příchodu. Bohužel jeho tým za něj nenašel dostatečnou náhradu a z jeho návratu sešlo. V kontaktu jsme byli také s Aaronem Irvingem, nakonec se ale rozhodl pro angažmá v Davosu. Nemůžeme se na něj zlobit.

Řešilo se i posílení útoku?
Samozřejmě. Na druhu stranu si nemyslím, že právě na tomto postu bychom nutně potřebovali posilovat.

Byl reálný návrat Lukáše Rouska a Filipa Chlapíka, o kterých se často hovořilo?
Sondovali jsme jejich situaci. S oběma máme velice nadstandardní vztah, jsou to sparťani. Samozřejmě respektujeme to, že hrají v zahraničních ligách. Oba vědí, že dveře do Sparty mají vždy otevřené.

V jaké fázi je příprava kádru pro příští sezonu?
S několika hráči se snažíme dohodnout na prodloužení spolupráce. Dnes již mohu prozradit, že jsme se domluvili s Michalem Moravčíkem. Samozřejmě sondujeme i potenciální posily, ale o těch v tuto chvíli ještě nemá smysl hovořit.

Probíhají jednání i s Michalem Řepíkem?
Jasně, snažíme se dohodnout na pokračování víceletého kontraktu. Věřím, že je to na dobré cestě.

Po několika letech nemusíme před play off řešit otázku brankářů. To vás musí těšit, že?
Je to velká úleva. Podařilo se nám najít opravdu nadstandardní extraligovou dvojici, která spolu navíc perfektně spolupracuje. Oba už několikrát dokázali, že se na ně můžeme spolehnout. Smlouvu mají oba i na příští sezonu.

Vyšla vám i změna trenérů. Od příchodu Miloslava Hořavy má náš tým nejlepší formu z celé extraligy. Čím to podle vás je?
Působí to až neuvěřitelně, jako kdyby byl Miloš kouzelník. Když přicházel, o přímém postupu do play off jsme raději moc nemluvili. Bylo to jen přání. Teď jsme třetí a útočíme na druhou pozici. Přímý postup do čtvrtfinále je nyní jasný cíl. A Miloš? Samozřejmě, má u hráčů obrovský respekt, všichni byli z jeho návratu nadšení. Ale tým se začínal zvedat už před jeho příchodem a výrazně mu napomohl také Hans Wallson. Věřili jsme, že tento kádr má na mnohem víc, než předváděl v první polovině soutěže. Nyní se to potvrzuje a snad nadále bude.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila