3. 2. 2017 Tereza Velikovská

Příběhy legend akce Sparta vzdává hold 2017

Utkání s Olomoucí bude předcházet tradiční slavnostní ceremoniál, během kterého doprovodí legendy složek Integrovaného záchranného systému na ledě členové Klubu legend HCS. Legendy vybrané samotnými vrchními zástupci jednotlivých složek IZS jsme tentokrát natáčeli v prostředí muzeí a historických prostor, kde je vyzpovídaly hokejové legendy Sparty.

Brigádní generál Emil Boček (* 25. 2. 1923) je posledním pilotem RAF žijícím v Čechách, který se zapojil do letecké bitvy o Británii. Absolvoval výcvik ve Velké Británii a v Kanadě, od října 1944 sloužil jako nejmladší český pilot stíhač u československé 312. stíhací perutě. Má za sebou 26 operačních letů, nalétal 73 hodin a 50 minut. Prezidentem republiky byl 28. října 2010 vyznamenán Řádem Bílého lva za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost. V duchu sloganu letošního Holdu, který zní Legendy legendám, vyzpovídal pana brigádního generála člen Klubu legend HCS Pavel Richter.


MUDr. František Ždichynec (* 29. 2. 1944) je bývalým ředitelem Zdravotnické záchranné služby hl. města Prahy, kterou během svého vedení v 80. letech povznesl na vysokou evropskou úroveň. V roce 1987 stál za zavedením provozu Letecké záchranné služby na území Československa a byl také u zavedení setkávacího systému „randez vous“, který řešil nedostatek lékařů ve výjezdových složkách. V duchu sloganu letošního Holdu, který zní Legendy legendám, vyzpovídal pana doktora člen Klubu legend HCS Lubomír Pěnička.


V roce 1993 se stal generálporučík JUDr. Jiří Kolář (* 9. 4. 1952) ředitelem Městského ředitelství Policie ČR v Brně, o dva roky později zástupcem ředitele Policie ČR Správy Jihomoravského kraje pro cizineckou a pohraniční policii. Je bývalým a ve funkci nejdéle sloužícím policejním prezidentem (1998 až 2005). Poté působil jako styčný důstojník v Bratislavě pro Slovensko a Maďarsko. V duchu sloganu letošního Holdu, který zní Legendy legendám, vyzpovídal pana generálporučíka člen Klubu legend HCS Jan "Gusta" Havel.


Od roku 1985 je Ing. Zdeněk Nytra (* 6. 10. 1961) hasičem z povolání, v roce 2001 se stal ředitelem nově vzniklého Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. V této funkci působil až do roku 2016, kdy jako nezávislý kandidát uspěl ve volbách do Senátu ČR. Po celou svou profesní kariéru podporoval sportovní činnost hasičů ve funkci předsedy České hasičské sportovní federace či jako viceprezident Mezinárodní organizace hasičských záchranných služeb. V duchu sloganu letošního Holdu, který zní Legendy legendám, vyzpovídal pana inženýra člen Klubu legend HCS Miroslav Kuneš.


Hankook: www.hankooktire.cz Česká zbrojovka: www.czub.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek