12. 11. 2016 Petra Pilbauerová

Prodlouží Sparta hradeckou venkovní mizérii?

Sparťané mají za sebou nervy drásající gólovou přestřelku s chomutovskými Piráty, kterou dotáhli až do prodloužení. Tam pro ně po střele Michala Poletína naděje na druhý bod zhasla. Na druhé straně hokejisté z Hradce Králové svedli těžké domácí utkání proti Litvínovu, který si po právu užívá pohody třetí příčky v tabulce. Je tedy předem jisté, že o tři body dvacátého kola se bude bojovat do krve. Zápas startuje již v 15.00 hodin, jde o totiž o druhé sparťanské dětské utkání v této sezoně.

Pro královéhradecký Mountfield je typický jeden zásadní nešvar, a to nedostatečná schopnost vyhrávat venkovní utkání. Na jeho obranu je nutno dodat, že pod střechou Fortuna arény si Lvi počínají lépe než dobře – doma jsou momentálně čtvrtým nejlepším týmem. Od začátku sezony se ale fanoušci východočeského klubu pokaždé něco natrápili, jakmile jejich milovaný tým vyrazil k některému ze svých extraligových konkurentů vyjma Olomouce.

Hradec doma porazil i našlapanou Kometu, venku se však trápí

Ve druhé polovině října se na benjamínka české nejvyšší hokejové soutěže přeci jen usmálo štěstí – pět domácích výher v řadě včetně porážky nadupané Komety Brno. Své body v těchto utkáních vydoloval i Stanislav Dietz. Ani on však nezavíral oči před venkovním trápením. „Nevím, s čím jezdíme ven. Vždycky si říkáme, že jede půlka mužstva a druhá jakoby tam vůbec nebyla,“ přiznal v jednom z rozhovorů momentálně nejúspěšnější hradecký bek.

SPARTA VS. MOUNTFIELD HK

Lukáš Pech 22 (7+15)Nejproduktivnější útočník

Richard Jarůšek 19 (9+10)

Jaroslav Bednář 19 (6+13)
Michal Čajkovský 11 (6+5)Neproduktivnější obránceStanislav Dietz 11 (4+7)
Petr Vrána 10 gólůNejlepší střelecRichard Jarůšek 9 gólů
Lukáš Pech 15 asistencíNejlepší nahrávač Jaroslav Bednář 13 asistencí 
25,30 %Využití přesilových her16,85 %
80,43 %Ubráněná oslabení82,35 %
4Vstřelené góly v oslabení1
345         Trestné minuty celkem216
Jan Švrček 41 TMNejtrestanější hráčMartin Štajnoch 36 TM
Tomáš Pöpperle (89,50 %)
Filip Novotný (91,00 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků)

Patrik Rybár (92,29 %)
Ondřej Kacetl (90,75 %)

6288Průměr diváků na domácích zápasech 5107

Je možné, že nyní se karta obrací. Hradeckým se podařilo vyhrát v Karlových Varech a také dramatické derby v Pardubicích. V té době zela mezi oběma východočeskými rivaly dvacetibodová propast a po první přestávce se hostujícím Lvům podařilo svoji nadvládu obhájit. Nicméně měli několikrát namále a o utkání mohli rozhodnout podstatně dřív. Nakonec bylo třeba o výhru zabojovat více, k čemuž jim dopomohla i silná divácká kulisa. "Když se podíváš, kolik přijde lidí. Hrajeme v Pardubicích a máme tady výbornou kulisu, tak co máš jinýho dělat. Derby tě pohltí," popsal neobyčejný zážitek Jaroslav Bednář, který v ten samý den oslavil i čtyřicáté narozeniny.

Poslední utkání odehrané na domácím ledě proti litvínovské Vervě však přineslo těžké vystřízlivění. Tady se totiž domácím absolutně nic nepovedlo a hořký zážitek korunoval Šimánkův gól do vlastní brány. „Kdybych to věděl, radši to zašlápnu. Když už tam puk jel, tak jsem zase viděl, že ho nikdo nemá a asi to bude gól,“ komentoval situaci hradecký útočník. „Už to mám aspoň na obě dvě strany. Tak ještě že tady není třetí,“ reagoval později Šimánek.

Ve vzájemných střetech vane vítr do plachet většinou Spartě a nebylo tomu jinak ani při posledním utkání, které se odehrálo na konci září pod Bílou věží. Rozdíly v rozložení sil na obou frontách nebyly nikterak velké, i přesto si sparťané po čtyřiceti minutách zajistili tříbrankové vedení. Shodou okolností se o dva z gólů postaral právě exhradecký Brian Ihnačák. Pražané měli v podstatě své jisté, v poslední periodě se ale nechali vyprovokovat a domácí snížili na konečných 3:2 pro Spartu. „Závěr byl dramatický, pomohli jsme tomu i my, když jsme se nechali zbytečně vylučovat. Tím jsme Hradec posadili na koně. Nicméně se nám podařilo vítězství uhájit,“ zhodnotil závěr utkání trenér Jiří Kalous. 

SPARTA VS. MOUNTFIELD HK ŘEČÍ STATISTIK

SPARTA VS. MOUNTFIELD HK

26 letPrůměrný věk28 let
Jaroslav Hlinka 40 let (10. listopadu 1976)Nejstarší hráčJaroslav Bednář 40 let (9. listopadu 1976)
Ostap Safin 17 let (11. února 1999)Nejmladší hráčJaroslav Dvořák 17 let (21. března 1999)
186 cmPrůměrná výška185 cm
Petr Kumstát 198 cmNejvyšší hráčJan Veselý 197 cm
Lukáš Pech 172 cmNejmenší hráčAleš Pavlas 173 cm
88 kgPrůměrná váha85 kg
Richard Nedomlel 106 kgNejtěžší hráčBedřich Köhler 105 kg
Petr Kalina 72 kgNejlehčí hráčLukáš Nedvídek 72 kg
114Zápasy na MS170
Jaroslav Hlinka 53Nejvíce startů na MSAndris Džerinš 44
3Zápasy na ZOH8
Michal Barinka 3Nejvíce startů na ZOHBlaž Gregorc 5
244Zápasy v NHL333
Michal Řepík 72Nejvíce startů v NHLRyan Potulny 126
1049Zápasy v KHL744
Tomáš Netík 216Nejvíce startů v KHLAndris Džerinš 255

Sestavy z posledního zápasu:

Mountfield HK: Pavelka (28. Kacetl) - Štajnoch, Gregorc, Čáp, Dietz, Pláněk, Vydarený, Plášil - Bednář, Džerinš, Dej - Jarůšek, Potulny, Šimánek - Köhler, Kukumberg, Červený - Bulík, Knotek, Dvořák. Trenér: Václav Sýkora.

HC Sparta Praha: Pöpperle - Mikuš, Čajkovský, Kalina, Nedomlel, Piskáček, Eminger, Hrbas, Švrček- Forman, Vrána, Uher - Netík, Černoch, Růžička - Ihnačák, Pech, Kumstát - Kudrna, Cingel, M. Procházka. Trenér: Jiří Kalous.


Doprovodný program dětského utkání (12.00-14.00):

  • střelba na branku na přesnost
  • dovednostní slalom mezi kužely
  • stolní Stiga hokej
  • malovací koutek se sparťanskými omalovánkami
  • oblékání do hokejové výstroje
  • malování sparťanských motivů na tvář
  • focení s maskotem Sparťákem

Každé dítě, které přinese do Zákaznického centra v O2 areně obrázek se sparťanskou tematikou, dostane i tentokrát volnou vstupenku na dětské utkání!  O přestávce zápasu se bude navíc soutěžit o vstupenky do Království železnic. Nejlépe fandící malý sparťan či sparťanka obdrží navíc jako dárek voucher do fanshopu HC Sparta Praha.



Partner utkání:

Foto zdroj: http://www.mountfieldhk.cz/

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek