20. 5. 2017 Petra Pilbauerová

Robert Říčka: Se Spartou chci dojít k úspěchu

Patří mezi ofenzivní posily, které před nadcházející sezonou přicházejí do Sparty. Útočník ROBERT ŘÍČKA má za sebou angažmá v Havířově a Zlíně, na svůj velký úspěch však stále čeká a zejména to bylo důvodem jeho příchodu do Sparty. "Sparta je velkoklub, od kterého se vítězství a úspěchy očekávají," říká Říčka.

Roberte, ke sparťanskému A-týmu jste se připojil teprve na začátku tohoto týdne. Popiště, jak vypadá váš tréninkový den v rámci letní přípravy...
Kluci se na novou sezonu začali připravovat již před dvěma týdny, nyní začínají třetí. Já sice již trénuji společně s nimi, můj tréninkový plán je ale stále částečně individuální. Momentálně ještě nedělám všechno to, co oni, anebo ne ve stejné míře. Náš kondiční kouč Martin Iterský ví, že by pro mě nebylo dobré, abych do rozjeté přípravy skočil po hlavě. Ne vždy se ale na tréninku sejde kompletně celý tým. Někteří z hráčů mají své vlastní tréninkové plány a připravují se samostatně.

Víte alespoň zhruba, jak je příprava ve Spartě koncipovaná? Například jak vypadají její jednotlivé fáze, na co bude kladen důraz a tak dále. Liší se v něčem od té ve Zlíně, kterou jste si prošel během loňského léta?
Myslím si, že bude dost odlišná. Každý trenér má svůj vlastní přístup k tréninku, svůj styl. Všichni se ale během suché přípravy všeobecně zaměřují zejména na dynamiku a kondici, v tom by to mohlo být naopak podobné. Konkrétní cviky se pak liší v závislosti na jednotlivém kouči.

V čem si myslíte, že bude vaše působení ve Spartě odlišné od toho ve Zlíně?
Bude to velký rozdíl, protože Sparta si vždy na začátku každé sezony klade ze všech týmů snad nejvyšší cíle. Je to velkoklub, od kterého se vítězství a úspěchy očekávají. Vyhrávat chce pochopitelně každý tým, ale ambice ve Zlíně byly na rozdíl od Sparty trochu jiné. Bylo celkem jedno, jestli tam skončíme šestí nebo osmí, důležité bylo dostat se do play off. Tady je kromě toho naopak důležité zaujímat i co nejlepší postavení v tabulce.

Ve Zlíně jste si během minulé sezony v období po Vánocích prošel menší střeleckou krizí, která asi čas od času potrápí každého útočníka, také se přidalo zranění. Dal by se tento nezdar spojit společně s tím, kterým si Sparta prošla v uplynulém čtvrtfinále a mít jakousi dvojnásobnou motivaci? Nejen z individuálního hlediska, ale také toho klubového...
Nemohu říct, že by se mi minulá sezona vyloženě nepovedla. Neměl jsem sice tolik gólů a bodů co v předchozích ročnících, ale myslím si, že po herní stránce jsem opět udělal nějaký pokrok. Nebyla špatná i z toho důvodu, že jsem se mohl zúčastnit přípravného reprezentačního kempu. To pro mě byla odměna. Pokud ale pominu individuální stránku a vzpomenu si na cíle, které jsme si ve Zlíně na začátku sezony vytyčili, dobrý ročník to zrovna nebyl. I díky tomu mám obrovskou motivaci něco dokázat. Co se Sparty týče, ta hrála v základní části snad suverénně nejlepší hokej. Chceme na to navázat a s myšlenkou na play off makat už od samotného začátku.

Hrál jste za druholigový a později prvoligový Havířov, následně jste přešel ke zlínským Beranům. Nebudou vám to mít na Moravě za zlé, že odcházíte zrovna do Prahy?
Co si budeme povídat, v tomto kraji není Sparta zrovna populární. (směje se) Pár negativních ohlasů na můj odchod jsem slyšel, ale lidé mi tam vesměs fandí. Rodina, kamarádi, známí, ale široká veřejnost mi mé nové angažmá přejí. Vědí, že to byl dobrý krok, a i já sám mám ze svého rozhodnutí dobrý pocit. Bude to výzva. Očekávám větší konkurenci v týmu, takže to pro mě bude i něco nového.

Ve Zlíně ani nikde jinde jsem nikdy nic velkého nevyhrál. Ve Spartě budu mít obrovskou motivaci něco dokázat.

Robert Říčka

A dokážete si už nyní alespoň částečně představit, že za pár měsíců přijedete do Zlína, ve kterém jste strávil poměrně dlouhou dobu, v rudém dresu?
Podle mého názoru to tamní lidé na jednu stranu chápou, nebyl jsem totiž jediný, kdo z týmu odešel. U mě je to možná o trochu pikantnější tím, že jsem nyní právě ve Spartě, kterou chtějí všechny týmy porazit. O to to bude jiné, žádné vyloženě nepřátelské reakce ale nečekám.

Sparta na soupisku pro sezonu 2017/2018 přidala hned tři zahraniční hráče. Vzhledem k tomu, že jedinou zahraniční akvizicí byl v posledních sezonách Zlína pouze Roberts Bukarts, bude i tohle pro vás tak trochu změna?
Určitě to bude něco nového. Já osobně z nich znám pouze Nora Reichenberga ze zápasů nároďáku v Chomutově, ale věřím tomu, že jde o kvalitní hráče, kteří týmu budou pro tým prospěšní. A společně s nimi vytvoříme silný mančaft.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila