28. 6. 2019 Kateřina Eisová

Rousek: Draft byl jedním z nejlepších zážitků

V minulé sezoně válel ve sparťanském dresu, za své skvělé výkony si vysloužil pozvánku nejen do národního týmu, ale také k draftu NHL. LUKÁŠ ROUSEK měl ve Vancouveru jako dvacetiletý poslední šanci být draftován, což se povedlo: na 160. místě si ho vybrali Buffalo Sabres! „Je to nepopsatelný pocit,“ říká o možnosti zahrát si v nejlepší lize světa.

Jak vypadaly tvé dny před draftem?
Nejdříve jsem odletěl na tréninkový kemp do Kalifornie, kde jsem se připravoval jak na ledě, tak na suchu. Poté jsem se přesunul na draft, kde jsem absolvoval pohovory s týmy, které o mě měly zájem.

Na jaké otázky se tě zástupci týmů ptali?
Byly to převážně otázky týkající se hokeje. Nejčastěji se ptali, co jim můžu nabídnout, jaký jsem typ hráče, jaké jsou moje přednosti a slabiny, nebo chtěli, abych zhodnotil svou sezonu. Také jsme ale například měli rozhovory s psychology. Ti se mě ptali například na rodinu a přítelkyni nebo na to, jaký typ trenéra preferuji.

S kolika týmy jsi byl na pohovoru?
V Čechách jsem mluvil se zástupci skoro všech týmů z NHL. Ve Vancouveru, kde se konal draft, jsem mluvil s pěti týmy.

Jak na tebe zapůsobila atmosféra draftu?
Atmosféra byla příjemná, celá akce byla skvěle a profesionálně připravená. Také přišlo spoustu lidí, jelikož se na draft prodávají veřejně lístky. Plná hala atmosféru ještě pozvedla, moc jsem si to užil. Je to zážitek, který už se nebude opakovat.

Byl jsi nervózní, než padlo tvé jméno?
Ano. Ze začátku jen lehce, ovšem když přišlo páté kolo, byl jsem už hodně nervózní. Draft má sedm kol, s každým dalším moje nervozita přirozeně stoupala, ale nakonec vše dopadlo skvěle.

160
Lukáše Rouska si vybrali Buffalo Sabres ze 160. příčky.

Jaké byly tvoje pocity potom, co si tě Buffalo vybralo?
Byl to nepopsatelný pocit. Spadla ze mě veškerá tréma, kterou vystřídala čistá radost. Hned po vyhlášení jména jsem šel na rozhovor s médii, takže jsem neměl tolik času nad tím přemýšlet. Ale večer na mě všechny pocity dopadly a emocí jsem měl tolik, že jsem z toho nemohl ani usnout.

V Buffalu jsi na začátku června podstoupil výkonnostní testy. Měl jsi z nich dobrý pocit? Tušil jsi, že by si tě právě oni mohli vybrat?
Myslím si, že jsem si vedl dobře. Po testech jsme s mým agentem volali, jestli nám sdělí výsledky, ale chtěli je ponechat v tajnosti až do konce draftu. Nakonec mi potvrdili, že moje výsledky byly dobré, takže si myslím, že to byl jeden z faktorů, proč si mě vybrali. Jsem rád, že jdu zrovna k Sabres, díky testům to tam znám, takže nejdu úplně do neznáma.

Všechny pohovory a rozhovory s médii a týmy probíhaly v angličtině. Jak zvládáš jazyk? Nedělá ti problémy?
Nejsem jazykově na takové úrovni, abych všemu rozuměl nebo dobře odpovídal, takže jsem občas potřeboval pomoc překladatele, který nám byl k dispozici. Teď se snažím se angličtinu doučit, tak doufám, že se budu jen zlepšovat.

Hned po draftu jsi odletěl do Buffala na tréninkový kemp. Jak vypadá tvůj program tam?
Od rána až do večera máme program, rozhodně se tu nenudíme. Trénujeme jednou denně na ledě, jednou na suchu a po zbytek dne máme schůzky, kde probíráme všechno možné, od tréninků až po vystupování na sociálních sítích.

Jak vidíš svou budoucnost ve Spartě?

Zatím nedokážu říct, jak to celé bude. Mám se Spartou platnou smlouvu. Teď záleží, jak se Buffalo vyjádří k mé situaci a jaké se mnou mají plány.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek