17. 4. 2017 Tereza Velikovská, Patrik Sandev

Safin na MS U18: Srazily nás vlastní chyby

Český národní tým do 18 let má za sebou třetí zápas na světovém šampionátu na Slovensku. Po výhře s Běloruskem a těsné prohře se Švédy Češi nestačili na USA, kterým podlehli 2:5. Svůj první gól na turnaji vstřelil proti Američanům sparťanský útočník OSTAP SAFIN. Dařilo se i dalšímu sparťanovi Janu Kernovi, který asistoval u obou branek a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu na české straně. Safin má tak na kontě zatím dva kanadské body, Kern dokonce čtyři ze tří zápasů a vede kanadské bodování českého týmu.

Proti Spojeným státům americkým se českému týmu povedl vstup do zápasu, Ondřej Machala ho poslal po přihrávce Jana Kerna do vedení již po necelých dvou minutách první třetiny. "Řekli jsme si, že do zápasu vletíme naplno a budeme je dohrávat. Chtěli jsme hrát do těla, že je budeme řezat stejně jako oni nás.To se nám podařilo, dali jsme rychlou branku. Pak jsme si vynutili i přesilovku," rekapituloval Safin.

Právě ve své přesilové hře ale Češi paradoxně inkasovali vyrovnávací gól. "Těžko říct, co to způsobilo, asi to byla špatná koncentrace. Místo toho, abychom si v klidu podrželi puk, přišly špatné přihrávky, protože rychle napadali a my jsme si to házeli nepřesně. Využili toho, že jeli sami na bránu, nás to srazilo," litoval sparťan s ruskými kořeny.

Ve 14. minutě těsně po návratu dalšího vyloučeného Američana na led přišel další inkasovaný gól z přečíslení, v úvodu druhého dějství už  USA vedly 3:1 a kouč Varaďa reagoval oddechovým časem, ve kterém se snažil své svěřence uklidnit. "Bohužel nás srazily velké individuální chyby. Trenér nám říkal, ať se uklidníme a vrátíme se ke hře, kterou jsme praktikovali na začátku zápasu. Abychom je dohrávali, hráli do těla. Abychom hráli v klidu a drželi puk na hokejce," prozradil Safin.

V polovině zápasu poslal Gildon Spojené státy americké už do vedení 4:1 a vyhnal gólmana Jakuba Škarka z branky, ale odpověď Čechů byla blesková. A naději dal svému týmu právě Safin po spolupráci se svým parťákem z reprezentace i klubu Janem Kernem. "Já jsem na začátku střílel nad beton, puk vyletěl gólmanovi z lapačky. Kerňák jel za bránu a gólman zamířil úplně na druhou stranu, protože si myslel, že bude vyjíždět před branku. On to místo toho hodil před branku na první tyč. Byla tam mezera mezi nohama, kam jsem to tam dal," popsal Safin svoji premiérovou trefu na turnaji.

Po úvodní výhře nad Běloruskem a prohrách se Švédskem a USA čeká Čechy v úterý večer poslední zápas ve skupině proti Rusku.  A plán proti sborné je jasný. "Do zápasu musíme vletět stejně jako proti USA a hlavně se vyvarovat individuálních chyb. Myslím, že když je nebudeme dělat a budeme využívat naše šance, tak je můžeme úplně v klidu porazit," věří Safin.

FOTO: Karel Málek / Juniorský hokej

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila