23. 5. 2019 Marek Táborský

Šéftrenér Stránský: Hokej je u nás téma č. 1

Vrátil se na místo, kde to velice dobře zná. DAREK STRÁNSKÝ se stal novým šéftrenérem sparťanské mládeže a hlavním koučem dorostenecké kategorie - její dosavadní trenér Richard Žemlička se posunul k týmu juniorů. "Nabídka Sparty? Nemusel jsem se rozhodovat dlouho," směje se nový sparťanský šéftrenér. 

"Darek už ve Spartě působil dříve," připomíná minulost zkušeného osmačtyřicetiletého kouče sportovní ředitel Petr Ton. Osmačtyřicetiletý Stránský ve Spartě vedl juniory v sezonách 2013/2014 a 2014/2015. "Dostal jsem na něj jen ty nejlepší reference. Ihned se stal mou ideální a hlavní představou pro pozici nového šéfa akademie. Mám k němu absolutní důvěru," konstatuje Petr Ton, který Stránského jmenoval i do pozice hlavního kouče dorostu, kde nahradí Richarda Žemličku. Ten se posouvá k juniorům, kde tým povede po odcházejícím Janu Tlačilovi. 

Stránský: Kolektiv na Spartě je parádní

Po čtyřech letech se vracíte do Sparty, kde si vás přál nový sportovní manažer Petr Ton. Dohoda prý byla hodně rychlá, je to tak?
Z mého pohledu určitě. Poté, co Petr Ton nastoupil do funkce, sháněl nového člověka na pozici vedoucího sparťanské akademie. Dostal na mě tip a oslovil mě. Pak už to byla rychlá akce, která se odehrála ze dne na den. Měl jsem štěstí, že jsem měl v tu chvíli pouze rozjednanou jinou nabídku před podpisem, kterou jsem ještě mohl s poděkováním odmítnout. Pak už nic nebránilo tomu se s radostí dohodnout se Spartou. 

Nebral jste si čas na rozmyšlenou?
Ne, nemusel jsem o ničem dlouho přemýšlet (smích).

Skoro všechny trenéry na Spartě znám, což mi mou pozici moc ulehčuje.
Darek Stránský

Až tak vás lákal návrat do Sparty?
Jednoznačně, zažil jsem tady krásné roky, a to po sportovní i lidské stránce. Kolektiv, který se na Spartě pohyboval, a jak jsem zjistil, tak stále pohybuje, byl vždy parádní. Moc rád jsem se do něj vrátil a potkal se starými známými kamarády. Skoro všechny trenéry na Spartě znám, což mi mou pozici moc ulehčuje. 

Čeká vás ale úplně nová výzva – budete šéftrenér mládeže. Jaké pracovní novinky vás čekají?
Zejména budu koordinovat všechny naše trenéry a hodně komunikovat s Českým svazem ledního hokeje, vytvářet mu zpětnou vazbu. Akademie má vůči svazu spoustu dalších povinností. A samozřejmě budu také dohlížet na trénování naší mládeže, mapovat veškerou přípravu a snažit se dělat svou práci co nejlépe. 

Máte už v hlavě vize, kam sparťanskou mládež směrovat?
Samozřejmě jsem přišel se svou představou. Základ je, aby se co nejvíce našich odchovanců uplatnilo v dospělém hokeji. Rozhodně si nemyslím, že je třeba vše zásadně měnit a zlepšovat. Sparťanská mládež vždy dosahovala velmi dobrých výsledků, což dokazuje i poslední sezona, nejen u juniorů. Práce s mládeží ve Spartě je na vysoké úrovni, vše lze ale ještě zlepšovat. Věřím, že mé postřehy mohou přispět k ještě lepšímu fungování.  

Ve kterých hokejistech vidíte největší potenciál s extraligovou vidinou?
Několik kluků z juniorky si ještě pamatuji, chodil jsem se na ně dívat, když je ještě trénoval Jarda Nedvěd. V té době jsem je v oku měl. Minulé roky jsem se ale pohyboval v dospělém hokeji a přiznám se, že jsem neměl tolik času mládež sledovat. Jejich progres zatím tolik neznám, což ale v nejbližší době napravím a povědomí o našich hráčích si opět doplním. Pak už je třeba pracovat na jejich nedostatcích, aby byli co nejkomplexnějšími hokejisty a probojovali se do dospělého hokeje. 

Hokej je všude stejný. Když se dělá dobře u mládeže, projeví se to také u A-týmu.
Darek Stránský

Právě z dospělého hokeje se do mládežnických kategorií vracíte. V čem vidíte z pohledu trenéra největší rozdíl?
U extraligových týmů je servis pořád na trochu jiné úrovni, je to profesionální sport. Na druhou stranu se podmínky u mládeže každý rok zlepšují. Rozdíl je také v časovém vytížení. Nezdá se to, ale když chcete práci u mládeže dělat opravdu poctivě, strávíte u ní mnohem víc času, třeba sledováním různorodých kategorií. Hokej je ale všude stejný. Když se dělá dobře u mládeže, projeví se to také u A-týmu. 

Vedou se lépe dospělí, nebo mladí hráči?
Z osobního pohledu beru jako víc naplňující a tvůrčí práci tu u mládeže. Můžete zkoušet spoustu věcí a pracovat na nich důsledně. U starších už musíte brát v potaz složení kádru i věk hráčů. 

Jste z hokejové rodiny, hokej hrál váš otec, oba bratři a nyní i vaši dva synové – Matěj hraje ve Švédsku za tým Mora IK, Šimon ve Vítkovicích. Jak si vedou oni? 
Teď se oba připravují na novou sezonu s kondičními trenéry, mladší už se zapojil do přípravy Vítkovic, starší trénuje dál individuálně. Matěj přišel do Švédska v půlce sezony a bohužel jeho tým spadl, tak zvažuje různé nabídky. 

Netaháte je do Sparty?
Petr Ton se mě na něj už ptal (smích). On sám ale v tuto chvíli preferuje zahraničí, rád by zůstal ve Švédsku. Hokejový osud je ale nevyzpytatelný. Vítkovice změnily filosofii, nemají tak vysoký rozpočet a budou více sázet na mladé. Šimon by tak měl dostat ještě více prostoru a snad bude jeho vývoj ještě citelnější a nakoukne třeba znovu do národního týmu. 

Vedl jste někdy sám své syny?
Ano, jako malé děti, od přípravky do třetí třídy. Staršího syna jsem vedl i v dorostu. Vše ale spolu probíráme i nyní, zůstáváme v úzkém kontaktu a o všem se bavíme. Jsme typická hokejová rodina. 

Existuje u vás doma vůbec jiné téma než hokej?
Když se sejdeme jenom chlapi, tak se o něčem jiném dokážeme bavit jen těžko (smích). Naše manželky a přítelkyně už tohle téma moc nebaví. V sezoně se ale osobně vidíme málo, kluci jsou od patnácti ve světě. Když se setkáme, vždy se hovory stočí k hokeji. 

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek