1. 4. 2018 Petr Pavlík

Škoda zápasu se Salcburkem, smutní sparťané

Sparťanští starší dorostenci svedli na finálovém turnaji velmi vyrovnané bitvy, avšak medaile z toho nebyla. Po těsně prohraném semifinále se Salcburkem sparťané nastoupili do boje o bronz s Plzní. V utkání o třetí místo však tahali za kratší konec a v turnaji končí čtvrtí. Turnaj a celou sezonu staršího dorostu Sparty zhodnotili útočník VOJTĚCH KROPÁČEK a obránce MAREK BLÁHA. "S postupem času se na to budeme dívat jako na úspěch," shodují se oba sparťané.

Máte za sebou prohraný zápas o bronzové medaile. Jak moc porážka bolí?
Vojtěch Kropáček: Moc nás mrzí, že jsme prohráli. Na turnaj jsme přijeli s tím, že máme šanci vyhrát. V zápase s Plzní jsme hráli trošku hůře než se Salcburkem, ale pořád jsme se snažili. Bohužel my jsme nebyli tolik produktivní a oni byli celkově lepší v zakončení.
Marek Bláha: Přesně tak, souhlasím. Bohužel se nám nepodařilo proměňovat šance, a to nás poté stálo skóre celého zápasu. V zakončení jsme nebyli až tak efektivní. Škoda pro nás.

V semifinále to chvíli vypadalo, že míříte do boje o zlato. Mrzí vás to o to víc?
Vojtěch Kropáček: Mrzí nás to hodně... Fakt jsme chtěli bojovat o finále, ale nevyšlo nám to. Hrozně nás to mrzí, protože jsme tam chtěli být.
Marek Bláha: Byla velká škoda, že jsme neudrželi nadějný výsledek se Salcburkem. Měli jsme k tomu dobře nakročeno. Pak jsme dostali takový spornější gól. To nás shodilo hlavně psychicky. Škoda, protože jsme se Salcburkem hráli opravdu skvělý zápas.

Myslíte si, že porážka se Salcburkem se projevila i v zápase o třetí místo s Plzní?
Vojtěch Kropáček: Přišlo mi, že jsme byli z toho prohraného semifinále trochu smutní. Ve třetí třetině v utkání se Salcburkem, jak se rozebíral ten sporný gól, tak jsme byli trochu naštvaní. Myslím si, že se to na našem výkonu trochu projevilo. Ale samozřejmě jsme se chtěli koncentrovat na dnešní zápas a dát do toho všechno. Bohužel se nám to nepodařilo.
Marek Bláha: Já si myslím, že zase až tolik ne. My jsme do toho druhého zápasu šli zase s trošku jinou motivací. Snažili jsme se bojovat a urvat bronz. Bohužel nám to nevyšlo tak, jak jsme si všichni představovali.

Co si myslíte, že vám na turnaji šlo nejlépe, a co zase nejhůře?
Vojtěch Kropáček: Myslím si, že nám v turnaji docela šla koncovka a že jsme se byli schopni prosazovat. Co tak přemýšlím, vstřelili jsme asi šest gólů, což je dobré. V tom jsme nebyli až tak špatní. Trochu více problémů nám dělala práce v defenzivě.
Marek Bláha: Na turnaji nás provázely časté individuální chyby a hlavně neproměňování šancí. Naopak v čem jsme byli hodně silní, to byla týmová hra a celkový duch týmu. Myslím, že právě tohle fungovalo parádně.

Vojto, v utkání s Plzní jste měl jednu velkou šanci v první třetině. Jak jste tu situaci viděl vy?
Vojtěch Kropáček: Byla to dobrá příležitost. Nepovedlo se mi úplně vystřelit tak, jak jsem chtěl. Škoda. Bohužel se mi puk nepodařilo propasírovat za gólmana, pak by skóre možná vypadalo jinak.

Marku, vy jste na konci druhé třetiny skóroval a snížil nepříznivý stav na 1:3...
Marek Bláha: Nám se podařilo vyhrát vhazování, já jsem jel s pukem a spoluhráči výborně clonili před jejich brankářem. On podle mě nic neviděl a puk mu propadl až do sítě.

Nyní se poohlédněme za celou sezonou. Jak zní vaše celkové zhodnocení?
Vojtěch Kropáček: Byla to dobrá sezona. Já jsem začínal v juniorce a s klukama ve starším dorostu jsem se sešel až těsně před začátkem play off. Myslím si, že jsme zápasy odmakali naplno a dokázali jsme je otáčet. To bylo super. Třeba nad Libercem jsme vyhráli 2:0 na zápasy, to byla paráda. Myslím, že je to dobrý výsledek. Hodně lidí nás podceňovalo a určitě nikdo nečekal, že postoupíme mezi nejlepší čtyři. Sice jsme medaili nevybojovali, ale rozhodně se nemáme za co stydět.
Marek Bláha: Sezonu jsem začínal v mladším dorostu. Myslím si, že začátek sezony byl dobrý. V momentě, kdy mladší dorost šel do nadstavby, si mě poté trenéři vytáhli do staršího dorostu. Dali mi dobrou příležitost a já jsem se ji snažil využít. Nadstavbu jsme odehráli taky celkem slušně. Na play off jsem pak znovu přešel do mladšího dorostu, tam jsme bohužel moc brzy vypadli s Chomutovem. Ve starším dorostu jsem dostal možnost znovu si zahrát. Snažil jsem se dát do toho všechno.

Budete brát čtvrté místo na závěrečném turnaji s odstupem času jako úspěch?
Vojtěch Kropáček: Není to špatné, že jsme skončili čtvrtí. Ale na druhou stranu všichni v týmu jsme chtěli dosáhnout většího cíle.
Marek Bláha: Samozřejmě je pro nás velké zklamání, že jsme neskončili na medailové pozici. Myslím si, že postupem času se na to budeme dívat jako na úspěch, protože mnoho lidí nečekalo, že bychom se dostali až takhle daleko. Porazili jsme Hradec a pak ještě Liberec. Bylo to překvapení, za které jsme rádi.


FOTO: Juliana Zash, Juniorský hokej

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek