30. 1. 2019 Martina Nová

Sledge Sparta zakončí základní část doma

Sparťanské sledge hokejisty čeká poslední dvojice zápasů v základní části soutěže. Na závěr se představí doma, v sobotu 2. února vyzvou ve 14.30 hodin Karlovy Vary a v neděli 3. února potom ve 13.00 hodin Litvínov. Pražané obsazují poslední postupovou příčku do semifinálových bojů, pokud se alespoň jednou podaří Pražanům zvítězit, mají play off jisté. Přijďte podpořit sledge hokejovou Spartu do strašnického Škoda Icerinku!

Semifinále klepe na dveře, Sparta může slavit postup již v sobotu

Na závěr roku 2018 čekala na sparťany nejtěžší zkouška v Para hokejové lize, do hlavního města totiž zavítal čtyřnásobný obhájce titulu ze Zlína a velmi silná Studénka. Pražané na to doplatili, v sobotu od Zlínských schytali nejvyšší porážku ve své historii 0:8, o den později alespoň jednou skórovali a zmírnili další porážku – 1:8. Do roku 2019 však vkročila Sparta vítězně. V přímém souboji o postup do vyřazovacích bojů s olomouckými Kohouty na moravské půdě po čtyřzápasové sérii proher znovu okusila chuť vítězství, když ukořistila tři body výsledkem 3:2.

Pražané mají postup do play off ve vlastních rukách, v jejich prospěch hraje i zápasový los. Pátou Olomouc čeká silná dvojka z východu republiky – Zlín a Studénka, Sparta oproti tomu vyzve duo ze západu republiky – šesté Karlovy Vary a sedmý Litvínov. Oba dva celky sparťané dokázali v sezoně porazit, Žraloky z lázeňského města 3:2 a Krušnohorce 5:1. Litvínov navíc v sezoně vyhrál jen dvakrát, jednou pokořil Karlovarské a podruhé zdolal Olomouc.

Žraloci patřili ke stálým účastníkům vyřazovacích bojů, v aktuálním ročníku se však trápí. Na šesté pozici ztrácí šest bodů na Spartu, teoreticky tedy ještě mohou vybojovat semifinále. Ovládli tři z deseti duelů, jednou porazili svého západočeského kolegu, v nájezdech dokázali zdolat Olomouc a začátkem roku dokonce 2:0 triumfovali ve Studénce.


Čtyři sparťané v nominaci na domácí mistrovství světa

Vrchol sezony čeká sledge hokej na přelomu dubna a května, kdy se uskuteční mistrovství světa v Ostravě. V širší nominaci národního mužstva figurují hned čtyři sparťané. Před domácím publikem by se měl představit brankář Michal Vápenka spolu s obráncem Jiřím Raulem a útočníkem Zdeňkem Krupičkou. Trio doplňuje forvard Miroslav Novotný, pro kterého by to byla premiérová účast na šampionátu. Všichni čtyři zmínění se zúčastnili lednového turnaje ve Švédsku, Krupička přispěl pěti góly ve čtyřech duelech, skóroval rovněž Novotný.


Sparta posílila, na lavičce s novým trenérem a vyztužení obrany

Pražané před posledními duely základní části ještě posílili své řady, nově tým povede trenér Jakub Novotný, který vystřídá Jiřího Krupičku, který do té doby k trenérskému postu plnil ještě roli kapitána a útočníka.

„Opadla ze mě nějaká zodpovědnost, jsem za to rád. Kuba s týmem už nějakou dobu fungoval, poprvé s námi byl na domácích zápasech se Zlínem a Studénkou, v Olomouci už defacto vedl zápas jakožto trenér, tam se ukázalo, že by to mohlo nést ovoce. S jeho příchodem výrazně ožily tréninky,“ pochvaluje si Jiří Krupička na klubovém webu.

Novotný se na postu hlavního trenéra objevuje poprvé, od roku 2016 ale působil jako trenér brankářů u české reprezentace. „Těším se na to, to je jasné, ale ta zodpovědnost trochu nadšení snižuje. Cítím, že bych měl odvést nějaké výsledky, které se očekávají. Jsem zvědavý, jak to bude vypadat,“ prozradil trenér Jakub Novotný pro sledgepraha.cz. „Je to celkem dobře rozehrané, snad to zvládneme. Ale cíl je obecnější, chtěli bychom začít hrát podle systému, co jsem klukům vysvětlil. To jsem si zadal a chtěl bych na tom pracovat do dalších sezon. Je to o tom, jestli budou schopni to ti kluci zahrát, vysvětloval své plány.

Nováčkem v celku je také obránce Miroslav Hrbek, který posílil tým z Karlových Varů. Ve své 16. sezoně v kariéře tedy oblékne nějaký jiný dres než ten žraločí. „Vždycky jsme hráli play off, nebylo třeba přestupovat jinam. Bude to pro mě úplně něco nového, jiná kabina, jiní lidé, nikdy jsem to fakt nezažil. Věřím, že když už jsem tady, tak získáme medaili,“ vyhlížel své nové působiště nový bek Sparty.


FOTO: sledgepraha.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek