20. 3. 2019 Martina Nová

Sledge Sparta zakončila sezonu čtvrtým místem

Sparťanští sledge hokejisté zaznamenali v sezoně 2018/2019 velké výhry, ale také strmé pády. V ročníku dosáhli na skvělé vítězství na horkém zlínském ledě, nicméně nyní již pětinásobný obhájce titulu v odvetě uštědřil Pražanům nejtvrdší prohru v jejich historii. Jak sledge Sparta prošla uplynulou sezonou České para hokejové ligy se dočtete v následujících řádcích.

Start jako z říše snů

Sparťanští sledge hokejisté do sezony 2018/2019 vstoupili s novým domácím stadionem v zádech. Po několika letech vyměnili domovinu v Neratovicích za zbrusu nový strašnický Škoda Icerink, kde také odehráli všechny domácí utkání základní části. Ročník odstartovali v druhé polovině září doma proti olomouckým Kohoutům vítězně, když Olomouc zdolali po samostatných nájezdech 2:1.

Následoval nelehký výjezd na východ republiky začátkem října. Na Spartu čekal velký oříšek v podobě čtyřnásobného obhájce titulu ze Zlína a znovuzrozené Studénky. Pražanům se však povedlo favorita zaskočit a trochu překvapivě ukradli z ledu jednoho z nejlepších evropských sledge hokejových celků všechny tři body za vítězství 3:1. Následující den opět Sparta bodovala, ve Studénce však padla 1:2 v nájezdech.

Konec října se nesl ve znamení dalšího dvojzápasu, tentokrát na západním konci republiky. Sparťané vyzvali totiž karlovarské Žraloky, kterým se sezona nedařila. Hosté dokázali počtvrté bodovat a vyhráli třetí duel v ročníku, tentokrát výsledkem 3:2. O den poté se představili v Litvínově, který byl už v té chvíli nejhorším celkem soutěže, a Pražané ukořistili další body za triumf 5:1.


Hořká číše až do dna  na konci roku 2018

Po povedeném startu sezony přišel značný sešup. V polovině listopadu se hráči pražského „S“ znovu představili na domácím ledě, kde hostili pardubické Mustangy, se kterými se následující den utkali ještě v Pardubicích. Jenže v obou případech tahali sparťané za kratší konec a oba dva zápasy prohráli 1:3.

Při odvetných prosincových duelech ve Škoda Icerinku proti Zlínu a Studénce zaznamenala Sparta krutý výprask. Proti pětinásobnému vítězi Para hokejové ligy totiž schytala nejhorší porážku ve své historii, Zlínští rozstříleli domácí celek 8:0. Druhý den se Pražané nestihli z výprasku pořádně vzpamatovat a už dostali další, našlapaná Studénka je totiž vyškolila 8:1.


S novým trenérem vzhůru do semifinále

Pražané se závěrem základní části snažili posílit. Do té doby byl trenérem celku hrající kapitán Jiří Krupička, který se mohl začít soustředit ryze na hráčské povinnosti. Postu trenéra se ujal Jakub Novotný, který do té doby od roku 2016 působil jako trenér brankářů u české reprezentace. Zároveň z Karlových Varů přišel na hostování ostřílený obránce Miroslav Hrbek.

Nejbližšími soupeři Sparty se v tabulce staly třetí Pardubice, se kterými dvakrát prohrála, a zezadu nepříjemně dotírající Olomouc. Na Pražany začátkem nového roku čekal tedy klíčový duel sezony – odveta v Olomouci. Sparťané ale slibně rozjetou sezonu nezahodili a na Moravě dokázali triumfovat 3:2. Závěrečný domácí dvojzápas s Karlovými Vary a Litvínovem už byl víceméně jen formalita, i když překvapivé vítězství Kohoutů nad Zlínem zkomplikovalo Spartě jinak pohodlnou cestu do semifinále.

Závěrečnými triumfy 3:1 proti Karlovarským a 8:0 proti Litvínovu, který byl v důsledku sněhové kalamity rád, že mohl vůbec nastoupit do zápasu, zakončili Pražané základní část na čtvrté příčce, což znamenalo semifinále proti čtyřnásobnému zlínskému obhájci titulu. Na domácí střetnutí v play off se sparťané přesunuli na zimní stadion v Říčanech.


Těžká cesta za obhajobou bronzu

První semifinále si hosté ze Zlína pohlídali výsledkem 4:2 a Sparta měla do odvety na moravské půdě velmi těžkou práci. Série play off ve sledge hokeji se hraje na dva vítězné zápasy, Zlínští tedy měli první mečbol, který také proměnili. Díky sparťanskému gólmanovi Vápenkovi však měli těžké počínání, Pražané padli 0:2.

Ročník celek z hlavního města zakončil soubojem o bronz, který obhajoval z předchozí sezony. Do cesty se mu postavily Pardubice, které v semifinále ztroskotaly na Studénce.  Nepříznivá série s Mustangy znamenala pro Spartu roli outsidera, sparťané navíc museli celé play off odehrát bez hlavní ofenzivní podpory Zdeňka Krupičky.

Zvolená defenzivní strategie v prvním zápase nesla ovoce, přestože Pardubice byly výrazně aktivnější a nebezpečnější, gólman Vápenka podpořen obranou dlouho odolával. Zároveň se Sparta snažila dostávat do brejků, nikdo však hostujícího brankáře neprostřelil. Zlom přišel až dvě minuty před koncem základní hrací doby při hře čtyři na čtyři, když Vápenka kapituloval po gólu pardubického kapitána Pavla Kubeše, a Sparta těsně prohrála 0:1.

Následující víkend byla na programu odveta na východě Čech a domácí velmi rychle ukázali, kdo bude držitelem bronzu tentokrát. V první třetině se Mustangové, stříbrní medailisté z uplynulé sezony, ujali vedení 3:0, které už nepustili. Sparta tak skončila v play off na čtvrtém místě, stejně jako v základní části.

„Pardubice na nás vletěly a pro nás to bylo složité utkání. Ze začátku ještě trošku zaspali, takže jsme domácím dovolili hned třikrát skórovat, my jsme na to naopak neodpověděli ani jednou. Takový výsledek se těžko dohání, obzvlášť když máte nějaké tři střely za třetinu. Mrzí mě, že jsme nedali ani jednu čestnou branku, kterou by si za bojovnost mužstvo zasloužilo,“ smutnil trenér Novotný po prohraném souboji o bronz.


Čtyři sparťané v nominaci na domácí mistrovství světa

Vrchol sezony čeká sledge hokej na přelomu dubna a května, kdy se uskuteční mistrovství světa v Ostravě. V širší nominaci národního mužstva figurují hned čtyři sparťané. Před domácím publikem by se měl představit brankář Michal Vápenka spolu s obráncem Jiřím Raulem a útočníkem Zdeňkem Krupičkou. Trio doplňuje forvard Miroslav Novotný, pro kterého by to byla premiérová účast na šampionátu. Všichni čtyři zmínění se zúčastnili lednového turnaje ve Švédsku, Krupička přispěl pěti góly ve čtyřech duelech, skóroval rovněž Novotný.


FOTO: sledgepraha.cz, paraostrava2019.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek