18. 2. 2017 Petra Pilbauerová

Smejkal: Chceme minimálně do elitní čtyřky

Základní část TELH se blíží do finiše a Sparta, stejně jako další týmy, nedávno využila poslední šance na posílení svého mančaftu. Kromě mnoha zvučných jmen nově nastupuje v jejím dresu i mladý útočník JIŘÍ SMEJKAL, který si ve Zlíně zapsal svůj již čtvrtý start za pražský klub. Ba co víc, ve městě obuvi také získal první bod do statistik, a to díky nahrávce na gól Jana Buchteleho před začátkem druhé přestávky.

Urostlý útočník Jiří Smejkal si po utkání ve Zlíně připsal již čtvrtý start za první tým pražské Sparty a zároveň prolomil bodové mlčení svých statistik. „Co se mého vstupu do extraligy týče, zase taková razantní změna to není. Já měl štěstí, že jsem před odchodem ze Záhřebu strávil v zápasech na ledě hodně času. I když musím na druhou stranu uznat, že česká nejvyšší soutěž je taková víc přímočará v porovnání s KHL, ve které se nehraje ani tolik do těla jako tady,“ přiznává Smejkal.

Družina Jiřího Kalouse vstoupila do zápasu na východě Moravy dobře naladěna a po vyrovnané první třetině se jala využít smůlu žlutomodrých Beranů, která nebrala konce. Benjamínek v rudém dresu využil ke konci druhé třetiny špatné Blaťákovy rozehrávky a přenechal puk Janu Buchtelemu. Ten střelil nejprve do boční tyče zlínské branky, na rozdíl od domácích hráčů ale dokázal vrátit kotouč za Kašíkova záda. „Ten bod se mi určitě hodil. Trochu mi pomůže zvýšit sebevědomí do začátku. Musím ale říct, že celá naše lajna odvedla kus dobré práce. Měli jsme dost šancí, které jsme zároveň dokázali proměňovat. Pěkně nám to tam popadalo,“ těší rodáka z Českých Budějovic.

V první třetině se ale zdálo, že Zlín bude pro Spartu vyrovnaným soupeřem a také tomu tak zpočátku i bylo. Ševci hráli disciplinovaně a tlačili se před sparťanskou branku, na paty se jim ale lepila nekonečná smůla, která je provázela od první minuty zápasu až do té poslední. „Podle mě jsme v první třetině tolik nebruslili jako ve zbytku zápasu. To nás drželo v obranném pásmu déle, než jsme sami chtěli. Nehráli jsme zkrátka tak, jak nám bylo těsně před nástupem na led řečeno. O první přestávce jsme si ale řekli, že to musíme zlomit. Začít víc bruslit. A tak se také stalo,“ popisuje úvod zápasu Smejkal.

Buchteleho branka upečená po Smejkalově nahrávce byla navíc pravděpodobně i rozhodujícím faktorem celého utkání, jelikož dvougólová ztráta po druhé třetině dostala domácí tým do velmi zlé situace. A to Zlín ještě netušil, že to nejhorší teprve přijde. „Myslím si, že první dvě třetiny byly dost vyrovnané. Nebylo tam tolik příležitostí skórovat. My jsme ale věděli, že díky našemu výborně chytajícímu brankáři si můžeme být zezadu jistí, a tak jsme je mohli začít bez obav proměňovat. V poslední třetině už bylo rozhodnuto, když jsme dali třetí a čtvrtou branku. A pak nám tam spadla ještě jedna,“ raduje se nová akvizice prvního týmu.

Sparta si tak díky svému nekompromisnímu výkonu ve Zlíně upevnila svoji stávající pozici v tabulce TELH, odkud jí na třetí královehradecký Mountfield schází tři body. Historie se tedy bude opakovat. Boj o třetí místo s Hradcem Králové rozlouskne blížící se šlágr osmačtyřicátého kola, který Pražané odehrají doma proti Kometě Brno. „Před zápasem proti Zlínu jsme měli na mysli na to, že se chceme dostat co nejvýš. To byl hlavní zdroj naší motivace. Kdo ví, třeba i na druhé místo, když to bude možné. Ale pro to, abychom skončili v elitní čtyřce, uděláme vše, co bude v našich silách. Výhoda odehrát první zápas v play off doma je lákavá a my ji chceme získat i pro nás,“ prozrazuje s odhodláním.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek