25. 5. 2022 Daniel Ryl

Soupeři v CHL: severské týmy s českou stopou

Sparťané už znají soupeře pro základní skupinu Ligy mistrů, ve které zavítají na sever Evropy. Los ve finském Tampere nám přisoudil švédského vicemistra Luleu, finský Jukurit s výraznou českou stopou a dánského mistra z Aalborgu. Základní fáze startuje 1. září.

Svěřence Pavla Patery s Patrikem Martincem tak čeká zajímavá konfrontace, kterou zahájí v září. Celá sezona vyvrcholí v sobotu 18. února 2023 finálovým zápasem na půdě lepšího z finalistů.

Přesné termíny zápasů budou potvrzeny v nejbližších dnech. Domácí zápasy základní skupiny opět odehrajeme ve Sportovní hale Fortuna v Holešovicích a držitelé permanentních vstupenek na novou sezonu mají zaručený vstup na všechny zápasy Champions Hockey League zdarma.

Na koho v Lize mistrů narazíme?

Luleå je švédským mistrem z roku 1996, před sedmi lety pak přidala triumf v Lize mistrů. V uplynulé sezoně získala celkově čtvrté stříbro. K cennému kovu přispěli také Radek Mužík a Filip Pyrochta, česká stopa je však daleko výraznější - v klubu působili také exsparťané Martin Chabada, Radek Philipp nebo Martin Hosták. Luleå už byla naším soupeřem v létě 2011, kdy jsme v rámci European Trophy prohráli na švédské půdě těsně 1:2.


Finský Jukurit byl založen už v roce 1970, v nejvyšší soutěži však odehrál zatím jen šest sezon. Mužstvo z městečka Mikkeli pod vedením legendárního útočníka Olliho Jokinena dokráčel v předešlé sezoně pro páté místo, což je jeho dosavadním maximem. V týmu působí český obránce Libor Zábranský, nově do finského mužstva přišli bratři Kovařčíkové z Třince.


Největší neznámou je dánský Aalborg, leč pozor - ze všech tří soupeřů je nejstarší! Původní klub byl založen už v roce 1967, během let pak prošel mnoha změnami včetně sloučení s menšími kluby, ale od roku 2012 už má svou současnou podobu. Čerstvý dánský šampion, který slavil tituly také v letech 1981 a 2018, má s Čechy bohaté zkušenosti. V mužstvu jich působilo čtrnáct včetně Romana Vopata, držitele 133 startů v NHL.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila