28. 10. 2019 Daniel Ryl

Sparta atakuje deset výher, zdolá i Tygry?

Vítězná série našich hokejistů pokračuje i po dvou venkovních utkáních v Olomouci a Plzni, po kterých se zastavila na devíti zápasech. O kulatý desátý triumf v řadě se svěřenci Uweho Kruppa pokusí v úterý 29. října od 18:30 hodin proti Bílým Tygrům z Liberce, kteří se naopak v posledních týdnech trápí. Historie však dokazuje, že aktuální rozpoložení obou mužstev před vzájemným duelem o ničem nevypovídá.


Sparta zažívá nejlepší období po necelých čtyřech letech

Šňůru devíti výher v řadě sparťanští hokejisté už dlouho nepamatují. Vybojovaným nedělním triumfem 3:2 po samostatných nájezdech na ledě Plzně vyrovnali sérii ze sezony 2015/2016, kdy se jim podařil vyhrát devět zápasů za sebou dokonce dvakrát. Ve zmíněném ročníku došel náš tým až do finále, kde padl právě s Libercem.

Vítězná forma je o to cennější, protože naši hokejisté při ní vyhrávají i zápasy, ve kterých tahají za kratší provaz, nebo je potřeba je rozhodnout až v nastavení. "Je to krásné. Nevím, kdo z nás takovou sérii zažil. Tyhle šňůry si každý hráč pamatuje snad do konce života, protože vyhrát devětkrát za sebou samozřejmě není úplně obvyklé. Je to parádní a doufám, že to ještě natáhneme," věří brankář Jakub Sedláček.

Jeden z hrdinů nedělního utkání na západě Čech je společně se svým parťákem Matějem Machovským základním kamenem sparťanského úspěchu. Směrem dozadu se však daří celému týmu, v inkasovaných brankách je náš tým třetí, daří se mu i přesilovky a s průměrem 4,07 gólu na zápas je nejlepším mužstvem soutěže.

Bílí Tygři se v říjnu trápí, skončili také v Lize mistrů

Na severu Čech příliš důvodů k radosti nepanuje. Liberec totiž prohrál už šest soutěžních zápasů v řadě, když po domácí porážce 2:3 s Augsburgem vypadl z Ligy mistrů a zároveň prohrál posledních pět extraligových zápasů. Z výsledkového trápení jim nepomohly ani poslední dva domácí zápasy proti Karlovým Varům (0:4) a Mountfieldu HK (2:3).

1
Liberec vyhrál v říjnu jediný ze sedmi zápasů, navíc prohrál už pětkrát v řadě. Naposledy doma nestačil na Karlovy Vary a Hradec Králové.

"No teď už se něco děje. Už nemůže být klid. Těch proher už je moc a my musíme pracovat ještě víc, abychom to zlepšili a hráli po celé ploše jako tým," uvědomuje si na klubovém webu zkušený brankář Marek Schwarz. Bývalý brankář Sparty neodvrátil ani poslední porážku s Východočechy. "My starší bychom to měli podpořit tím, že to zklidníme a pomůžeme mladším klukům. Věřím, že to děláme naplno," řekl po utkání s Hradcem Králové.

Při pohledu do statistik však Severočechy na chvostu tabulky rozhodně nenajdete. Celek z Podještědí dává góly, v přesilovkách je s úspěšností 21,28 % dokonce před Spartou, ale důvodem je špatná defenziva a bídná oslabení.

První vzájemná divočina pod Ještědem diváky bavila

V prvním vzájemném střetnutí sezony se diváci ani hráči rozhodně nenudili, zato trenéři museli pořádně propotit své košile. Sparta v utkání dvakrát vedla už o čtyři branky, přesto se domácí Bílí Tygři nevzdali a hattrickem Michala Birnera ve třetí třetině ztrátu stáhli. Utkání tak dospělo až do prodloužení, v němž si sparťané připsali porážku 7:8 po prodloužení a zisk dvou bodů byl spíše ztrátou.

Věděli jste, že...

Když dal útočník David Tomášek v Olomouci dva góly v oslabení během minuty a 38 vteřin, podařilo se mu to jako druhému nejrychlejšímu hráči v historii samostatné české extraligy.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek