16. 3. 2017 Petra Pilbauerová

Sparta bude o svém osudu rozhodovat v Brně

Sparťanům hoří po dvou porážkách na domácím ledě půda pod nohama, stále je ale čas na její uhašení. Družina Jiřího Kalouse to teď bude mít ale o to těžší, protože o směru své cesty ve vyřazovacích bojích bude rozhodovat na nepřátelském území - v Brně. Naděje však není ztracena a je zcela jisté, že motivace Sparty je vyšroubovaná na úplné maximum. První ze dvou brněnských zápasů začíná v pátek 17. března v 18.00 hodin.

Dva čtvrtfinálové zápasy jsou již minulostí a naneštěstí pro Spartu z obou vyšel vítězně její brněnský soupeř. Karta se nyní obrací a série se přesouvá do Brna, kde budou Pražané bojovat o prodloužení první části vyřazovacích bojů. Kometa zažívá euforii, vytvořila si velmi slibný náskok hned v samotném začátku, Sparta ale naději neztrácí. „V žádném případě nic nevzdáváme. Chceme sérii vrátit do Prahy a na první utkání v Brně se soustředíme na sto procent,“ nechal se slyšet trenér sparťanů Jiří Kalous. „Musíme se spoléhat sami na sebe a ne na to, že někomu se v předkole povedlo stav série 0:2 otočit. První dva zápasy jsme prohráli po našich chybách. Do Brna to jedeme napravit,“ prozradil s jasným cílem.

Musíme na to zapomenout, hodit to za hlavu a rvát se. Nic není hotovo.

Lukáš Klimek

Této víry se ale drží nejen velitel z trenérské lavičky, ale i sami hráči. „Je to pro nás samozřejmě komplikace. Určitě jsme nechtěli prohrávat za tohoto stavu po dvou domácích utkáních, ve kterých jsme soupeře navíc přestříleli a měli rozhodující šance,“ prozradil v rozhovoru Lukáš Klimek. 

První zápas – třaskavá bitva, vypjaté emoce a údernost

Úvodní čtvrtfinálový zápas splnil až na některé vypjaté momenty všechny požadavky, které by správné play off mělo naplnit. Diváci viděli pět branek a ti brněnští se mohli navíc radovat z obratu svého týmu, arbitři utkání rozdali 77 trestných minut a nechyběla ani bitka. Domácí začali ideálním způsobem. Po dvou rychlých gólech vedli v páté minutě 2:0, hosté ale v poslední třetině dokázali výsledek otočit a tři minuty před koncem ztrácela Sparta na Kometu jednu branku. Co se vlastně přihodilo? „Posledních deset minut jsme nezvládli. Vůbec. Udělali jsme v obraně dvě chyby a oni je potrestali. Je to těžké, ale musíme se z toho oklepat,“ prozradil po utkání Michal Řepík.

Šlo snad o nesoustředěnost ze strany sparťanů? S tím zpovídaný Řepík nesouhlasil. „Neřekl bych, že za to mohla ztráta koncentrace. Bek to tam chtěl chytat rukou, ale puk mu prošel a nebyl tam další hráč. Oni pak ujeli dva na jednoho, prohodili si to a dali gól. Bylo to smolné a my se z toho musíme spíš poučit, než věšet hlavu. Série nekončí,“ uzavřel svoji odpověď.

Došlo ale i na momenty, které nebyly příjemné nikomu na ledové ploše ani kolem ní. Miroslav Forman v první třetině nechtěně trefil hlavního rozhodčího Vladimíra Pešinu, který se kvůli tržné ráně na ledovou plochu nemohl vrátit. Zápas tak v dalších chvílích soudcoval pouze Daniel Pražák, na což následovala další vypjatá chvíle. Richard Nedomlel vrazil po návratu z trestné lavice zezadu do Jozefa Kováčika, který se skácel na ledovou plochu a aby toho nebylo málo, následovala bitka mezi Nedomlelem a Tomášem Vincourem.

I po druhém střetu je Sparta stále na nule

Sparťané se s Kometou Brno střetli ve čtvrtfinále play off sezóny 2011/2012 a od té doby se potkali už jen jednou, v semifinále o dva roky později. S přihlédnutím k průběhu zápasů základní části aktuální sezony ale můžeme s jistotou říct, že ani jeden ze soupeřů si navzdory chybám nic jen tak nedaruje. „Situace není jednoduchá a my to víme. Ale dokud na jedné straně nebudou čtyři výhry, série nekončí. Hlavním úkolem do dalších utkání je větší důraz před brankou a nenabízet soupeři takové osudové ztráty puků, kterých jsme se dopustili,“ připustil hlavní trenér Kalous.

A co řekl sparťanský kouč po porážce ve druhém čtvrtfinálovém střetu? "Stejně jako v prvním zápase rozhodly dvě opravdu hrubé, kardinální chyby. Umožnili jsme při nich soupeři samostatný nájezd a ten to využil. Ani se na branky moc nenadřou. Hrají trpělivě, protečovávají kotouče jednoduše dopředu a vyčkávají ve středním pásmu. Ztráty občas přicházejí, my jsme je udělali a soupeř toho využil,“ přiznal po konci utkání. 

Nejlepším střelcem Komety v play off je benjamínek Nečas, Spartu žene stále nejvyšší návštěvnost

Statistiky Generali play off nám toho prozatím mnoho neřeknou, bez ohledu na to se z nich dá vyčíst několik zajímavostí. Zatím nejlepším střelcem Komety Brno není žádný ostřílený veterán, nýbrž mladý talent Martin Nečas. Ten se od začátku vyřazovacích bojů dokázal střelecky prosadit hned dvakrát a stejnou úspěšností se může chlubit také Alexandre Mallet. Z nahrávačů se prozatím nejčastěji a zároveň úspěšně angažoval Zohorna s Krejčíkem. V případě sparťanů jsou první místa v těchto kategoriích velmi vyrovnaná. Po jednom gólu a nahrávce mají Vrána, Hlinka, Řepík a Kumstát.

Sestavy z posledního utkání:

HC Sparta Praha: Pöpperle – Mikuš, Piskáček, Kalina, Gernát, Švrček, Eminger, Barinka – Hlinka, Vrána, Řepík – Buchtele, Klimek, Ihnačák – Kumstát, Pech, Forman – Uher, Cingel, Kudrna. 

HC Kometa Brno: Čiliak – Krejčík, O. Němec, Gulaši, Kováčik, Malec, Bartejs, Král – Kvapil, Hruška, Erat – Zaťovič, V. Němec, Brabenec – Dočekal, Zohorna, Mallet – Káňa, Nečas, Haščák – Vondráček.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek