2. 10. 2017 Matěj Mayer

Sparta hostí Dynamo. Vyhraje potřetí v řadě?

V rámci předehrávky 14. kola přivítají hokejisté pražského mužstva soupeře z východu Čech. Dynamo Pardubice se dá označit za oblíbeného soupeře, jelikož jej Sparta porazila v základní části Tipsport extraligy již desetkrát v řadě. Pro Pražany hovoří také aktuální forma. Jak dopadne souboj pátého s posledním celkem tabulky? Pro odpověď si přijďte v úterý do O2 areny, kde souboj vypukne v 18.30 hodin.

Pardubice jsou poslední. Nemá cenu se dívat na tabulku, říká Rolinek

Dynamo v minulé sezoně prošlo ohněm, když příslušnost v nejvyšší soutěži taktak zachránilo v baráži. Jenže v této sezoně má zatím nakročeno úplně stejně. Východočeši v devíti utkáních zvítězili jen dvakrát, v ostatních duelech vyšli zcela naprázdno. „Nemá cenu se dívat na tabulku, ač je to těžké a situace je po prohraných zápasech jasná,“ myslí si kapitán Tomáš Rolinek.

Zejména v posledních zápasech to Pardubicím neklape. Na konci září dostaly desítku od Plzně, poté 4:5 podlehli Kometě a v prvním říjnovém klání nestačili v poměru 1:4 na Liberec. Aktuálně tedy mají sérii tří porážek v řadě a trápí je především děravá defenziva. Obdrželi už 39 branek, navíc již od 2. extraligového kola pokaždé inkasovali v utkání minimálně čtyřikrát.

„Nechceme mít hlavy dole – to v žádném případě! Každý hráč, když zápasy prohráváme a podívá-li se na tabulku, tak jeho sebevědomí jde dolů. Zní to jako klišé, ale ono opravdu funguje, že se musíme odrazit od malých věcí, odbojovat jeden dva zápasy, udělat body, střílet branky, pak nám naroste sebevědomí a jedině tak to zlomíme,“ hledá cestu z krize bývalý útočník Sparty či kapitán reprezentace.


SPARTA VS. PARDUBICE ŘEČÍ STATISTIK


Vrána: Musíme dál makat a hrát dobře zejména jako tým

O uplynulém víkendu sparťané získali pět ze šesti možných bodů a poskočili extraligovou tabulkou na 5. místo, kde mají aktuálně na kontě 14 bodů. Perfektní výkon z domácího duelu proti Liberci však dokázali napodobit pouze v části nedělního utkání na Hané. Olomouc po čtyřiceti minutách vedla 2:0 a hosté nemohli být se svým výkonem spokojení. „První dvě třetiny jsme na ledě vůbec nebyli, nechápu to,“ říká PETR VRÁNA.

Až moment v závěru druhého dějství začal otáčet dějinami utkání. Jeho hlavním aktérem byl právě Vrána, jehož premiérový úspěch sezony však sudí neuznali. „Ten moment nás hodně nahecoval směrem do třetí třetiny, cítili jsme velkou křivdu, protože jsme věděli, že ten gól měl platit. Paradoxně nám to asi docela pomohlo,“ říká nejlepší sparťanské střelec minulého extraligového ročníku.

On sám ještě v poslední vteřině prostřední dvacetiminutovky fauloval, načež si neodpustil průpovídku směrem k rozhodčím a výsledkem bylo dvanáct trestných minut. „Nemělo by se to stávat, to je jasné. Trenéři mi k tomu pak samozřejmě řekli své, ale stalo se. Kluci to zvládli na začátku třetí třetiny nastartovat i beze mě,“ vypráví.

V rozmezí šestašedesáti vteřin srovnali obránci Pavelka s Mikušem. „Sledoval jsem to ještě z trestné lavice a věděl jsem, že nám to tam spadne. Ve třetí třetině jsme hráli zase to, co před tím s Libercem nebo v Brně a Hradci. Soupeře jsme zatlačili a v tu chvíli jsem doufal, že je spíš otázka času, kdy dáme gól. Povedlo se to hned dvakrát.“

V prodloužení pak rozhodla o bonusovém bodu pro Spartu dvojice Černoch – Uher. Ve hře tři na tři první jmenovaný, mimochodem aktuální nejlepší střelec týmu, podržel kotouč u branky, připravil si pozici pro přihrávku a před odkrytou klecí našel přesným pasem nabrusleného Dominika Uhera. „Jsou výborní a v podstatě nás teď táhnou. Je super vědět, že když to tolik nejde nám zkušenějším, že mladí kluci za to umějí vzít. To je vždycky důležité,“ chválí Vrána své spoluhráče.

V úterní domácí dohrávce proti Pardubicím budou sparťané bojovat o třetí výhru v řadě, která by zároveň byla čtvrtou v posledních pěti duelech. „Ze začátku to nebylo nic moc, ale začíná si to sedat. Samozřejmě ještě to není ideální, jako třeba první dvě třetiny v Olomouci, ale v předchozích zápasech už jsme ukázali, jakým směrem chceme jít. Musíme dál makat a hrát dobře zejména jako tým. Výsledky přijdou,“ je si jist elitní sparťanský centr.

A co úterní duel proti aktuálně poslednímu mužstvu Tipsport extraligy? „Zápas s Pardubicemi je pro nás další prověrkou, musíme se vrátit k tomu, co jsme předvedli s Libercem. Hrát šedesát minut a nepolevit v žádném střídání za jakéhokoliv stavu. Pardubice nejsou v lehké situaci a každý zápas je pro ně strašně důležitý, takže to nebude nic lehkého. Ale jsme doma, chceme potvrdit předešlé výsledky a vyhrát za tři body.“


První měření sil ovládla Sparta

Právě s pardubickým Dynamem zahájila Sparta tento ročník. Pražané přijeli na východ Čech správně nažhaveni a novou sezonu odstartovali v rychlém tempu. Krátce po polovině základní hrací doby vedli už 3:0 zásluhou Petra Kumstáta, Roberta Říčky a Jiřího Černocha. Sparta si pohodlný náskok držela až do 51. minuty, kdy nulu Samimu Aittokalliovi překazil obránce Rhett Holland. Necelou půl minutu před koncem ještě Pardubice zápas zdramatizovali gólem Davida Tomáška, přesto mohla Sparta o chvíli později slavit vítězství 3:2.


Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Honzík – Pavelka, Dvořák, Nedomlel, Zámorský, Mikuš, Kalina – Říčka, Reichenberg, Forman – Hlinka (C), Vrána (A), Klimek – Kumstát (A), Pech, Smejkal – Uher, Černoch, Kudrna – Rousek. Trenéři: Jiří Kalous a Jaroslav Nedvěd.

HC Dynamo Pardubice: Růžička – Hunkes, Wishart, Cardwell, Čáslava, Mojžíš, Ščotka – Vondráček, Tomášek, Treille – J. Sýkora, Bojko, Rolinek – P. Sýkora, M. Kaut, Perret – Quenneville, Dušek, Poulíček. Trenér: Miloš Holaň.


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek