14. 1. 2017 Petr Pavlík

Sparta jede bojovat o další body do Plzně!

Sparťané se po vydřené domácí výhře nad Karlovými Vary vydají na ledovou plochu plzeňské Škodovky, kterou dokázali v této sezoně už dvakrát porazit. V Plzni navíc svěřenci trenéra Jiřího Kalouse zazářili, když zde nedostali ani jeden gól. Nyní je na programu již třetí vzájemný zápas, druhé střetnutí na západě Čech startuje v 16.30 hodin na ledě Home Monitoring arény.

Drtivá výhra na ledě soupeře, těsný skalp na domácí půdě

První vzájemné střetnutí vyznělo mnohem lépe pro tým z hlavního města. Parta kolem kapitána Jaroslava Hlinky zajížděla na půdu soupeře, kde po třinácti odehraných minutách vedla 3:0. První gól Pražanů vsítil dnes už bývalý sparťan Michal Čajkovský, druhý zásah přidal Dominik Uher, kterého ještě doplnil svou gólovou akcí Brian Ihnačák. V dalším průběhu utkání se ještě prosadil dvougólový Michal Čajkovský, gólový účet zápasu uzavřel v 34. minutě Petr Vrána. Hosté tak po zásluze vyhráli 5:0.

Sparťané měli dozajista dobrý start, což také potvrdil asistent hlavního kouče Jiří Veber. "Měli jsme dobrý vstup do utkání. Dali jsme rychle první gól a měli jsme i další šance. Pak jsme dvěma slepenými góly odskočili na rozdíl tří gólů. Jsem rád, že jsme utkání dokončili s nulou vzadu. Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě," uzavřel sparťanský asistent.

Druhá vzájemná konfrontace s tímto sokem byla úplně o něčem jiném. V 11. minutě otevřel skóre Lukáš Klimek, sparťanského forwarda napodobil v druhé třetině svou trefou Petr Vrána a domácí vedli 2:0. Utkání bylo ve znamení urputného boje, na další vstřelenou branku se muselo čekat až do třetí třetiny. V 54. minutě snížil na rozdíl jednoho gólu bývalý brněnský útočník Tomáš Svoboda, ale více už toho indiáni nestihli. Domácí tak vyhráli po boji 2:1 a bylo to pro ně druhé vítězství nad Plzní v tomto ročníku.

"Sparta byla lepší a zasloužila si vyhrát. Kdyby do půlky zápasu hráči domácích proměnili šance, tak nám odskočili a nebylo o co hrát. Takhle vedli jen o dva góly. My jsme měli jen pasáže hry, závěr. Strašně mi ale vadí, že když se podíváme na ročníky narození našich hráčů, tak tam chybí úsilí v soubojích. V nasazení. Když to porovnám se čtyřicetiletým Jardou Hlinkou... Sparťani jsou za to odměněni, i čtyřicetiletí hráči tam jdou příkladem v základních věcech, které nejsou otázka talentu. Oni ty nepopulární věci, které bolí, dělají a my ne," smutnil po utkání asistent hlavního trenéra Plzně Jiří Hanzlík.

Oba týmy mají v zádech vítězství

Sparťané mají za sebou nepříliš vydařený duel před svým publikem, když do Prahy zavítala karlovarská Energie. Hráči s velkým „S“ na prsou šli do vedení v 34. minutě, kdy se stal domácím spasitelem Petr Kumstát, který svou pohotovou dorážkou usměrnil kotouč za záda brankáře Závorky. Hosté ve třetí třetině vyrovnali, gólovou tečku za tímto duelem ale měli na svědomí Pražané, kteří zásluhou svého nejmenšího muže Lukáše Pecha vyhráli 2:1 po prodloužení.

Svěřenci trenéra Ladislava Čiháka jsou aktuálně na vzestupu své formy, jelikož z posledních šesti odehraných utkání ani jednou neprohráli. Naposledy se plzeňská družina představila před pardubickým publikem, kam jela s cílem ukořistit další cenné body do tabulky. A tento čin se jí nakonec povedl. Hosté šli do vedení zásluhou Miroslava Indráka, kterého doplnil na listině střelců zadák Michal Moravčík společně s nejlepším střelcem Tipsport extraligy Dominikem Kubalíkem. Domácí ale zbraně nesložili a dvěma góly sic zdramatizovali průběh tohoto zápasu, Západočeši si už ale výhru nenechali utéct.

PLZEŇ VS. SPARTA ŘEČÍ STATISTIK

PLZEŇ VS. SPARTA
Dominik Kubalík 33 (22+11)Nejproduktivnější útočníkLukáš Pech 35 (14+21)
Lukáš Pulpán 12 (5+7)Neproduktivnější obránceJuraj Mikuš 16 (3+13)
Dominik Kubalík 22 gólůNejlepší střelecPetr Vrána 16 gólů
Dominik Kubalík
Ondřej Kratěna
Petr Kadlec 11 asistencí 
Nejlepší nahrávačLukáš Pech 21 asistencí
16,20 %Využití přesilových her22,64 %
84,77 %Ubráněná oslabení84,02 %
3Vstřelené góly v oslabení      5
441        Trestné minuty celkem      533
Tomáš Svoboda 41 TMNejtrestanější hráčJan Švrček 49 TM
Matěj Machovský (92,44%)
Lukáš Sochůrek (94,83%)
Patrik Polívka (89,47%)
Alexander Hylák (80,77%)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Tomáš Pöpperle (90,71 %) 
Jakub Škarek (95,18%)
Filip Novotný (90,32%)
4023Průměr diváků na domácích zápasech 7234

Nevydařené oslavy 111. výročí od založení klubu

Sparťané vykročili do tohoto výročního utkání pravou nohou, jelikož po jedenácti minutách hry vedli po gólech útočníka Lukáše Klimka 2:0. Hosté se dočkali až ve 37. minutě, kdy brankáře Staňu pokořil svou povedenou střelou mladý forward Miroslav Indrák. Pro hosty bylo ještě lépe, když v poslední minutě druhého dějství prostřelil sparťanského gólmana Jakub Lev, který vyrovnal na 2:2.

37
Tolik střel vyslali sparťané na branku Plzně v utkání oslav 111 let od založení klubu.

Na góly to ovšem nebylo vše, jelikož 29 sekund před začátkem druhé přestávky překvapil brankáře Machovského z ostrého úhlu útočník Lukáš Cingel. Sparťanský útočník vsítil prozatím rozdílový gól tohoto utkání a zároveň dodal gólovou tečku za prostřední periodou. Domácí tak odcházeli do šaten spokojenější, když vedli po dvou třetinách 3:2.

Ve třetí třetině Plzeňští výrazně zabrali a chytili druhý dech. Nejprve v 45. minutě vyrovnal plzeňský obránce Lukáš Pulpán, který si najel po levé straně a následnou ranou před obránce vystřelil na domácího brankáře. Tomu nešťastně propadl kotouč mezi tělem a rukou, a tak hosté se mohli radovat z kýženého vyrovnání. O dvě minuty později bylo nařízeno trestné střílení pro Plzeň, které ukázkově vyřešil plzeňský rychlík Ján Sýkora. Poté se sparťané už na nic nezmohli a na výročí prohráli 3:4.

Sestavy z posledního zápasu:

HC Škoda Plzeň: Machovský – P. Kadlec, Němeček, Čerešňák, Pulpán, L. Kaňák, Moravčík – T. Svoboda, Kracík, D. Kubalík – Indrák, Preisinger, Stach – Hrnka, Kodýtek, Lev – Vondráček, Koreis, Švarc. Trenér: Ladislav Čihák.

HC Sparta Praha: Novotný – Mikuš, Piskáček, Nedomlel, Gernát, Barinka, Švrček – Klimek, Vrána, Hlinka – Netík, Ihnačák, Forman – Řepík, Pech, Kumstát – Kudrna, Cingel, Uher. Trenér: Jiří Kalous.

FOTO: HC Škoda Plzeň

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek