15. 9. 2018 Daniel Ryl

Sparta jede do Vítkovic! Získá druhou výhru?

Vstup do nové extraligové sezony vyšel Spartě na jedničku! Svěřenci německého trenéra Uweho Kruppa vstoupili do nového ročníku domácí výhrou nad Mountfieldem HK, na což se pokusí navázat ve druhém kole na ledě Vítkovic. Tam budou sparťané součástí slavnostního ceremoniálu, protože domácí oficiálně zahájí ročník, ve kterém oslaví 90 let od založení klubu. Další souboj tradičních celků startuje v 17.30 hodin!

Výhra na úvod! Máme na čem stavět, těší Kruppa

Lepší premiéru na lavičce Sparty si německý trenér Uwe Krupp nemohl přát. Jeho tým v parádní domácí atmosféře zdolal ambiciózní Mountfield HK jasně 4:0 a dokráčel si pro první tři body v sezoně. "Bylo to velmi rychlé utkání. Hradec hrál velmi tvrdě a povedl se mu začátek," pochvaloval hru soupeře nový trenér Pražanů.

40
Vydařenou premiéru prožil Matěj Machovský, kterých pochytal všech 40 střel Mountfieldu.

Své hráče pochválil za obětavost i koncovku, ale zároveň připustil, že je na čem pracovat. "Samozřejmě se musíme nadále zlepšovat, ale díky takovému utkání máme na čem stavět. Jsme rádi, že jsme vyhráli první domácí zápas," přiznal po utkání. Vděčit za to mohl i brankáři. 

Vítěznou premiéru v dresu si Sparty si totiž připsal také Matěj Machovský. Východočechům zablokoval celkem 40 střel a do nového angažmá vstoupil čistým kontem. "Musím pochválit kluky za to, kolik střel dokázali zablokovat," těšilo po utkání letní posilu. "Myslím, že jsme to zvládli výborně a tím, že se nám povedlo vstřelit dva tři góly po sobě, jsme se dokázali udržet ve hře a mít utkání pevně v rukou," řekl Machovský.


Vítkovice slaví devadesátku, začaly výhrou v Pardubicích

Nadcházející sezonu berou ve Vítkovicích velmi vážně. Klub totiž oslaví 90 let od svého založení a právě domácím soubojem se Spartou jubilejní ročník oficiálně odstartuje. Žádnou přestavbu byste u něj ale nenašli. Ostravu opustili třeba reprezentační obránce Lukáš Klok, který vyslyšel nabídku z KHL, anebo útočník Petr Kolouch, jenž odešel do Olomouce.

Jejich místa pak převzali například útočník Jan Schleiss z Plzně, nebo obránci Petr Šidlík a Erik de la Rose, kteří působili v Jihlavě. Na vydařenou přípravu pak Moravané navázali i v prvním extraligovém utkání. V Pardubicích sice svěřenci Jakuba Petra prohrávali už po 23 vteřinách hry, ale závěru osmé minuty vyrovnal Samson Mahbod a branka Jana Výtiska ze závěru druhé třetiny byla nakonec vítěznou.

"Vítězný gól v prvním zápase? To se mi ještě nikdy nestalo," usmíval se před novináři zkušený obránce, který zůstává stavebním kamenem vítkovické defenzivy. "Chceme, aby letošní sezona byla úspěšná a musíme tomu podřídit všechno," uvědomuje si autor druhého gólu, který z něho však nedělal vědu. "Jsem rád, protože to vítězství bylo ubojované, ale jedeme domů a v neděli nás čeká Sparta," vyhlíží další duel.

LETNÍ ZMĚNY V KÁDRU VÍTKOVIC:

PŘÍCHODY ODCHODY
Tomáš Černý (O, Slovan Bratislava) Lukáš Klok (O, Slovan Bratislava)
Petr Šidlík (O, Jihlava) Patrik Urbanec (O, Poruba)
Erik de la Rose (O, Jihlava) Petr Kolouch (Ú, Olomouc)
Jan Schleiss (Ú, Plzeň) Milan Bartovič (Ú, Liberec)
Karol Sloboda (O, Banská Bystrica)


Vylepší Sparta vzájemnou bilanci s Vítkovicemi? 

Sparta se proti Moravanům nepokusí vybojovat jen další tři body, ale také vylepšit vzájemnou bilanci. V souboji tradičních soupeřů měly v poslední době výrazně navrch Vítkovice, které vyhrály dokonce sedmkrát v řadě, ale jejich šňůru ukončila v lednu v domácím utkání, v němž vyhrála 4:3 v prodloužení a sparťané věří, že tentokrát udělají úspěšnou sérii oni!

2
Na ledě Vítkovic umí Andrej Kudrna, když tam naposledy dal dva ze tří gólů Sparty.

K tomu potřebují zabrat zejména v ofenzivě, protože ve Vítkovicích prohráli už čtyřikrát v řadě. Důvodem je zejména to, že dvakrát dali jediný gól. Po utkání s Mountfieldem HK je ale Sparta střelecky při chuti a potvrdit to chce i v nedělním utkání.

Jedním z úspěšných střelců se může stát také slovenský útočník Andrej Kudrna, který v prvním utkání nové sezony skóroval a v posledním souboji na ledě Vítkovic se trefil dokonce dvakrát! Na Vítkovice se zadařilo také Jiřímu Černochovi, který v posledním vzájemném utkání jeden gól dal a rozhodl samostatné nájezdy.

Sestavy z posledního utkání:

HC Vítkovice Ridera: Bartošák - Hrbas, Baranka, Šidlík, Erik de la Rose, Výtisk, Trška - Szturc, Roman, Tybor - Olesz, Lev, Schleiss - Dej, Mahbod, D. Květoň - Kucsera, Stránský, Zdráhal - Pytlík. 

HC Sparta Praha: Machovský - Blain, Kalina, Pavelka, Košťálek, Piskáček, Gregorc, Delisle - Černoch, Sill, Smejkal - Jarůšek, Vrána (C), Říčka - Forman, Pech, Kumstát - Kudrna, Klimek, Buchtele.

FOTO: Jan Jedlička / hcdynamo.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek