3. 10. 2018 Martina Nová

Sparta jede na Hanou, s Olomoucí se jí daří

V pátek v rámci sedmého kola čeká sparťany cesta na Hanou. Dalším sokem tak bude Olomouc, která zatím podává stabilní výkony a drží se ve skupině silných hráčů. Naposledy kohouti těsně nestačili na vedoucí Litvínov, nicméně na domácím ledě se jim poměrně daří. Ve vzájemné bilanci Sparty a Olomouce jsou na tom však lépe Pražané, i když poslední vzájemný duel vyšel lépe pro Moravany. Duel startuje v 18.00 hodin.

Proti Chomutovu za tři body a čtvrté místo v tabulce

Pražané se v neděli doma představili v ošemetném utkání. Hostili totiž Chomutov, který nedokázal v sezoně zatím získat ani bod, tudíž Piráti měli potřebu zápas získat. Přestože většinu zápasu byla hra vyrovnaná, případně měli lehce navrch domácí, výsledek vyzněl jasně. Sparta triumfovala 4:1. Hlavním strůjcem úspěchu je opět Matěj Machovský, který o čisté konto přišel až v samém závěru duelu. 

6
Petr Kumstát obléká dres pražské Sparty šestou sezonu v řadě, odehrál za ní už 300 utkání.

„Nebyl to asi žádný extra hezký hokej. Chomutov je pracovité mužstvo s pracovitými hráči, jsou nevyzpytatelní. Říkali jsme si, že je musíme nechat dole. A jak říkám, ten zápas nebyl extra krásný. Rozhodlo, že ve druhé třetině vychytal Machy jejich šance z brejku,“ hodnotil utkání Petr Kumstát, který odehrál své 300. utkání ve sparťanském dresu.

K jubileu si nadělil dárek v podobě úvodní branky z první třetiny, kdy po krásných rychlých a přesných přihrávkách v přesilové hře nasměroval z předbrankového prostoru kotouč do odkryté sítě. „Mám se motat okolo brány. Všichni to udělali výborně. Skvělé zavezení kotouče, Petr Kalina výborně na Pecháčka, ten hned na mě. Já jsem to tak nějak čekal, že by to mohl Lukáš dávat na mě, a vyšlo nám to parádně,“ popsal svou trefu Kumstát.


Olomouc v. Sparta Praha řečí čísel:


Kohouti v létě posílili, zatím jsou ve středu tabulky

Olomouc během letní pauzy neprošla příliš velikou změnou. Kariéru sice ukončili brankář Martin Falter či obránce Lukáš Spurný, pár hráčům skončilo hostování nebo zamířili do jiných týmů extraligy, vesměs však Olomouc spíše posílila. Přilákala z Třince Zbyňka Irgla, ze Sparty získala ostříleného beka Jana Švrčka a brankoviště vyztužil Jan Lukáš, který v uplynulé sezoně vychytal mistrovský titul na Slovensku.

V tabulce jim patří osmá příčka s deseti body ze šesti utkání. Třikrát zvítězili v základní hrací době, dvakrát padli po 60 minutách, jednou v nájezdech. Naposledy sice ztratili na litvínovském ledě, kde prohráli těsně 1:2, nicméně z dosavadních třech domácích utkání vyhráli dvakrát a vybojovali sedm bodů do tabulky. Mezi jejich slabiny patří zejména produktivita. Přestože průměr inkasovaných branek mají lehce pod dva, vstřelené góly jsou na tom obdobně, dva góly na zápas. Na vině je také malá úspěšnost přesilových her, která je třetí nejhorší v lize.

Olomoučtí v rámci šestého kola zavítali již do zmíněného Litvínova. Hanáci proti lídru extraligy začali dobře, dokonce šli do vedení, postupem zápasu však začali ztrácet. „Vyhráli jsme první třetinu, měli jsme i výborný pohyb, vyhrávali jsme souboje. Ve druhé jsme začali také dobře, a pak jsme z toho chvilku vypadli. Litvínov toho využil a vyrovnal na 1:1. Třetí třetinu jsme dostali gól v oslabení, tlačili jsme, bohužel na gól jsme nedosáhli,“ hodnotil utkání hlavní trenér Jan Tomajko pro klubový web.

LETNÍ ZMĚNY V KÁDRU OLOMOUCE:

PŘÍCHODY ODCHODY
Jan Lukáš (B, HC ’05 Bánská Bystrica) Martin Falter (B, konec kariéry)
Jan Švrček (O, HC Sparta Praha) Lukáš Galvas (O, neznámo)
Zbyněk Irgl (Ú, HC Oceláři Třinec) Tomáš Houdek (O, AZ Residomo Havířov - konec hostování)
Petr Kolouch (Ú, HC Vítkovice Ridera) Lukáš Spurný (O, konec kariéry)
Michal Matiaško (Ú, VHK Robe Vsetín) Jan Eberle (Ú, HC Škoda Plzeň)
Vojtěch Tomeček (Ú, Piráti Chomutov) Jakub Herman (Ú, PSG Berani Zlín)
Rok Macuh (Ú, AZ Residomo Havířov – konec hostování)
Roman Rác (Ú, VHK Robe Vsetín)


Olomouc pátou sezonou v extralize, Sparta má vzájemně navrch

Kohouti aktuálně hrají českou nejvyšší soutěž od sezony 2014/2015, pro tento rok se tak účastní pátý rok v řadě extraligy. Doposud se se Spartou utkali celkem v 16 soutěžních zápasech, všechny byly součástí základní části. Pražané mají ve vzájemné bilanci jasně navrch, navíc se jim daří také na olomouckém kluzišti. Olomoučtí dokázali nad Spartou vyhrát pouze pětkrát, z toho vytěžili 14 bodů. 

Pražané jsou tedy na tom o dost lépe, zajímavé však je, že většinu utkání vyhráli právě v Olomouci. Bylo tomu tak i uplynulou sezonu, kdy sparťané zvítězili jednou doma 3:2 na nájezdy a dvakrát venku – 3:2 v prodloužení a 5:2. Většina zápasů bývá vyrovnaná, zpravidla jde o duely s rozdílem jednoho nebo dvou gólů ve skóre. Najdou se ale i výjimky, zpravidla jedna na sezonu a pokaždé ve prospěch Pražanů. V rámci ročníku 2014/2015 vyhráli venku vysoko 6:2, následující sezonu doma 4:1 a v dalších dvou letech dali kohoutům na jejich půdě „bůra“ – postupně 5:1 a 5:2.


Sestavy z posledního zápasu

HC Olomouc: Konrád – Vyrůbalík, Škůrek, Ondrušek, Galvas, Staněk, Jaroměřský, Dujsík – Laš, Knotek, Jergl – Burian, Kolouch, Irgl – Skladaný, Strapáč, Holec – Ostřížek, Mráz, Tomeček.

HC Sparta Praha: Machovský – Blain, Kalina, Pavelka, Košťálek, Gregorc, Delisle – Říčka, Vrána, Kudrna – Buchtele, Klimek, Jarůšek – Kumstát, Pech, Forman – Smejkal, Sill, Černoch – Beran.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek