7. 1. 2017 Petra Pilbauerová

Sparta jede na sever, zlomí kletbu Litvínova?

Po pokoření Komety Brno na jejím vlastním ledě a prodloužení vítězné série nad Mladou Boleslaví, která trvá již od roku 2015, se Sparta opět vydává do Litvínova. A jestliže Sparta umí na Bruslařský klub, Litvínov ji naopak na vlastním ledě ani trochu nešetří. Podaří se sparťanům tentokrát Chemiky na jejich vlastním panství porazit? Zápas startuje v 15.30 hodin.

Vyhrát na ledě Litvínova, to je pro Spartu v posledních letech velkým oříškem. Ten se jí podařilo naposledy rozlousknout v listopadu roku 2013. Od té doby byla k dalšímu vítězství na horkém ledě litvínovského zimního stadionu nejblíže v roce 2014, když zde na začátku února prohrála po individuální soutěži v samostatných nájezdech a během další sezony se odsud na sklonku září vracela opět s jedním bodem.  

Prozatím poslední výjezd Sparty do Podkrušnohoří zakončila nelichotivá prohra 1:5. Litvínov otevřel skóre již ve třetí minutě, ale hosté dokázali díky střele Petra Kumstáta pohotově vyrovnat.  Ještě před první přestávkou se ale pro ně situace velmi zkomplikovala. „Byla zde výborná kulisa a diváci byli naším šestým hráčem. Jsem rád, že jsme dali góly. Za stavu 1:1 jsme dokázali dát během pár minut tři branky. Poté jsme hráli sérii oslabení a ukázali jsme obrovskou bojovnost,“ řekl o dramatickém zvratu ve prospěch domácích trenér Litvínova Radim Rulík.

Třikrát inkasovat během pouhých dvou minut, to bylo tenkrát pro Spartu velké sousto. Šokovaní hosté nedokázali na takovou situaci náležitě zareagovat a ve druhé třetině schytali ještě jednu ránu jako důkaz toho, že ani tentokrát se ze severu Čech s body nevrátí. „Domácí hráli výborně, dobře bruslili a výborně kombinovali. Dokázali nás trestat při hře pět na pět i během přesilových her. Nedokázali jsme kontrovat ani v dlouhých přesilových hrách, které jsme měli ve druhé a třetí třetině,“ řekl o utkání asistent trenéra Zdeněk Moták.

Neměli jsme dobrý pohyb, začátek byl z naší strany špatný. Udělali jsme hrubé chyby, které Litvínov potrestal, chyběl tomu systém. Nehráli jsme agresivně, nebruslili jsme.

Lukáš Pech

Zimní stadion Ivana Hlinky je typický svou tvrdou strohostí. Stará plechová aréna příliš komfortu nenabízí a možná i proto zde bují tak vášnivá hokejová atmosféra. Průměrná domácí návštěvnost Litvínova je sedmá nejvyšší v celé soutěži, ovšem i těch „pár“ tisíc fanoušků dokáže svůj tým povzbuzovat velmi bouřlivě. Není tedy divu, že se třemi body se odsud vrátily pouze Zlín, Chomutov a Vítkovice. Po prodloužení zde vyhrál Třinec. Litvínov je tedy jakýmsi začarovaným lesem nejvyšší soutěže, kde se vítězství nehledá snadno. Na druhou stranu zde domácí tým často ztrácí bonusový bod po pětiminutové nadstavbě.

LITVÍNOV VS. SPARTA ŘEČÍ STATISTIK

LITVÍNOV VS. SPARTA
Viktor Hübl 29 (14+15)Nejproduktivnější útočníkPetr Vrána 33 (16+17)
Tomáš Pavelka 14 (5+9)Neproduktivnější obránceJuraj Mikuš 13 (3+10)
Viktor Hübl 14 gólůNejlepší střelecPetr Vrána 16 gólů
František Lukeš 16 asistencíNejlepší nahrávačLukáš Pech 20 asistencí
20,27 %Využití přesilových her22,73 %
87,57 %Ubráněná oslabení82,52 %
1Vstřelené góly v oslabení5
429Trestné minuty celkem519
Michal Trávníček 54 TMNejtrestanější hráčJan Švrček 49 TM
Jaroslav Janus (93,52 %)
Jaroslav Hübl (86,41 %)
Michael Petrásek (90,53 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Tomáš Pöpperle (90,83 %) 
Filip Novotný (89,52 %)
Jakub Škarek (95,18 %)
4857Průměr diváků na domácích zápasech 7385

Procento čistých tříbodových výher tak mají Chemici vyšší při venkovních štacích. Ta zatím poslední, která se uskutečnila do Plzně, pro ně ale neskončila dobře. Slušnou bilanci na zimních stadionech soupeřů zkalil zejména mistr střelby Dominik Kubalík. Litvínov vedl 2:1 v průběhu druhé třetiny, do té doby se skóre pouze přelévalo ze strany na stranu. „Litvínov umí proměnit šance, respektive potrestat naše chyby. My jsme jich moc neudělali, ale oni potrestali i to málo, co jsme udělali špatně. Díky tomu hosté drželi dlouho krok,“ řekl o průběhu utkání asistent trenéra Plzně Jiří Hanzlík.

Desátá Škodovka dokázala prostřednictvím Kubalíka, který má na své hokejce pravděpodobně i senzor na góly, to, co se leckdy nezadaří ani papírově silnějším soupeřům. Nejproduktivnější kanonýr nejvyšší soutěže dokázal z nevyhovujících 1:2 otočit na mnohem příznivější výsledek 4:2 a překvapený Litvínov se po jeho posledním razítku minutu před koncem utkání vracel domů s nepořízenou. „Plzeň byla lepším týmem. Mohli jsme být rádi, že jsme se dvě třetiny drželi. Ve třetí části rozhodly dvě brejkové situace o tom, že jsme prohráli. Domácí si tu výhru zasloužili,“ prohlásil o soupeři hlavní trenér Vervy Rulík.

Tentokrát tedy silnější ostrouhal a Plzeň se na účet Severočechů raduje ze třetí výhry v řadě. Lepší atmosféra panuje i na Spartě, která zlomila kletbu v domácích zápasech, a v O2 areně se tak může opět cítit jako doma. Bruslařský klub je pro Pražany jakousi pokladničkou na body. Ať už se hraje pod mladoboleslavskou střechou, anebo na pražské půdě, Sparta vždy bere po třech bodech, a to už od prosince 2015. „Odehráli jsme to slušně, zodpovědně a vyloučení bylo na naší straně pouze pár, takže jsme se ani moc nedostávali pod tlak. Navíc jsme velmi dobře blokovali střely, takže pokud tam něco bylo, tak se to ani nedostalo na bránu,“ řekl o šesté výhře nad Boleslaví po Kubalíkovi druhý nejlepší střelec soutěže, Petr Vrána. Jeho názor poněkud vyvážil Kalousův asistent Jan Veber. "V první třetině jsme hráli nedisciplinovaně a díky brankáři jsme to dokázali uhrát bez inkasované branky. To byla jeho velká zásluha," prohlásil na účet Tomáše Pöpperleho.

Verva opět posiluje, do Litvínova zamířil Rus Babincev

Marodka v prvním týmu i juniorce, ale i dodržení podmínek spolupráce s druhou nejvyšší soutěží komplikovaly zejména situaci v ofenzivních řadách litvínovské Vervy. Ty vyztužilo poněkud exotické jméno Semjona Babinceva. Ten se během léta pokoušel dostat do prvního týmu Soči, kde si připsal osm startů a jednu asistenci. Sezonu ale dokončí v české nejvyšší soutěži, dvaadvacetiletý forward se Litvínovu upsal do konce aktuálního ročníku. 

V průběhu prosince jsme se mohli dočíst i o comebacku obránce Karla Pilaře, který se po více než šesti letech vrátil na sever Čech. Devětatřicetiletý mistr světa z roku 2001 naskočil již do šesti utkání, ve kterých přispěl čtyřmi góly a přidal i jednu nahrávku. Jeho kontrakt s klubem potrvá až do konce příští sezony.

Vzpomínka na poslední výhru pod Krušnými horami

Uběhly již více než tři roky od posledního triumfu Sparty na litvínovském ledě. Zatím poslední vítězné utkání datujeme k 17. listopadu 2013, ve kterém se o dvě ze tří branek zasloužil současný kapitán týmu Jaroslav Hlinka. Tu třetí vstřelil Ivan Rachůnek, bratr tragicky zesnulého Karla Rachůnka. Na tehdejší soupisce byla i další velká jména jako například Petr Ton,  anebo David Kočí, kterého není třeba představovat. Litvínovský navrátilec Karel Pilař si v tomto zápasu zahrál také, ovšem ve sparťanském dresu. 

Sestavy z posledního utkání:

Sparta: Pöpperle – Mikuš, Piskáček, Nedomlel, Gernát, Barinka, Švrček – Klimek, Vrána (A), Hlinka (C) – Forman, Ihnačák, Netík – Kumstát (A), Pech, Řepík – Kudrna, Cingel, Uher. 

Litvínov: Petrásek – Z. Sklenička, Gula, K. Černý, Pilař, Kokeš, Pavlík – Gerhát, V. Hübl, Lukeš – Jurčík, M. Hanzl, J. Černý – Hořava, Havlíček, Trávníček – Babincev, Válek, Mical. 

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek