2. 1. 2017 Petra Pilbauerová

Sparta míří do Brna. Dobude pevnost Komety?

Pětatřicáté kolo Tipsport extraligy přinese bohatý program, v jehož nabídce najdete i tu nejatraktivnější kombinaci soupeřů - Kometa versus Sparta. Jedno z nejsledovanějších hokejových derby u nás se tentokrát odehraje v Brně, kde Sparta hrála už na začátku října. Tehdy Pražané prohráli, ovšem nyní dostávají další příležitost. Zápas startuje v 19.00 hodin.

Vyhrát tři body v Brně, to je triumf, ze kterého se může v aktuální sezoně těšit zatím jen jeden tým. Nejde o našlapaný Liberec a nejsou to ani favorizovaní Oceláři. V průběhu listopadu zde po těsném výhře 3:2 zvítězilo pardubické Dynamo, které momentálně obývá předposlední příčku tabulky. Se dvěma body odsud odjely Vítkovice, které zvítězily až v individuální soutěži. Oba gólmani se rozhodli zabouchnout dveře svých brankovišť, a tak byla rozhodující branka v nájezdech zároveň jediným gólem utkání. Dva dny před Štědrým dnem se historie opakovala. Ostravané zde vytěžili další dva body po samostatných nájezdech.

A co Sparta? Ta si při prvním výjezdu za svým tradičním soupeřem vylámala zuby, když musela v každé třetině zápasu skousnout po dvou brankách. Sama na ně dokázala odpovědět pouze dvakrát. První vzájemný střet tak pro Pražany nevyzněl v žádném směru pozitivně. Odveta na ledě O2 areny už byla o ničem jiném.

Družině Libora Zábranského chyběla v první třetině zápasu důraznost, čehož sparťané neváhali využít. Soupeř nebyl v pohybu a domácí tak mohli čerpat z výborně rozehraného utkání. Andrej Kudrna otevřel v deváté minutě u vzdálenější tyče skóre, rána Juraje Mikuše pak přinesla před první přestávkou i jednu využitou přesilovku.  

"Máme za sebou výborný zápas s kvalitní diváckou kulisou. Troufl bych si říct, že první třetina byla z naší strany vynikající. Bohužel nás sráží dolů tresty a dostaly nás dolů i dnes ve druhé třetině, kdy jsme inkasovali dva zbytečné góly. Třetí třetina byla kdo s koho. Byl to dobrý zápas až do konce a my jsme rádi, že jsme to vítězství v tak kvalitním zápase utrhli na naši stranu."

Zdeněk Moták

V průběhu hry hosté srovnali krok, když ve druhé třetině zápasu pro změnu dvakrát inkasovala Sparta. Pumelice z hole Jozefa Kováčika dostala Kometu na dostřel jedné branky, což ve spojení s trestem za špatnou rozehrávku domácích z hole Vojtěcha Němce  nasvědčovalo tomu, že vítěz ze souboje vyjde jen s těsnou převahou. Pět minut před koncem základní hrací doby si s Vejmelkou pohrál Dominik Uher, který zpečetil výsledek na 3:2.

SPARTA vs. KOMETA

Petr Vrána 32 (15+17)Nejproduktivnější útočníkMarek Kvapil 33 (14+19)
Juraj Mikuš 13 (3+10)Neproduktivnější obránceJan Štencel 19 (4+15)
Petr Vrána 15 gólůNejlepší střelecMartin Zaťovič 15 gólů
Lukáš Pech 19 asistencíNejlepší nahrávač Martin Erat 21 asistencí
22,92 %Využití přesilových her20,39 %
83,23 %Ubráněná oslabení81,15 %
5Vstřelené góly v oslabení6
505Trestné minuty celkem419
Jan Švrček 49 TMNejtrestanější hráčLeoš Čermák 63 TM
Tomáš Pöpperle (90,46 %)
Filip Novotný (89,52 %)
Jakub Škarek (95,18 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Karel Vejmelka (91,21 %)
Marek Čiliak (88,76 %)
Pavel Jekel (96,88 %)

7 473Průměr diváků na domácích zápasech 7 615

Dominance Sparty nejen v historické bilanci

Podívejme se nyní, s jakým výsledkem skončilo posledních pět odehraných zápasů. Kvůli tomu prvnímu se budeme muset vrátit do ledna minulého roku, kdy Sparta bojovala na ledovém kluzišti za Lužánkami. Padl zde návštěvnický rekord – utkání pod širým nebem přihlíželo 21 500 diváků. Svěřenci tehdejšího trenéra Josefa Jandače ve výjimečné atmosféře vyhráli 4:2.

O jedenáct dní později se hrálo v Praze, namísto odplaty se ale konala poprava jihomoravského celku. Domácí Sparta šla do kabiny na první přestávku s neuvěřitelným náskokem 6:0 a osm tisícovek přihlížejících rozechvělo v průběhu zápasu ještě dalších šest gólů. Střelecké hody skončily s výsledkem 9:3. Tolik gólů sparťané naservírovali svému oblíbenému soupeři naposledy v sezoně 1985/86.

177x
Tolikrát se zatím odehrálo jedno z nejtradičnějších hokejových derby u nás. Sparta vyhrála 79 soutěžních utkání a v historické bilanci tak drží nad Brnem těsné vedení.

Další zápas v Brně se hrál už pod střechou a byl podstatně umírněnější než ten předchozí. Zpočátku vyrovnaný průběh se zlomil opět ve vedení pražského velkoklubu, který se mohl tenkrát potřetí v řadě radovat z pěti nastřílených branek - vyhrál 5:1. Kromě toho si zde svoji premiéru v dresu prvního týmu odbyl i Ostap Safin.

Sezona 2015/2016 skončila a během letní přestávky došlo k řadě změn. Ty největší se odehrály za dveřmi brněnské kabiny, do které přišla řada velkých jmen. Marek Kvapil, Martin Erat, Vojtěch Němec, Martin Zaťovič nebo Jan Štencel. I Sparta si prošla několika kosmetickými úpravami, ovšem první vzájemný střet nové sezony jasně ukázal, jak nabitý má Kometa arzenál. Již zmíněná prohra na brněnském ledě 2:6.

Stejně tak už padla řeč i o zatím posledním odehraném zápasu, který nám ještě jednou připomene výňatek z rozhovoru s Dominikem Uherem. Bylo to výborné utkání, fanoušci viděli skvělý zápas, který měl všechno. Oba týmy hrály velice dobře, byl to zápas jako v play off. V první třetině jsme byli lepší, pak se Kometě podařilo srovnat. Třetí část byla dlouho vyrovnaná a rozhodl třetí gól, který mi Cingy namazal až do brány. Moc jsem si to pak užíval, když jsem slavil spolu s tolika diváky. Přál bych to asi každému. Fanoušci dnes hráli velkou roli, hnali nás dopředu, a to nám hrozně moc pomohlo,“ pochvaloval si střelec rozhodující branky.         

Sestavy z posledního utkání:

Sparta: Pöpperle – Barinka, Eminger, Gernát, Mikuš, Nedomlel, Piskáček, Švrček – Cingel, Černoch, Forman – J. Hlinka, Klimek, Kudrna – Kumstát, Pech, Martin Procházka – O. Procházka, Uher, P. Vrána.

Kometa: Vejmelka – Gulaši, Kováčik, Štencel, F. Král, Malec, Trška – Zaťovič, V. Němec, H. Zohorna – M. Kvapil, Vincour, Miklík – J. Káňa, Čermák, Dočekal – Dvořák, Nečas, Dymáček – Dostálek.    

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek