19. 10. 2018 Martina Nová

Sparta míří do Litvínova, kterému se nedaří

Po delší přestávce se sparťané opět vrhnou do zápasového tempa extraligy. Tentokrát je čeká duel na litvínovském ledě, kde zatím dokázal uspět jediný celek, a to Třinec. Pražané vyhráli poslední dvě utkání, Litvínov oproti tomu v posledních dvou zápasech prohrál a vzájemná bilance v posledních dvou sezonách je vyrovnaná. Kdo uspěje v prvním vzájemném střetnutí tohoto ročníku, můžete sledovat v sobotu 20. října od 15.00 hodin na O2 TV Sport.

Sparťané před pauzou dvakrát vyhráli

Před týdenní herní přestávkou se Pražané představili na ledě třineckých Ocelářů. Zápas nabídl nervy drásající podívanou, která vyzněla lépe pro Spartu. Ta se dokázala oklepat z jednobrankové i dvougólové ztráty. Koncem druhé třetiny se nedala položit ani přestřelkou, kdy opět ztrácela, do konce třetiny ale srovnala na 4:4. „Utkání bylo celkově vyrovnané už od první třetiny. Ve druhé třetině se to pro nás nevyvíjelo úplně dobře, ale dvěma góly jsme se dokázali vrátit zpět do hry. Náš nejdůležitější gól byl ten úplně na konci druhé třetiny,“ okomentoval klíčový moment zápasu Andrej Kudrna.

21,74 %
Přesně takovou úspěšností v přesilovkách se pyšní sparťani, jsou třetí nejlepší v soutěži.

Slovenský forvard byl právě tím mužem, jenž přisoudil Spartě vítězství a bonusový druhý bod v samostatných nájezdech. Jel celkem třikrát, pokaždé byl úspěšný, i když pouze dvakrát mu mohl být nájezd uznán. „Nebyli jsme si jistí, jestli se jedou tři série nájezdů, nebo rovnou pět. Myslel jsem, že můžu jet, začalo se to řešit až poté. Takže jsem musel jen čekat, jak to dopadne. Ale nakonec to i tak dobře skončilo a druhý bod je náš,“ vysvětloval situaci autor vítězného gólu.

Nebylo to poprvé, co Pražané ukázali bojovnost a dokázali otočit nepříznivé skóre ve svůj prospěch. Stejně tak tomu bylo i v domácím utkání proti Karlovým Varům, kdy sparťany zdravě naštvalo dvoubrankové manko. „Zápasy v této sezoně jsou opět velmi vyrovnané a rozhodují v nich maličkosti. Samozřejmě v nějakých zápasech hraje velkou roli také nervozita nebo obecně ta nahněvanost, což občas do hry přináší velká pozitiva. Našemu týmu to proti Třinci prospělo,“ přiznal Kudrna v pozápasovém rozhovoru.


Litvínov v. Sparta řečí čísel:


Po parádním startu střelecké soužení Litvínova

Krušnohorští si snad nemohli přát lepší start. Vlétli do sezony jako uragán a usadili se na předních příčkách, když v prvních šesti kolech nepoznali chuť porážky, o jeden bod je dokázaly obrat jen Karlovy Vary v pátém kole. Prvními přemožiteli byli až Oceláři, ti Vervu vynulovali na jejím ledě a slavili vítězství 2:0.

20
Sparta a Litvínov mají shodný počet 20 bodů, Krušnohorští však odehráli o zápas méně.

Následující zápas ale opět Litvínovští slavili výhru, když udolali Hradec Králové 2:1. Jenže střelecky se nezvedli a posledními dvěma zápasy se protrápili. Nejprve v Brně padli 1:3, naposledy v Liberci dokonce dostali nálož 0:5. Není tak pochyb, že Vervě přišla herní pauza jedině vhod.

Asistent trenéra Radim Skuhrovec po nešťastném utkání s Bílými Tygry nezakrýval nespokojenost s výsledkem. „V první třetině jsme nepodali vůbec dobrý výkon. Těch sedm minut rozhodlo o osudu celého utkání. Liberec hrál výborně. Neměli jsme tak dobrý pohyb jako Tygři a ti nás tvrdě potrestali. Druhou a třetí třetinu se hra chvílemi srovnávala, to první dějství jsme ale byli, jako bychom teprve hledali cestu na stadion.

ZMĚNY V KÁDRU LITVÍNOVA:

PŘÍCHODY

ODCHODY

Jaroslav Janus (B, Liberec)

Pavel Kantor (B, Mladá Boleslav)

Ladislav Romančík (O, Dukla Trenčín)

Jiří Gula (O, Sheffield)

Jan Ščotka (O, Pardubice)

Zbyněk Sklenička (O, neznámo)

Jakub Petružálek (Ú, Třinec)

Jakub Čutta (Ú, neznámo)

David Tůma (Ú, Kladno)

Florian Iberer (O, Újpest)

Karel Pilař (O, konec kariéry)

Tomáš Frolo (O, neznámo)

Ondřej Havlíček (Ú, Štrasburk)

 

Michael Vandas (Ú, Zvolen)

 

Marek Růžička (Ú, Hodonín)

 


V posledních dvou sezonách jak na houpačce

Utkání Sparty a Litvínova v poslední době přináší střelecké hody, v uplynulé sezoně vždy padlo čtyři a více branek. Obě mužstva měla po dvou výhrách a dvou porážkách, navíc slavila jak na domácím, tak venkovním ledě. Poslední vzájemné utkání vyhráli sparťané právě na litvínovském ledě. V sezoně 2016/2017 to bylo obdobné, nicméně celky si pohlídaly svá území a venku nikdo soupeře nepřekonal.

Ročník 2015/2016 byl ale odlišný. Sparta tehdy byla druhá v základní části a dostala se do finále play off, Litvínov oproti tomu byl druhý od konce tabulky. Ve vzájemných střetnutích to byli však Krušnohorští, kteří měli navrch. Pražany porazili hned třikrát, navíc byli jedním z trojice týmů, které dokázaly Spartu v základní části na jejím ledě porazit. Nicméně nakonec sparťané utnuli nepříznivou sérii s Litvínovem a v O2 areně ve čtvrtém zápase a vyhráli vysoko 5:0


Sestava z posledního zápasu:

HC Verva Litvínov: Kváča – Hunkes, Strejček, Doudera, Ščotka, Romančík, Baránek, Šesták – Petružálek (A), Gerhát, Trávníček (C) – Myšák, Hübl (A), Lukeš – Tůma, Hanzl, Černý – Havelka, Jurčík, Matoušek.

HC Sparta Praha: Machovský – Blain, Kalina, Gregorc, Pavelka, Dvořák, Delisle, Piskáček – Smejkal, Sill, Beran – Říčka, Vrána (C), Kudrna – Kumstát, Pech (A), Forman (A) – Buchtele, Klimek, Rousek.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek