8. 12. 2016 Petra Pilbauerová

Sparta míří na led pardubického Dynama

Po prvním čtvrtfinále Champions Hockey League je na programu další kolo Tipsport extraligy, které po Plzni a Vítkovicích postaví Spartě do cesty Pardubice, které letos trápí nevyrovnaná forma. Není tedy divu, že jsou aktuálně na předposledním místě tabulky, ze kterého se ale touží dostat, což naznačilo například vyhrané utkání proti favorizované Kometě Brno či prodloužení s Třincem. Co vymyslí družina Pavla Rohlíka na Spartu?

Pardubice se v aktuální sezoně nevezou zrovna na veselé vlně a není tedy divu, že ve vzájemné bilanci se Spartou jsou podstatně úspěšnější Pražané. Dynamo v prvním střetu čerpalo z výhod, které může domácí prostředí nabídnout, i tak ale prohrálo těsně 2:3. Při výjezdu do Prahy o více než měsíc později mělo k výhře ještě dál. Domácí vyhráli s přehledem 4:1, což potěšilo nejednoho malého sparťana. Utkání totiž bylo věnováno dětem.

Skóre otevřela trefa Michala Čajkovského, který společně s kapitánem Hlinkou dokázal využít dvojnásobnou přesilovou hru. Pardubice dokázaly ve druhé třetině srovnat, avšak Sparta jim nehodlala dát nic zadarmo. Petr Kalina navýšil svojí dělovkou na 2:1 a své řekl i Petr Kumstát, který do pardubické branky usměrnil střelu Čajkovského. Zoufalí hosté sáhli v závěru hry po odvolání brankáře, které jim přineslo gól do prázdné brány. Lukáš Pech tím zatloukl pomyslný poslední hřebík.

Co se (ne)děje v pardubické stáji

Pokud se podíváte na poslední odehraná utkání Dynama, všimnete si dvou zajímavostí. Pardubice jsou schopné ztratit zápas s podobně slabým soupeřem, ovšem se silnějšími soky vyhrávají. Porážejí dokonce i favority, nebo jim minimálně dávají dost zabrat. Důkazem pro první z tvrzení může být třiadvacáté kolo Tipsport extraligy odehrané v Karlových Varech. Východočeši doplatili na ztracené vedení v první třetině, po které domácí přidali na tempu a svého soupeře hravě přehráli – 4:3.

O osmém místě Vítkovic by se Pardubicím mohlo jen zdát, vývoj jejich zápasu ale přinesl nečekaný výsledek. Ostravané si doslova ani neškrtli a to díky novému brankáři Dynama, Ondřeji Kacetlovi. Ten si tak užil velmi zajímavou premiéru v červenobílém dresu. Vychytal šestatřicet soupeřových střel a Dynamo se mohlo radovat ze své první letošní nuly – 3:0.

O dva dny později byl na programu první duel s Plzní, která do něj vkročila pravou nohou. Dynamo postrádalo zraněného Rolinka, hráči s hřebcem na hrudi ale rukavici do ringu nehodili. Tomášek s Nahodilem vykřesali naději, Redenbach vyrovnal.  Drama se přeneslo do prodloužení a gradovalo při nájezdech, ve kterých Plzeň ani nemukla – 3:4sn.

Po krátké vítězné šňůře se atmosféra v kabině ochladila. Do Pardubic přijel jeden z lídrů tabulky, se kterým se obdobný trhák jako s Kometou neopakoval. Domácím chyběl v utkání proti Litvínovu neuznaný gól. Nahodil dokázal snížit během přesilovky, na vyrovnání ale zbývalo pouhých dvanáct vteřin – 2:3. Do prozatím posledního zápasu nastoupily Pardubice značně oslabené početnou marodkou, ale i tak dokázaly ve Werk areně dvakrát vést. Za vynaloženou námahu prohrály až v prodloužení, ale v této sezoně se každý bod s Třincem počítá – 3:2.

Letošní forma Pardubic je velmi proměnlivá, zápasy přináší mnohdy nečekané výsledky. Z nejhoršího jsou Východočeši částečně venku, ale stále je na čem pracovat. V utkání proti Litvínovu doplatili na ztrátu koncentrace, nedůraz, smůlu. Faktorů bylo víc. „Chtěli jsme hrát aktivně, ale bohužel se nám to vůbec nedařilo. Věděli jsme, že Litvínov dobře brání a horko těžko jsme jeho defenzívou procházeli. V první třetině jsme byli až trapní, vůbec bych se nedivil, kdybychom neměli ani jednu střelu,“ uvědomoval si po utkání Tomáš Klimenta.

Zápas proti Chemikům nebyl prvním ani posledním, který skončil těsnou prohrou Pardubic a i s Třincem to bylo o prsa. Tentokrát ale Východočeši brali bod. „V pátek jsme byli po prohraném utkání s Litvínovem zklamaní, protože jsme k tomu nepřistoupili ideálně. A dnes jsme jeli k obrovi, silnému mužstvu, se spoustou zraněných. Chyběli nám Rolinek, Klimenta, Redenbach. Byli jsme proto velmi pokorní, ale přesto jsme s tím chtěli něco udělat. I když máme jen bod, musím kluky pochválit. Byli jsme schopni vzdorovat i v této sestavě s juniory silnému mužstvu. Jsem spokojený,“ zhodnotil utkání Pavel Rohlík.

A jak se tým připravuje na dalšího těžkého soupeře?„Utkání se Spartou byla vždy něco navíc. Když Hradec Králové nehrál extraligu, tak měly přídech derby. Chceme, aby se hráči před tradičně plným hledištěm vybičovali k maximálnímu výkonu, co se týče nasazení, obětavosti a bojovnosti. Pokud k tomu přidají také hokejovost, která v nich je, jsme schopni se Spartou získat body, “ prozradil hlavní trenér Rohlík, který má nyní k dispozici plnou sestavu. „Do posledního utkání v Třinci jsme nastoupili ve velmi oslabené sestavě, možná nás to stálo případný bod navíc. To už je ale pryč. Marodka se vyprázdnila, jsme zdraví a můžeme nastoupit v nejsilnější sestavě,“ prozradil.

PARDUBICE VS. SPARTA

Tomáš Rolinek 20 (7+13)Nejproduktivnější útočník

Lukáš Pech 30 (11+19)

Nicholas Charles Schaus 17 (3+14)Neproduktivnější obránceJuraj Mikuš 7 (2+5)
Lukáš Nahodil 10 gólů
David Tomášek 10 gólů
Nejlepší střelecLukáš Pech 11 gólů
Petr Vrána 11 gólů
Nicholas Charles Shaus 15 asistencíNejlepší nahrávač Lukáš Pech 19 asistencí
18,81 %Využití přesilových her23,64 %
83,18 %Ubráněná oslabení82,50 %
1Vstřelené góly v oslabení5
296Trestné minuty celkem421
Alexander Mallet 62 TMNejtrestanější hráčJan Švrček 43 TM
Brandon Maxwell (91,72 %)
Jakub Štěpánek(85,63 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Tomáš Pöpperle (90,37 %)
Jakub Škarek (95,08 %)
Filip Novotný (89,52 %)
7269Průměr diváků na domácích zápasech 7326

Statistiky z posledního vzájemného utkání:

HC SPARTA PRAHA - HC DYNAMO PARDUBICE, 23. 10. 2016, 15. kolo 

Branky a nahrávky: 6. Čajkovský (Hlinka, Ihnačák), 35. Kalina (Gernát, Hlinka), 36. Kumstát (Čajkovský, Forman), 57. Pech – 34. Tomášek (Rolinek, Redenbach). Rozhodčí: Hribik, Pražák – Komárek, Ondráček. Rozhodčí: Hribik, Pražák – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 7:7. Využití: 2:1.V oslabení: 0:0. Střely na branku: 34:26. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1. Nejlepší hráči utkání: Michal Čajkovský - David Tomášek.

Sestava Sparty - Pöpperle – Mikuš, Čajkovský, Gernát, Kalina, Barinka, Eminger, Piskáček – Ružička, P. Vrána, Uher – Klimek, J. Hlinka, Ihnačák – Kumstát, Pech, Forman – Černoch, Cingel, Kudrna. Trenér: Jiří Kalous.

Sestava Pardubic - Maxwell – Ščotka, Čáslava, F. Novák, Bokroš, Leduc, Ovčačík – Rohlík, Hubáček, Redenbach – P. Sýkora, Rolinek, Nahodil – H. Zohorna, Tomášek, Bárta – M. Kaut, T. Kaut, Mallet – Panna. Trenér: Pavel Rohlík.

PARDUBICE VS. SPARTA

27 letPrůměrný věk27 let
Jaroslav Hlinka 40 let (10. listopadu 1976)Nejstarší hráčPetr Sýkora 37 let (21. prosince 1978)
Filip Zadina17 let (27. listopadu 1999)Nejmladší hráčOstap Safin 17 let (11. února 1999)
185 cmPrůměrná výška186 cm
Petr Čáslava 193 cmNejvyšší hráčPetr Kumstát 198 cm
Miroslav Rohlík 167 cmNejmenší hráčLukáš Pech 172 cm
87 kgPrůměrná váha88 kg
Petr Sýkora 106 kgNejtěžší hráčRichard Nedomlel 106 kg
Ondřej Kacetl 72 kgNejlehčí hráčPetr Kalina 72 kg
169Zápasy na MS114
Petr Čáslava 67Nejvíce startů na MSJaroslav Hlinka 53
5Zápasy na ZOH3
Tomáš Rolinek 5Nejvíce startů na ZOHMichal Barinka 3
18Zápasy v NHL244
Petr Sýkora 12Nejvíce startů v NHLMichal Řepík 72
473Zápasy v KHL1049
Tomáš Rolinek 238Nejvíce startů v KHLTomáš Netík 216

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek