28. 1. 2019 Daniel Ryl

Sparta míří na východ! Zdolá Hradec potřetí?

Náročný program Sparty v posledních dnech pokračuje, když se po Kometě Brno a Liberci střetne s dalším soupeřem z elitní šestky. V úterý 29. ledna ji čeká utkání 40. kola Tipsport extraligy na ledě Mountfieldu Hradec Králové, s nímž se v aktuálním ročníku potkala už třikrát a pokaždé bodovala. Tentokrát se svěřenci Uweho Kruppa postaví třetímu týmu tabulky od 17.20 hodin a utkání vysílá přímým přenosem ČT Sport.

Sparta drží desítku a venku se jí nadále daří

Pražané pokračují v nabité programu na východě Čech, kam sice odjíždí po těsné porážce s Libercem, ale jejich výkon je pozitivní vzpruhou. "My dokážeme hrát s každým. To, že máme výpadky, sami víme. Snažíme se je odbourávat a hrát hokej, jaký chceme. Proti Liberci jsme si ukázali, že umíme hrát," věří obránce Jan Piskáček, který po odchodu útočníka Petra Vrány dostal důvěru trenérů a stal se novým kapitánem týmu.

34
Sparta venku válí! Na hřištích soupeřů získala celkem 34 bodů a v tabulce venkovních zápasů je druhá za Plzní.

Ve své kapitánské premiéře však bodový zisk neslavil a nepomohl k němu ani návrat útočníka Jiřího Černocha. I on se může podílet na zlepšení sparťanské bilance venkovních zápasů, která patří k nejlepším v celé soutěži. Spartě patří se ziskem 34 bodů druhé místo za Plzní, jenž má stejný bodový zisk, ale o jeden odehraný zápas méně.

Zajímavé utkání pak může odehrát brankář Jakub Sedláček. V posledních dvou zápasech sice kryl záda Matěji Machovskému, ale pokud by naskočil do branky, nastoupil by proti týmu, v němž v předešlé sezoně odchytal sedm zápasů základní části.


Hradec Králové v. Sparta řečí čísel:


Mountfield HK doma válí, pomohl mu i návrat Smoleňáka

Úterní souboj na východě Čech nabídne zajímavý kontrast. Zatímco Sparta válí venku a doma se trápí, Východočeši mají úplně opačnou bilanci - doma září, venku ztrácí. Mountfield je s 52 získanými body jednoznačně nejlepším týmem na domácí půdě, kde z celkových 21 zápasů prohrál pouze třikrát!

Aktuální domácí vítězná série Východočechů činí osm zápasů, z nichž sedm bylo za plný počet bodů. Nic na tom nezměnilo ani sobotní derby proti Pardubicím, které sice na půdě velkého rivala vedly, přesto si po gólech Juraje Bezúcha a Filipa Pavlíka odvezly porážku 1:2. "Tlačili jsme, ale moc se nám nepodařilo dát branky. O to je výhra cennější," radoval se po vítězství autor vítězného gólu.

Asistencí přispěl k vítězství také Radek Smoleňák, který od svého návratu válí a má na kontě už 26 kanadských bodů (8+18) v 27 odehraných zápasech, což z něho dělá nejproduktivnějšího útočníka týmu. Absolutním lídrem je ale překvapivě obránce Petr Zámorský, který má na kontě úctyhodných 32 kanadských bodů (8+24).


Počtvrté a naposledy! Přidá Sparta třetí výhru?

Ač dělí oba týmy v tabulce šestnáct bodů, ve vzájemných soubojích má v aktuální sezoně navrch Sparta. Ta zvládla také utkání prvního kola na domácím ledě, kde i díky výtečnému výkonu Matěje Machovského a jeho 45 zákrokům dokázala vstoupit do nové sezony jednoznačným vítězstvím 4:0.

20
Už dvacet vzájemných zápasů v řadě přišlo více než pět tisíc diváků! Méně jich dorazilo naposledy v prosinci 2014.

Druhé utkání, které se kvůli předehrání 27. kola odehrálo už po jedenácti dnech, však tak slavně neskončilo. Sparta sice rychle vedla po trefě Jiřího Smejkala, ale v závěru hosté vyrovnali a v nastavení rozhodli o sparťanské porážce 1:2 v prodloužení, kterou nedokázal odvrátit ani jistý Matěj Machovský. Chuť si však spravil v říjnu.

Sparta tehdy přijela poprvé na led Mountfieldu, kde sice po první třetině prohrávala o dvě branky, ale trefami Jana Buchteleho, Jiřího Smejkala a Petra Kaliny utkání otočila a vybojovala cenné vítězství 3:2. Tuhý boj však čeká sparťany i tentokrát a rušno bude i na tribunách. Však už dvacet zápasů v řadě přišlo na atraktivní souboj přes pět tisíc diváků.


Sestavy z posledního utkání:

Mountfield HK: Rosandič, Nedomlel – Smoleňák, Rákos, Lessio – Vincour, Cingel, Chalupa – Paulovič, Bičevskis, Miškář – Vopelka, Kukumberg, Bezúch.

HC Sparta Praha: Machovský – Piskáček (C), Delisle, Kalina, Blain, Dvořák, Košťálek, de la Rose – Forman (A), Pech (A), Bukarts – Buchtele, Klimek, Kudrna – Klíma, Smejkal, Rousek – Beran, Černoch, Kumstát.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek