17. 1. 2019 Daniel Ryl

Sparta míří na západ! Zdolá Vary i potřetí?

Náročná bitva o play off Tipsport extraligy pokračuje a Spartu čeká další důležité utkání. Svěřenci trenéra Uweho Kruppa se v pátek 18. ledna představí na půdě Karlových Varů, kde odehrají druhý ze tří venkovních zápasů za sebou. Pražané odjíždí na západ Čech s pozitivní bilancí, protože na ledě Energie vyhráli tři z posledních čtyř zápasů.

Posilám Sparty se daří, pomůžou jí i ve Varech?

I přes poslední porážku na ledě Třince panuje ve sparťanském táboře bojovná nálada. Body z ledu Ocelářů byly blízko, navíc Sparta vyhrála tři z posledních pěti zápasů. Velkým pozitivem jsou také výkony posledních posil - útočníka Kevina Klímy a brankáře Jakuba Sedláčka.

9
Z posledních pěti zápasů dokázala Sparta vyhrát tři duely a získala devět bodů.

Nová posila ofenzivy oslavila premiéru v dresu Sparty gólem, když úvodní trefou posledního domácího zápasu proti Zlínu přispěla k vítězství 3:2. "Odehrál dobré utkání. Věděli jsme, že dobře bruslí, je to talentovaný hráč. Věřím, že se mu bude dařit i nadále," pochvaloval si po utkání kouč Uwe Krupp. 

V Třinci se sice česko-americký útočník neprosadil, ale trenéry mohl pro změnu těšit dobrý výkon brankáře Jakuba Sedláčka, který dal odpočinout vytíženému Matěji Machovskému a i přes porážku 1:2 byl ve sparťanské brance jistotou. "Dneska jsme ale odehráli super zápas, rozhodla jedna branka. Je to škoda, měli jsme tady dneska bodovat," litoval v rozhovoru po utkání gólman, kterého Sparta získala ze Zlína.


Energie oslavila debut mladíka, ale protáhla šňůru porážek

Karlovy Vary na jaře oslavily návrat do nejvyšší soutěže, ale po špatném úvodu sezony se nacházely ve spodní polovině tabulky. Po raketovém vzestupu, kdy od poloviny října do druhé poloviny listopadu vyhrály devět z dvanácti zápasů, však přišel útlum. Úpadek se projevil i v úvodu prosince a Západočeši od té doby prohráli osm z devíti zápasů. Důvod úpadku? Špatná ofenziva. Karlovy Vary daly jen ve třech z devíti zmíněných zápasů alespoň tři branky, což nakonec stačilo na jediné vítězství. 

Tahounem je pak hlavně útočník Jakub Flek, který je s 23 kanadskými body (13+10) nejproduktivnějším hráčem i střelcem. Jako jediný se pak dostal nad hranici dvaceti bodů. V posledním na půdě Třince si připsal třináctý gól, ale Energie nakonec i vinou smolného vlastního gólu při signalizovaném vyloučení prohrála 3:4 po prodloužení. Porážku pak neodvrátil ani Jan Bednář, jenž se v 16 letech, čtyřech měsících a 18 dnech stal třetím nejmladším brankářem v historii Tipsport extraligy. "Chtěl bych vyzdvihnout výkon Honzy Bednáře, který svou premiéru v šestnácti letech zvládl výborně," pochvaloval si po utkání asistent trenéra Tomáš Mariška.


Karlovy Vary v. Sparta řečí čísel:


Sparta na Energii umí, zůstane stoprocentní?

Třetí duel, třetí výhra za tři body? Pro Spartu ideální scénář, který je reálný díky dvěma předchozím střetnutím v této sezoně. To první nabídlo už 10. kolo, v němž se oba týmy představily na půdě Sparty, která i přes ztrátu dvou branek dokázala nastartovat obrat a díky trefám pěti různých střelců zvítězila 5:2.

20
V obou vzájemných zápasech této sezony dovolila Sparta soupeři vyslat pouze 20 střel na branku.

Druhé střetnutí tentokrát na západě Čech už nabídlo jiný průběh. Manko totiž doháněli domácí, na jejich vyrovnání však odpověděla čerstvá posila Sparty obránce Erik de la Rose, jenž tak rozhodl o vítězství 3:1, které korunoval trefou do prázdné branky Petr Kumstát. U zkušeného borce s parťákem Lukášem Pechem ještě zůstaneme.

Už před prvním duelem jsme mluvili o jeho úctyhodné sérii, kterou drží společně s menším spoluhráčem. Oba totiž na svůj bývalý tým umí, což potvrzují i nadále a po dvou zápasech aktuální sezony činí jejich společná bilance za posledních osm zápasů proti Energii 22 kanadských bodů za třináct gólů a devět asistencí!


Sestavy z posledního zápasu:

HC Energie Karlovy Vary: Bednář – Šenkeřík, Plutnar, Kozák, Šafář, Podlipnik, M. Rohan (A), Kovačevič – Gorčík, Balán (A), T. Rachůnek – Lapšanský, R. Vlach, Stloukal – Kohout, Skuhravý (C), T. Mikúš – Flek, Gríger, O. Beránek. Trenér: Martin Pešout.

HC Sparta Praha: Sedláček – Piskáček, Delisle, Blain, Kalina, Dvořák, Košťálek, Pavelka – Buchtele, Vrána (C), Kudrna – Smejkal, Klimek, Forman (A) – Kumstát, Pech (A), Rousek – Jones, Sill, Klíma. Trenér: Uwe Krupp.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek