8. 10. 2016 Petra Pilbauerová

Sparta míří po triumfu na horký led Litvínova

Jedenácté kolo si sparťané odbudou v Litvínově, na jehož ledě je pokaždé čeká výzva v podobě nepříjemného soupeře. Jak si v průběhu následujících let sami ověřili, Litvínov neporazitelný sice není, těžký soupeř je to pro ně však v každém ohledu. A to i přes to, že v minulém ročníku málem bojoval o záchranu v extralize. Zápas začíná v neděli 9. října v 17:30 hodin.

Stejně jako jiné týmy, i litvínovská Verva si během léta prošla několika zkrášlujícími procedurami, díky nimž by se letos měla vyvarovat starostem, které ji potkaly na konci minulé sezony. O jaké změny se jedná?

Nejčerstvější novinky se týkají jejího brankoviště. Během září zde o místo „dvojky“ bojovali Tomáš Halász a Jaroslav Hübl, které do Litvínova přivedl na měsíční zkoušku jeho generální manažer Robert Kysela. Novým parťákem Jaroslava Januse se nakonec stal druhý jmenovaný. Hübl na svůj návrat do severočeského města hned upozornil, když vychytal výhru v prodloužení na mladoboleslavském kluzišti, a roční kontrakt se staronovým klubem tak na sebe nenechal dlouho čekat.

Verva hledala posily i v zahraničí, Nor Sørvik posílil defenzivu

Obranné řady Chemiků vyztužilo jedno cizokrajné jméno – Daniel Sørvik. Zkušený obránce norského původu je po delší době novou zahraniční posilou Litvínova. Co může týmu nabídnout? V šestadvaceti letech má za sebou účast na několika mistrovství světa a na olympiádě v Soči, jedná se tedy o vyzrálého hráče v nejlepších letech. Kromě toho nepostrádá kvalitní rozehrávku, nevadí mu bruslit a díky své produktivitě jde o kompletního ofenzivně laděného zadáka, kterého Litvínov hledal již v minulé sezoně.

Kromě Hübla se do Podkrušnohoří vrátil také útočník Jakub Černý, který poslední dvě sezony hájil barvy běloruského Junosť Minsk, jenž dodává hráče elitnímu Dynamu do KHL. Černý ještě předtím působil ve finském TPS Turku a za sebou má i jeden start v mezistátním zápase za reprezentaci dospělých. Soudě dle jeho výkonů na východě Evropy se jedná o kvalitního odchovance, přesvědčí o tom i fanoušky svého mateřského klubu?

Nejezchleb vyměnil New York za Litvínov

Od nové sezony střílí góly za Litvínov také Richard Nejezchleb. Dvaadvacetiletý forvard byl před dvěma lety draftován New York Rangers, mihl se na farmě v Hartfordu (AHL), ale většinu sezony strávil ve druhém partnerském klubu v Greenville (ECHL). Své první hokejové krůčky si odbyl v pražské Slavii, která z něj vychovala rychlého důrazného útočníka, spíše nahrávače než střelce.

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU LITVÍNOVA:

PŘÍCHODY ODCHODY
Richard NEJEZCHLEB (Ú, Hartford - AHL/Greenville - ECHL) Peter JÁNSKÝ (Ú, HC Kladno)
Daniel SØRVIK (NOR) (O, Küsnacht - SUI) Radek DUDA (Ú, Freiburg - GER, DEL2)
Jakub ČERNÝ (Ú, Junosť Minsk - BLR) Petr CHALOUPKA (O, Poprad - SVK)
Jaroslav HÜBL (B, Bolzano - EBEL) Pavel PÍSAŘÍK (Ú, Štrasburk - FRA)
- Kamil PIROŠ (Ú, neznámo)

Kapitolu ohledně změn na hráčských postech můžeme uzavřít. Podívejme se nyní stručně na to, jak se tyto novinky Litvínovu vyplatily během přípravných utkání na konci léta.

Bilance jedenácti „přáteláků“ čítá čtyři výhry a sedm proher, což není zrovna chvályhodná vizitka. Dva body po nájezdech pustila Plzeň, už lépe se dařilo s polskou reprezentací a Chomutovem. V druhém kole derby se však Pirátům podařila odveta. Hrálo se také utkání proti Záhřebu, ve kterém padla jediná branka, a to v neprospěch Vervy. Pro výhru si na Zimní stadion Ivana Hlinky přijela také Slavia, znojemští Orli nebo Karlovy Vary. Hokejisté ve žlutočerných dresech nakoukli také za kopečky do sousedního Německa, kde s Weisswasser Berlin sehráli dva přátelské duely.

Chemici rozjeli svoji první vítěznou šňůru v nové sezoně

Za parádním vstupem do nové sezony s Olomoucí následovaly tři nelichotivé prohry se Zlínem a nabušenými mančafty Třince a Chomutova. Skvěle odehrané prodloužení na ledě Mladé Boleslavi znamenalo druhou výhru a další dva body přinesly i nájezdy proti královehradeckému Mountfieldu. Sedmé kolo Tipsport extraligy přineslo Litvínovu sedm inkasovaných branek od brněnské Komety, která je na domácím ledě téměř k nezastavení. Po vynulovaných Vítkovicích se klub těší ze šňůry tří výher, podaří se mu přidat i čtvrtý vítězný korálek v zápase proti Spartě?

Pokud nahlédneme do minulé sezony, Sparta měla s Chemiky většinou potíže. První vzájemný střet došel až do samostatných nájezdů, ve kterých vítězství Litvínova zajistila jedna z jeho nejcennějších opor, Viktor Hübl. Druhé utkání, tentokrát již na ledě O2 areny, dopadlo na chlup stejně. V nájezdech však nerozhodl Hübl, ale František Lukeš.

Na konci roku se série vzájemných zápasů přesunula zpátky na sever Čech, ale v tomto případě dokázal na tři branky domácích odpovědět pouze Michal Čajkovský. Pěti prohrám v řadě v zápasech s Litvínovem učinilo přítrž druhé utkání na domácím ledě pražského celku. Tady Sparta tehdejšího obhájce titulu převálcovala pěti brankami.

Sestavy z posledního zápasu:

HC Verva Litvínov: Janus – Kubát, Gula, Sörvik, T. Pavelka, Z. Sklenička, Kokeš, Strejček – Lukeš, V. Hübl (A), Stříbrný – J. Černý, R. Hanzl (A), M. Hanzl – Trávníček (C), Reichel, M. Hořava – Gerhát, Válek, Jurčík. Trenér: Radim Rulík.

HC Sparta Praha: F. Novotný – Nedomlel, Kalina, Mikuš, Hrbas, Gernát, Piskáček, Barinka, Eminger – Ihnačák, P. Vrána, Ružička – Forman, J. Hlinka (C), Černoch – Safin, Pech, Kumstát – Kudrna, Cingel, Uher. Trenér: Jiří Kalous.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek