16. 9. 2017 Daniel Ryl

Sparta na Plzeň umí. Potvrdí to i v neděli?

Po několikadenní pauze zaviněné odloženým domácím duelem proti Litvínovu se Sparta opět zapojí do extraligového kolotoče a nečeká ji nic snadného. V neděli 17. září se v rámci 5. kola představí od 16.30 hodin na ledě ambiciózní Plzně, se kterou sice v posledních šesti vzájemných zápasech bodovala, ale Západočeši během léta mohutně posilovali.

Našlapaná ofenziva se činí, Olomouci nadělila desítku

Před startem nové sezony Tipsport extraligy byla Plzeň zmiňována jako jeden z černých koní soutěže a parta trenéra Martina Straky od startu nového ročníku papírové předpoklady potvrzuje. Po vydařené herní přípravě, kde ale dokázala i klopýtnout s Českými Budějovicemi nebo Norimberkem, její ofenzivní posily zazářily v úvodních čtyřech zápasech Tipsport extraligy.

Navrátilec Petr Straka pomohl dvěma góly k úvodní výhře 5:1 nad Litvínovem, Milan Gulaš se trefil při porážce 2:5 v Třinci a hattricky Tomáše Mertla s Dominikem Kubalíkem pomohly Západočechům k domácímu drtivému vítězství 10:0 nad Olomoucí. V posledním kole na půdě Mountfieldu HK plzeňští hokejisté zaváhali, když i přes vedení 1:0, 2:1 i 3:2 a dvě branky kanonýra Dominika Kubalíka padli 3:4 po prodloužení.

„Nesehráli jsme vyloženě špatný zápas. Byla velká škoda, že jsme dostali branku na 2:2. Pokud bychom to ještě pár vteřin udrželi, mohlo to dopadnout jinak,“ litoval na klubovém webu indiánů David Stach. Jeho tým totiž inkasoval v čase 39:57, čímž vlil domácím čerstvou krev do žil. Mladý útočník však věří, že jeho tým napraví zaváhání hned proti Spartě. „My jsme nejsilnější v ofenzivě. Musíme proto hrát útočně a dát víc gólů než Sparta,“ má o taktice jasno.


Nová jednička v brance i hvězdné posily do ofenzivy

Při pohledu na předsezonní odchody by každého fanouška napadlo, že se realizačnímu týmu Plzně musela motat hlava. Reprezentační brankář Matěj Machovský zamířil zkusit štěstí do Detroitu, jeden z tahounů Jakub Lev vyslyšel vábení Vítkovic a střelec Tomáš Svoboda se vrátil do Komety Brno. Klub navíc přišel o mladého obránce Davida Němečka i útočníka Tomáše Hrnku.

Kariéru navíc ukončil další útočník Jakub Koreis, a Západočeši tak museli řešit složení jednotlivých řad. A nutno podotknout, že minimálně podle jmen se jim to povedlo na jedničku! Tou novou brankářskou se stal Miroslav Svoboda z Jihlavy, do útoku se z Ufy vrátil Tomáš Mertl, Plzni se upsal také další navrátilec Petr Straka a na hostování přišel nejlepší extraligový střelec posledních dvou sezon Dominik Kubalík.

Tím však výčet posil nekončí. Obrovské zkušenosti přinese Milan Gulaš, jenž v posledních sezonách působil ve švédském Färjestadu, a dravé mládí by měl pro změnu nahradit Denis Kindl z Karlových Varů. Klub se ještě dohodl s Romanem Přikrylem z Kladna a obráncem Nickem Jonesem ze Stjernenu.

PŘÍCHODY: ODCHODY:
Miroslav Svoboda (B, Jihlava) Matěj Machovský (B, Detroit/NHL)
Nick Jones (O, Stjernen/NOR) Tomáš Slovák (O, Chomutov)
Denis Kindl (Ú, Karlovy Vary) Peter Frühauf (O, Trenčín)
Roman Přikryl (Ú, Kladno) David Němeček (O, Mladá Boleslav)
Milan Gulaš (Ú, Färjestad/SWE) Jakub Lev (Ú, Vítkovice)
Tomáš Mertl (Ú, Ufa/KHL) Tomáš Hrnka (Ú, Slovan Bratislava/KHL)
Petr Straka (Ú, Albany Devils/AHL) Jakub Koreis (Ú, konec kariéry)
Dominik Kubalík (Ú, Fribourg/SUI - hostování) Tomáš Svoboda (Ú, Kometa Brno)


Útočník Pech: Musíme být výrazně lepší než v Ostravě

Sparťani mají za sebou v nové sezoně Tisport extraligy tři zápasy, v nichž získali šest bodů. Podařilo se jim přetlačit Pardubice a Jihlavu, ale v úterý padli na vítkovickém ledě. „První dva zápasy jsme odpracovali, odbojovali. Ale v Ostravě jsme byli slabí ve všem. Prohrávali jsme souboje, byli jsme pomalí na puku a vůbec se netlačili do branky,“ shrnuje útočník LUKÁŠ PECH dosavadní počínání sparťanského mužstva. „Musíme se vrátit zase k výkonům z prvních dvou zápasů, kdy jsme makali na maximum a plnili přesně pokyny trenérů,“ dodává před nedělním duelem.

Souboj Sparty proti Plzni bude ozdobou pátého extraligového kola. Z posledních deseti vzájemných zápasů vyhráli hned sedmkrát Pražané, včetně semifinále v roce 2016. „Tyhle věci vůbec neřešíme. Musíme se soustředit hlavně sami na sebe, aby se už neopakoval výkon z Ostravy,“ má jasno Pech. „Plzeň má silné mužstvo, mají hodně posil a vstoupili do sezony výbornými výsledky. Určitě to bude těžký zápas, ale my si věříme, že když budeme dodržovat systém a plnit si každý svoje úkoly, tak uspějeme.“


Předešlá sezona? Tři výhry, devět bodů!

V posledním utkání na ledě Vítkovic sparťané nepříznivou sérii se soupeřem neukončili, ale proti Plzni budou mít pro změnu příležitost uhájit pozitivní šňůru. Proti indiánům totiž bodovali už šestkrát v řadě, pokud budeme počítat i dva semifinálové zápasy play off sezony 2015/2016.

V té předešlé natáhli sérii na ledě Západočechů, kde v úvodním vzájemném duelu sezony zvítězili jasně 5:0, když už po třinácti minutách vedli o tři branky. Další zápasy už ale byly výsledkově vyrovnanější. Doma Sparta zvítězila těsně 2:1, ve třetím duelu přišla o tři body dvě minuty před koncem a výhru 3:2 po prodloužení zachránil v poslední minutě nastavení Jaroslav Hlinka.

Právě Plzeňští pak byli posledním soupeřem Sparty v základní části.  Pražané sice na domácím ledě dokázali otočit nepříznivý stav na 2:1, ale následně vyrovnal Miroslav Indrák a stejný hráč rozhodl v nájezdech o tom, že sparťané zakončili základní část porážkou 2:3 po samostatných nájezdech.


Sestavy z posledního zápasu:

HC Škoda Plzeň: M. Svoboda - P. Kadlec (C), Pulpán, Čerešňák, D. Sklenička, Jones, Moravčík, Kvasnička – Gulaš (A), Mertl, Schleiss – Straka, Stach, D. Kubalík – Kratěna, Kracík, Kindl – Hollweg (A), Preisinger, Kodýtek. Trenér: Martin Straka.

HC Sparta Praha: Honzík – Zámorský, Tomáš Dvořák, Kalina, Pavelka, Mikuš, Nedomlel – Reichenberg, Vrána (A), Hlinka (C) – Kudrna, Pech, Kumstát (A) – Forman, Klimek, Říčka – Saponari, Černoch, Uher. Trenéři: Jiří Kalous, Jaroslav Nedvěd.

FOTO: Milan Podpera/www.hcskoda.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek