17. 2. 2016 Daniel Ryl

Sparta po pauze přivítá rozjetý Litvínov!

Reprezentační přestávka je minulostí a Spartu čeká další zápas základní části Tipsport extraligy. Svěřenci Josefa Jandače přivítají na svém ledě obhájce titulu z Litvínova, kterému sezona nevychází podle představ a zdá se, že se letošní play off bude muset obejít bez něj. To ovšem pro Spartu vůbec nic neznamená, protože Severočeši vyhráli před pauzou třikrát v řadě a sparťany už navíc porazili čtyřikrát v řadě! Poslední pokus na prolomení série budou mít Pražané ve středu 17. února od 18:30.

Litvínov nahání Pardubice a chce se vyhnout baráži

Před sezonou se očekávalo, že Litvínov poznamenají odchody hlavních opor mistrovského kádru. Ve spojení s mistrovskou kocovinou a výsledkovou krizí mezi polovinou října a listopadu však litvínovské trápení nabralo nečekaných rozměrů a pár kol před koncem základní části se zdá, že se play off odehraje bez obhájce titulu. Aktuálně jsou Severočeši na předposlední místě tabulky se ztrátou čtyř bodů na dvanácté Pardubice.

Důvodů, proč na tom nejsou Litvínovští lépe, je hned několik. Vervě se pouze třikrát podařilo natáhnout vítěznou šňůru na tři triumfy a střílí málo branek. Po Karlových Varech mají s 97 vstřelenými brankami druhou nejhorší obranu soutěže a patří mezi čtyři týmy, které nepřekonaly hranici sta branek. Naopak 114 inkasovaných gólů patří mezi lepší obrany.

Ani nejlepší hráči v individuálních statistikách na tom nejsou nejhůře. Viktor Hübl (16+11) je se slušnými šestnácti trefami nejlepším střelcem týmu, naopak nahrávačům vládne nejproduktivnější hráč Litvínova Robin Hanzl (11+19). Pravdou ovšem je, že nad hranicí dvaceti bodů najdeme pouze čtyři hráče. Více než deset branek navíc dali pouze tři z nich. V posledních zápasech se ovšem Litvínovu daří výsledkově i střelecky.

Severočeský celek vyhrál tři zápasy v řadě a nastřílel v nich slušných čtrnáct branek, zatímco inkasoval pouze třikrát! A to nehrál se slabými soupeři, doma zdolal 5:1 Hradec Králové, zvítězil 6:1 na ledě Komety Brno a v posledním odehraném kole vyhrál nad Plzní 3:1. Svěřenci Josefa Jandače se tedy musí mít na pozoru, protože Cheza neřekla poslední slovo.

SPARTA VS. LITVÍNOV ŘEČÍ STATISTIK

SPARTA VS. LITVÍNOV
Daniel Přibyl 35 (14+21)Nejproduktivnější útočníkRobin Hanzl 30 (11+19)
Michal Čajkovský 25 (11+14)Neproduktivnější obránceKarel Kubát 17 (8+9)
Filip Pavlík 17 (5+12)
Robert Sabolič 22 gólůNejlepší střelecViktor Hübl 16 gólů
Daniel Přibyl 21 asistencíNejlepší nahrávačRobin Hanzl 19 asistencí
22,83 % (2.)Využití přesilových her14,29 % (11.)
80,10 % (13.)Ubráněná oslabení87,50 % (3.) %
0Góly vstřelené v oslabení1
572 (7.)Trestné minuty celkem587 (4.)
Michal Čajkovský 72 TMNejtrestanější hráčMichal Trávníček 105 TM
Michal Barinka
prům. 22:51
Nejvytěžovanější obránceKarel Kubát
prům. 22:49
Jaroslav Hlinka
prům. 18:25
Nejvytěžovanější útočníkViktor Hübl
prům. 19:21
Juraj Mikuš +23Nejlepší hráč ve statistice +/-Rostislav Martynek +8
Michal Čajkovský +144Nejlepší hráč v Radegast IndexuMichal Trávníček +153
Tomáš Pöpperle (90,37 %)
Danny Taylor (89,19 %)
Filip Novotný (98,31 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Jaroslav Janus (91,08 %)
Michael Petrásek (93,48 %)
Lukáš Horák (76,00 %)
7333 (3.)Průměr diváků na domácích zápasech4547 (12.)

Na Litvínov neumíme, je čas to prolomit, nabádá Klimek

Tipsport extraliga má za sebou reprezentační přestávku a hokejisty opět čekají zápasové povinnosti. „Zápasy po pauze jsou vždycky trochu specifické a doufám, že se nám podaří rychle dostat do tempa,“ nebojí se před prvním utkáním útočník LUKÁŠ KLIMEK. Sparťanský centr však respektuje sílu soupeře.

Tomu se v posledních zápasech daří, když vyhrál už třikrát v řadě se skóre 14:3. „Čeká nás soupeř, který je sice v tabulce dole, ale potřebuje každý bod a v posledních zápasech se mu daří,“ upozorňuje Klimek. Jemu i celému týmu přišel odpočinek vhod. „V přestávce jsme měli prostor si první dva dny odpočinout, protože program byl relativně náročný.“ Po odpočinku už ale opět začal tréninkový proces, takže se sparťané rozhodně nešetřili.

„Tréninky byly hodně kvalitní. Věřím, že jsme na závěr základní části dobře připraveni,“ zadoufal útočník, jenž byl v předešlém ročníku nejlepším střelcem Sparty. V aktuální sezoně má na kontě pouze čtyři zásahy, zato čtrnáct asistencí. I jeho body mohou pomoci k triumfu nad soupeřem, který navíc svěřenci Josefa Jandače nedokázali v tomto ročníku porazit.

„Nedaří se nám na ně, tak by bylo fajn to alespoň v posledním utkání změnit,“ usmívá se devětadvacetiletý forvard. Čím to je, že se týmy ze spodní poloviny tabulky na Spartu vyhecují? „Zdá se mi, že se proti nám vyšponují, protože nemají co ztratit a hrají jak o život,“ hledá příčiny hráč, který do Prahy přišel v květnu 2013 a ve Spartě si kroutí třetí sezonu.

Kudy vede cesta k prolomení série porážek, jenž s posledním zápasem základní části předešlého ročníku činí už čtyři zápasy? „Je na nás, abychom se vyhecovali také a hráli s větším odhodláním, než budou hrát oni. Pak je můžeme porazit,“ tuší Lukáš Klimek.

Věděli jste, že:

- v posledních třech zápasech zvítězil Litvínov, přestože Sparta vstřelila první branku.

- Severočeši jsou oblíbeným týmem Michala Čajkovského. Obránce Sparty bodoval ve všech třech vzájemných zápasech (2+1), což se mu proti žádnému jinému týmu nepodařilo.

Sparta na Litvínov neumí, na první výhru čeká

První měření sil obou týmů se odehrálo na ledě obhájce titulu. Necelých pět tisíc diváků sledovalo vyrovnaný souboj, v němž vedla po dvou třetinách Sparta. Nejtěsnější náskok jí však vydržel pouze tři minuty po začátku třetí třetiny, ale sparťané si vzali náskok zpět. Vzápětí bylo ovšem opět vyrovnáno a utkání dospělo až do penalt. V nich se rozhodlo, že si Sparta ze severu Čech odveze bod za porážku 2:3 po samostatných nájezdech.

HC VERVA Litvínov – HC Sparta Praha 3:2sn (0:0, 0:1, 2:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 43. Hübl (Lukeš, Pavlík), 51. Šrámek (Gerhát, Sklenička), rozhodující sam. nájezd Hübl - 21. Kumstát (Čajkovský, Barinka), 49. Přibyl (Hlinka, Polášek). Rozhodčí: Mrkva, Šindler – Zíka, Jindra. Vyloučení: 5:8, navíc Piskáček (SPA) 10 minut. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4895. Střely na branku: 34:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2. Nejlepší hráči zápasu: Janus - Pöpperle.

Druhý zápas byl velmi podobný jako ten první. Sparta šla do vedení po přesném zásahu Michala Čajkovského, ale krátce po přestávce vyrovnal Gerhát. Sparta opět dokázala zareagovat gólem Daniela Přibyla a už sahala po vítězství. V závěrečné minutě se ovšem prosadil Robin Hanzl a na litvínovské střídačce propukla euforie. I to možná sparťany poznamenalo a svěřenci Josefa Jandače brali pouze bod za druhou porážku 2:3 po samostatných nájezdech v řadě.

HC Sparta Praha – HC VERVA Litvínov 2:3sn (1:0, 0:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 18. Čajkovský, 32. Přibyl (Buchtele, Hlinka) - 23. Gerhát, 60. Hanzl, rozhodující sam. nájezd Lukeš. Rozhodčí: Pešina, Horák - Skopal, Zavřel. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5567. Střely na branku: 36:22. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3. Nejlepší hráči zápasu: Buchtele - Kubát.

I poslední vzájemné střetnutí se neslo v podobném duchu jak ta předchozí. Sparta šla na ledě Vervy do vedení už po deseti minutách hry po trefě Michala Čajkovského, ale už po třech minutách bylo vyrovnáno po Hanzlově gólu. Vyrovnaný souboj rozhodla až závěrečná desetiminutovka, v níž se k neštěstí Sparty prosadili pouze domácí. Devět minut před koncem nejprve přidal rozdílovou branku Kubát a v závěru rozhodl Martynek o porážce Sparty 1:3

HC VERVA Litvínov – HC Sparta Praha 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 13. Hanzl (Gula, Martynek), 51. Kubát, 59. Martynek (Pavelka) – 10. Čajkovský (Pech, Sabolič). Rozhodčí: Hribik, Hrubý – Ondráček, Komárek. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5765. Střely na branku: 36:23. Průběh utkání: 0:1, 3:1. Nejlepší hráči zápasu: Kubát – Pöpperle.

Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Taylor – Eminger, Piskáček, Čajkovský, Švrček, Hrbas, Mikuš, Kalina – Netík, Přibyl, Buchtele – Hamilton, Klimek, Sabolič – Forman, Hlinka (C), Kumstát – A. Kudrna, Pech, Dragoun. Trenér: Josef Jandač.

HC VERVA Litvínov: Petrásek – Kubát, Chaloupka – Pavelka, Pavlík – Frolo, Černý – Gerhát, Hübl, Lukeš – Martynek, Hanzl, Trávníček – Hořava, K. Reichel, Piroš – Jurčík, Válek, Doležal.Trenér: Radim Rulík.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli