28. 11. 2015 Daniel Ryl

Sparta přivítá v krvavém utkání Pardubice

Sparťanská krev má za sebou další ročník a už tradičně jí bude věnováno jedno domácí utkání Tipsport extraligy. Tentokrát se bude jednat o souboj s jedenáctými Pardubicemi, kterým se nedaří naplnit předsezonní předpoklady a zatím se spíše trápí. I přes špatné výsledky chodí na domácí utkání Dynama nejvíce fanoušků z celé soutěže. Od poloviny října vede jejich tým nový trenér Richard Král a na Spartě bude chtít po dvou porážkách zvítězit. Sparta naopak přišla v posledním utkání o sérii zápasů s bodovým ziskem a všem dárcům krve se bude chtít prezentovat výhrou. Slavnostní utkání je na programu v neděli 29. listopadu od 17 hodin!

Co všechno byste měli o nedělním utkání vědět?

– před zápasem se v Galerii Harfa uskuteční doprovodný program shrnující letošní ročník Sparťanské krve a náborová kampaň Českého registru dárců krvetvorných buněk

– hala se otevírá hodinu před úvodním buly, tedy v 16.00

– vzhledem k návštěvnosti bude otevřeno o šest vchodů více

– žádáme fanoušky, aby vzhledem k důkladným bezpečnostním kontrolám dorazili na zápas s dostatečným předstihem

– před zápasem je naplánován ceremoniál k jubileím několika hráčům

– utkání je věnováno Sparťanské krvi a dárci mají vstup zdarma

– k zápasu se váže akce - Z hokeje na fotbal

Pardubice se stále nemohou chytit a řeší problémy v brance

Plánovaný návrat do vyšších pater tabulky se v Pardubicích zatím odkládá. Východočeši určitě nenaplňují předsezonní plány vedení a po dvaadvaceti kolech se krčí na jedenácté příčce tabulky s šestibodovou ztrátou na desátou pozici, která zaručuje účast v předkole play off. Co za pardubickým trápením stojí? Špatný vstup do soutěže, střídavé výkony a také marodka. Pardubice vyhrály z úvodních deseti zápasů pouze tři a sáhly ke změně v realizačním týmu.

Příchod trenéra Richarda Krále přinesl zlepšení, ale ne příliš výrazné. Východočeský celek sice dokázal po třech úvodních porážkách vybojovat devět bodů z dvanácti možných, přesto delší vítěznou šňůru nenatáhl. Také to je jedním z důvodů, proč se Pardubice trápí. V aktuálním ročníku Tipsport extraligy totiž nedokázaly vyhrát více než dva zápasy v řadě, zato už třikrát se jim stalo, že nezvládly tři zápasy za sebou. Týmu se navíc nedaří střílet branky. S padesáti zásahy má třetí nejhorší útok soutěže a 66 inkasovaných branek je naopak třetí nejhorší defenzivou. Možná o to kurióznější fakt je, že jsou Pardubice nejlepším týmem v oslabení (88,12 %)!

Vinou zranění chybí třeba schopný střelec Jan Starý a bodování musí táhnout jiní. Lídrem je Tomáš Marcinko (3+8), jemuž kryje záda zkušení Petrové Čáslava a Sýkora (5+4) a na devíti bodech jsou také Lukáš Nahodil a exsparťanský kapitán Tomáš Rolinek (4+5). Pardubice se navíc musí vyrovnat s dlouhodobým zraněním Roberta Kristana (90,04 %), který se odjel léčit do Slovinska. Klub navíc přišel o talentovaného brankáře Karla Vejmelku (93,33 %), jehož po odmítnutí nové smlouvy ulovila Kometa Brno. Do utkání se Spartou tak bude nachystaný českobudějovický Ondřej Bláha a v brance by měla nastoupit jednička Východočechů Američan Brandon Maxwell (91,15 %).

Ten v posledních zápasech svůj tým podržel, ale bez podpory spoluhráčů to sám nezvládne. Naposledy nestačilo na vítězství ani jeho 24 zákroků. Na východ Čech zavítal mistrovský Litvínov a na ledě Pardubic musel dohánět dvoubrankovou ztrátu. To se mu podařilo, ale páteční soupeř Sparty dokázal opět utéct na rozdíl jedné trefy. František Lukeš ovšem poslal utkání do nastavení a v samostatných nájezdech bylo nakonec rozhodnuto o tom, že Pardubice získají pouze bod. „Byl to důležitý zápas, hrálo se prakticky o šest bodů, chtěli jsme ho zvládnout za každou cenu. Pro nás je to ztráta a jsme rozhodně nespokojení,“ litoval po utkání kouč Richard Král.

SPARTA VS. PARDUBICE ŘEČÍ STATISTIK

SPARTA VS. PARDUBICE
Jaroslav Hlinka 22 (8+14)Nejproduktivnější útočníkTomáš Marcinko 11 (3+8)
Juraj Mikuš 12 (2+10)
Michal Čajkovský 12 (3+9)
Neproduktivnější obráncePetr Čáslava 9 (5+4)
Jaroslav Hlinka
Daniel Přibyl
Jan Buchtele
Robert Sabolič 8 gólů
Nejlepší střelecPetr Sýkora
Petr Čáslava 5 gólů
Jaroslav Hlinka 14 asistencíNejlepší nahrávačTomáš Marcinko 8 asistencí
23,86 %Využití přesilových her17,65 %
81,63 %Ubráněná oslabení88,12 %
0Góly vstřelené v oslabení0
260Trestné minuty celkem294
Michal Čajkovský 26 TMNejtrestanější hráčPetr Sýkora 42 TM
Michal Barinka
prům. 21:51
Nejvytěžovanější obráncePetr Čáslava
prům. 22:40
Jaroslav Hlinka
prům. 18:55
Nejvytěžovanější útočníkTomáš Rolinek
prům. 21:30
Lukáš Cingel +14Nejlepší hráč ve statistice +/-Ladislav Havlík +3
Michal Čajkovský +79Nejlepší hráč v Radegast IndexuMartin Štajnoch +70
Tomáš Pöpperle (89,87 %)
Jan Lukáš (91,94 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Brandon Maxwell (91,15 %)
Robert Kristan (90,04 %)
7628Průměr diváků na domácích zápasech5822

Narazí na sebe dva nejvyšší týmy, kdo bude mít navrch?

Nedělní souboj nebude pouze střetnutím nejlepšího útoku a nejlepšího týmu při oslabení, ale také soubojem dvou nejvyšších mužstev Tipsport extraligy. Sparta (185,47 cm) na svého soka mírně ztrácí (185,85 cm) a kádr má naopak v průměru o více než kilogram lehčí. Zda se to projeví při duelu, který bude věnovaný dárcům krve, je otázkou, ale velkou roli budou hrát zkušenosti.

Tým nejproduktivnějšího hráče ligové historie Richarda Krále (332+478) má v kádru dva mistry světa z roku 2010 a na ledě dojde ke konfrontaci dvou slovinských kamarádů. Na domácí straně bude připraven Robert Sabolič a proti němu se postaví Blaž Gregorc. Třetího Slovince Roberta Kristana trápí zranění a brankář Východočechů odjel do své vlasti.

ZAJÍMAVÉ POROVNÁNÍ OBOU TÝMŮ

SPARTA vs. PARDUBICE
26 letPrůměrný věk26 let
Jaroslav Hlinka 39 let (10. listopadu 1976)Nejstarší hráčPetr Čáslava 36 let (3. září 1979)
Petr Kalina 18 let (9. července 1997)Nejmladší hráčJan Ščotka 19 let (20. května 1996)
185 cmPrůměrná výška186 cm
Petr Kumstát 198 cmNejvyšší hráčMarek Drtina 196 cm
Lukáš Pech 172 cmNejmenší hráčTomáš Rolinek 177 cm
89 kgPrůměrná váha89 kg
Michal Barinka 102 kgNejtěžší hráčPetr Sýkora 106 kg
Lukáš Pech 76 kgNejlehčí hráčTomáš Pipek 77 kg
101Zápasy na MS183
Jaroslav Hlinka 53Nejvíce startů na MSPetr Čáslava 67
8Zápasy na ZOH15
Robert Sabolič 5Nejvíce startů na ZOH Tomáš Rolinek
Blaž Gregorc 5
99Zápasy v NHL12
Jaroslav Hlinka 63Nejvíce startů v NHLPetr Sýkora 12
464Zápasy v KHL585
Tomáš Netík 216Nejvíce startů v KHLTomáš Rolinek 238

Sparta zkazila Královi premiéru na lavičce Dynama

S novým koučem a nepříznivou sérií v zádech vstupovali do prvního vzájemného zápasu aktuální sezony hokejisté Pardubic. Sparta chtěla naopak ukončit třízápasovou sérii porážek a do utkání vstoupila dobře. Už po sedmnácti minutách ji poslal do vedení Jan Buchtele a sparťané šli do kabin s těsným náskokem. Během dvou minut prostředního dějství však vyrovnal Petr Sýkora.

Na jeho trefu dokázal navázat gólem do šatny Jan Starý, ale vzápětí odpověděl Jaroslav Hlinka a do šaten se šlo za nerozhodného stavu. Sparťanský kapitán udeřil také na startu poslední třetiny a po dvou minutách hry strhl vedení zpět na stranu Sparty. Čtvrtou branku přidal ještě Curtis Hamilton, a potvrdil tak vítězství pražského celku 4:2.

HC Dynamo Pardubice – HC Sparta Praha 2:4 (0:1, 2:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 22. Sýkora, 39. Starý (Marcinko, Kolář) – 17. Buchtele (Hlinka, Réway), 40. Hlinka (Mikuš, Buchtele), 42. Hlinka (Přibyl, Buchtele), 56. Hamilton (Réway, Cingel). Rozhodčí: Šír, Polák – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 8667. Střely na branku: 24:24. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4. Nejlepší hráči utkání: Sýkora – Hlinka.

Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Pöpperle (26. Lukáš) – Čajkovský, Švrček, Eminger, Polášek, Hrbas, Mikuš, Glenn – Buchtele, Klimek, Netík (A) - Kumstát, Hlinka (C), Sabolič - Hamilton, Pech, Kudrna - Forman, Černoch, Procházka. Trenér: Josef Jandač.

HC Dynamo Pardubice: Maxwell – Gregorc, Šeda, Čáslava, Štajnoch, Ščotka, Bokroš, Havlík, Nedbal – Svoboda, Redenbach, Marcinko – Sýkora, Nahodil, Rolinek – Poulíček, Tomášek, Voženílek – Šimun, Kaut, Moučka. Trenér: Richard Král.

FOTO: hcpce.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek