19. 4. 2020 Daniel Ryl

Sparta rekordně pomáhala! I díky fanouškům

Také během uplynulé sezony Sparta pomáhala dobré věci. Výrazný podíl na tom měli zejména sparťanští fanoušci, kteří se v rekordním počtu zúčastnili dalšího ročníku Sparťanské krve. Na začátku roku se uskutečnil také další ročník projektu Sparta vzdává hold, kromě kterého sparťané finančně i materiálně pomáhali dalším sparťanům nebo každodenním hrdinům z řad složek IZS.

Sparta vzdává hold: kriminalisté a rekordní částka

V únoru 2020 proběhl v zápasech proti Hradci Králové a Karlovým Varům už 11. ročník akce "Sparta vzdává hold", který byl věnován čtyřem legendám české kriminalistiky. Během zápasu proti Energii se dočkali pocty plukovník Josef Lottes, plukovník Jiří Markovič, plukovník Josef Mareš a kapitán Jan Štoček! Všechny zúčastněné složky před O2 arenou opět vystavily svou nejmodernější techniku a naši hokejisté odehráli oba dva zápasy ve speciálních dresech s motivem otisku prstu.

Na oba zápasy byli už tradičně pozváni za symbolické vstupné zástupci policie, armády, záchranné služby a hasičů. I díky nim se podařila vybrat na konta nadací integrovaného záchranného systému a Armády ČR dosud nejvyšší částka v historii tohoto projektu – fantastických 540 tisíc korun!

Sparťanská krev: vylepšený rekord

Fanoušci Sparty opět ukázali, že sparťanská krev není jen pojem. V listopadu v rámci 13. ročníku tradiční akce "Sparťanská krev" jich dorazilo na dobrovolné darování celkem 1 249, z toho hned 297 fanoušků darovalo krev poprvé! Ve Všeobecné fakultní nemocnici díky tomu mohli připravit skvělých 2 498 transfúzních jednotek pro často životně ohrožené případy.

„Každoročně se počty dárců při akci Sparťanská krev zvyšují, ale ročník 2019 byl jednoznačně nejsilnější. A to nejen v počtu dárců krve, ale zejména v počtu prvodárců,“ radovala se vrchní sestra z transfúzního oddělení VFN Ilona Drdová. „Dárci krve jsou pro nás nepostradatelní, darování krve má obrovský smysl. Ráda bych všem dárcům poděkovala za jejich nezištnost a obětavost a všem zástupcům Sparty za profesionální přístup a akci nadále podporovat,“ dodala.

Mezi dárci kromě našich fanoušků nechyběli ani zástupci klubu. Svou krev darovala generální manažerka Barbora Snopková Haberová, sportovní ředitel Petr Ton, kustod Pepa Toma, trenéři mládeže David Štětina a Rudolf Bahník, člen Klubu legend Pavel Šrek, moderátor Vojtěch Sklenář či členky Prague Stars Cheerleaders. Kromě nich darovali krev také herec a zápasník Jakub Štáfek, sparťanští parahokejisté, futsalisté, cyklisté a zástupci organizace Oktagon MMA! Nechyběli ani partneři klubu ze společností Billa, Merkur a Daikin a zástupci skupiny Kaprain. Celou akci navíc podporovaly společnosti Merkur, Kika, Car4Way a Alavis.

Vrcholem akce bylo utkání se Zlínem, na které měli dárci sparťanské krve vstup zdarma. Zápasu se zúčastnily také úspěšně léčené onkologicky nemocné děti, čestné buly navíc vhodil fanoušek Matěj Kučera, který stále hledá vhodného dárce kostní dřeně. Třeba je i mezi vámi. Pomoci můžete kdykoliv, i mimo akci Sparťanská krev.

Sparťanská pětka: nový vozík pro sparťana Dominika

Sparťanská pětka patří mezi nejmladší projekty, ale i tentokrát slavil úspěch. Při letním druhém ročníku se mezi stovkami běžců, kteří startovali na hrací ploše Tipsport areny a v obou závodech na tři a pět kilometrů proběhli pražskou Stromovkou, neztratili ani sparťanští hokejisté. Mezi nimi se v obou případech nejlépe běželo mladému útočníkovi Tomáši Pšeničkovi.

Hlavním cílem Sparťanské pětky byla pomoc velkému fanouškovi Sparty Dominiku Bohuňovskému, který trpí nejtěžší formou dětské mozkové obrny, kvůli níž je trvale upoután na invalidní vozík. I díky stovkám účastníků a sparťanskému A-týmu se podařilo vybrat neuvěřitelných 133 250 Kč na nákup nového elektrického vozíku. Skupina Kaprain poté finální částku ještě zdvojnásobila!

„Je to neuvěřitelná částka. Moc děkujeme všem lidem ve Spartě i samotným běžcům, kteří pomohli Dominikovi k novému vozíku. On sám si závod moc užil, zejména jeho konec, kdy jej do cíle dovezli sparťanští hokejisté,“ děkoval všem zúčastněným Dominikův tatínek, který jej doprovází na většinu domácích zápasů.

Sparta proti koronaviru: roušky i jídlo pro hrdiny

Celý svět v těchto měsících bojuje s pandemií koronaviru, který předčasně ukončil uplynulou sezonu Tipsport extraligy a připravil fanoušky o vrchol v podobě play-off. A pomoci se rozhodl také náš klub. Trička pro letošní play-off měly dělat radost hráčům i fanouškům, ale nakonec pomáhaly potřebným. Nevyužité oblečení jsme nechali u našeho výrobce dresů, společnosti Atletico, přešít na roušky, které jsme poskytli Integrovanému záchrannému systému. Jelikož byl o roušky obrovský zájem i mezi fanoušky, začali jsme je prodávat i v našem fanshopu. Padesát korun z každé roušky putuje na konto Nadačního fondu HC Sparta Praha.

To však není vše! Trenéři mládeže pravidelně rozváží vozy od hlavního partnera Louda Auto celoobličejové kryty v rámci celostátní výzvy #TiskneCeleCesko na nejnutnější místa. K výzvě se přidávají i další hokejové kluby po celé České republice. Více informací na www.tisknecelecesko.cz

Zapojili jsme se také do projektu Restaurace a baru Legenda, čímž jsme podpořili Fakultní Nemocnici Královské Vinohrady. Člen sparťanského Klubu legend a trenér juniorů Richard Žemlička dovezl tamnímu personálu jídlo zdarma a zapojit se můžete také Vy! Přispějte na jídlo bojovníkům s koronavirem, více info najdete na webu: www.legenda-pomaha.cz.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek