24. 11. 2016 Daniel Ryl

Sparta se vrací na domácí led, hostí Litvínov

Závěr pracovního týdne bude opět patřit Tipsport extralize, v jejímž 23. kole se na ledě Sparty představí hokejisté Litvínova. Proti Severočechům budou chtít svěřenci Jiřího Kalouse potvrdit stoupající formu, když po pěti porážkách z šesti zápasů dvakrát za sebou zvítězili. Vervě se navíc pokusí oplatit porážku z úvodního vzájemného utkání, v němž prohráli. Úvodní buly tradičního souboje bude vhozeno v pátek 25. listopadu v 18.30 hodin.

Litvínov je doma neporazitelný a venku body nerozdává

Svěřenci Radima Rulíka patří k nejpříjemnějším překvapením dosavadního průběhu sezony. Verva se po čtyřiadvaceti odehraných zápasech nachází na čtvrtém místě tabulky a dýchá na záda nejlepším mužstvům soutěže. Základním kamenem litvínovského úspěchu jsou bez debat domácí zápasy.

Severočeši totiž od poloviny září prohráli pouze tři z dvaceti odehraných zápasů a posledních jedenáct domácích duelů vyhráli. V tom posledním si doma poradili 2:0 s Plzní. „Plzeň hrála urputně, dobře bruslila. Byl to pro nás upracovaný zápas,“ přiznal po utkání kouč Litvínova. O vítězství rozhodl už v první třetině vlastní gól Skleničky, ale definitivně rozhodnuto bylo až po brance Miloslava Hořavy z 54. minuty zápasu.

„Šťastný gól nám pomohl. Ve druhé třetině nás Plzeň zatlačila a my jsme to se štěstím ubránili. Ve třetí třetině to Plzeň otevřela a bylo důležité, že jsme neinkasovali v oslabení. Jsme šťastní za každý bod a dnes bereme tři,“ neskrýval radost Rulík. Jeho tým navíc na Spartu umí, protože jí z posledních deseti zápasů zdolal celkem osmkrát!

LITVÍNOV VS. SPARTA ŘEČÍ STATISTIK

LITVÍNOV VS. SPARTA
František Lukeš 21 (7+14)Nejproduktivnější útočníkLukáš Pech 27 (9+18)
Daniel Sörvik 11 (4+7)Neproduktivnější obránceMichal Čajkovský 11 (6+5)
Viktor Hübl 9 gólůNejlepší střelecPetr Vrána 11 gólů
František Lukeš 14 asistencíNejlepší nahrávačLukáš Pech 18 asistencí
18,10 %Využití přesilových her25,77 %
85,34 %Ubráněná oslabení82,52 %
1Vstřelené góly v oslabení5
315Trestné minuty celkem385
Michal Trávníček 38 TMNejtrestanější hráčJan Švrček 41 TM
Jaroslav Janus (93,87 %)
Jaroslav Hübl (90,67 %)
Michael Petrásek (91,18 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Tomáš Pöpperle (89,63 %) 
Filip Novotný (89,52 %)
Jakub Škarek (95,08 %)
4733Průměr diváků na domácích zápasech 6634

Sparta nezvládla v Litvínově první třetinu a vysoko padla

Obě mužstva na sebe narazí podruhé v aktuálním ročníku Tipsport extraligy a po úvodním duelu má navrch Litvínov. V jedenáctém kole totiž na domácí půdě zvítězil jednoznačně 5:1, když vedl už po třech minutách. Za Spartu sice odpověděl o dvanáct minut později Petr Kumstát, jenže domácí udeřili třikrát během čtyř minut a do kabin si odnesli vedení 4:1.

„Neměli jsme dobrý pohyb, začátek byl z naší strany špatný. Udělali jsme hrubé chyby, které Litvínov potrestal, chyběl tomu systém,“ litoval po utkání Lukáš Pech, jenž si připsal asistenci. Pražané si sice dokázali vytvořit několik příležitostí a hlavně dostali možnost potrestat jedenáct trestů domácích.

To se jim ovšem nepodařilo ani jednou. „Bohužel jsme neměli vůbec dobré přesilovky, hráli jsme dlouho v pěti proti třem, pak i čtyři na tři, ale žádný jsme z toho nevyprodukovali. Nic pozitivního tam dneska nebylo,“ kroutil hlavou Pech.

Sparta do konce utkání inkasovala ještě jednou a v Litvínově si připsala šestou porážku za sebou. „Asi to je i tím stadionem. Když jsem ještě hrál v Karlových Varech, tak se také nikdy nikomu nehrálo dobře v té staré plechové aréně. Je to tu specifické svou bouřlivou atmosférou,“ přemýšlel nad vlivem Zimního stadionu Ivana Hlinky.

Bez startů v NHL, zato s norským olympionikem

Jméno Daniela Sörvika českým fanouškům před startem sezony asi nic neříkalo. Rodák z Osla však patří mezi nejzkušenější borce Litvínova, protože už v šestadvaceti letech za sebou má dvě desítky startů na mistrovství světa a odehrál dva zápasy na olympijských hrách.

Možná trochu kuriózní je, že i přes menší mezinárodní zkušenosti je kádr severočeského celku starší, zato je ale menší a váhově lehčí. Dokážou sparťané zužitkovat své zkušenosti?

LITVÍNOV VS. SPARTA
28 letPrůměrný věk26 let
Viktor Hübl 38 let (13. srpen 1978)Nejstarší hráčJaroslav Hlinka 39 let (10. listopadu 1976)
Kristian Reichel 18 let (11. června 1998)Nejmladší hráčJakub Škarek 17 let (10. listopadu 1999)
183 cmPrůměrná výška186 cm
Zbyněk Sklenička 196 cmNejvyšší hráčPetr Kumstát 198 cm
Rostislav Martynek 172 cmNejmenší hráčLukáš Pech 172 cm
85 kgPrůměrná váha88 kg
Zbyněk Sklenička107 kgNejtěžší hráčRichard Nedomlel 106 kg
Karel Kubát, Kristian Reichel, Martin Hanzl 75 kgNejlehčí hráčOndřej Procházka 75 kg
25Zápasy na MS103
Daniel Sörvik 20Nejvíce startů na MSJaroslav Hlinka 53
2Zápasy na ZOH3
Daniel Sörvik 2Nejvíce startů na ZOHMichal Barinka 3
0Zápasy v NHL189
-Nejvíce startů v NHLMichal Řepík 72
205Zápasy v KHL749
Jaroslav Janus 113Nejvíce startů v KHLTomáš Netík 216

Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Škarek – Čajkovský, Nedomlel, Švrček, Kalina, Mikuš, Piskáček – Černoch, Kumstát, Vrána – Safin, Uher, Hlinka – Forman, Klimek, Pech – Cingel, M. Procházka, Kudrna. Trenér: Jiří Kalous.

HC Verva Litvínov: Janus - Kubát, Gula, Sörvik, Pavelka, Z. Sklenička, Pavlík, Kokeš - Stříbrný, Hübl, Lukeš - M. Hanzl, R. Hanzl, Černý - Hořava, Reichel, Trávníček - Jurčík, Válek, Gerhát. Trenér: Radim Rulík.



AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek