23. 4. 2020 Daniel Ryl

Sparta v CHL: stříbro a hvězdy NHL v Praze

Třetím místem v základní části uplynulé sezony Tipsport extraligy si náš tým zajistil účast v Champions Hockey League, kam se vrací po třech letech! Když v ní startoval naposledy, dokráčel až do finále, kde po boji získal stříbrné medaile. Fanoušci Sparty si však nepamatují jen spanilou jízdu při poslední účasti, ale také řadu hvězdných soupeřů od mistrů světa až po hvězdy NHL včetně jedničky draftu - amerického útočníka Austona Matthewse.

Sparta patří mezi zakládající členy Champions Hockey League, proto měla zaručenou účast v prvních třech ročnících. Od roku 2014 do roku 2017 patřila mezi nejúspěšnější české celky, pokaždé postoupila do play-off a při své poslední účasti nastoupila ve finále proti Frölundě, se kterou padla po tuhém boji až v prodloužení.

5
Finále Champions Hockey League na ledě Frölundy v roce 2017 pamatuje celkem pět hráčů současného kádru Sparty.

Ačkoliv sparťané nastoupili k prvnímu utkání Ligy mistrů už v listopadu 2014, v aktuálním kádru najdete celkem tři pamětníky prvního duelu - obránce Jana Piskáčka a útočníky Jana Buchteleho a Lukáše Pecha. Do finálové bitvy zasáhl jen poslední jmenovaný, ale kromě něho nastoupili v boji o zlato také Petr Kalina, Michal Řepík, Miroslav Forman a Andrej Kudrna.

"V Lize mistrů hrají skvělé týmy a všechny jí přišly na chuť. Pro všechny extraligové týmy má význam ji hrát, všechny země mají své herní systémy a je zajímavé si proti nim zahrát. My chceme rok 2017 minimálně napodobit a ideálně zvítězit, protože když tehdy přišli fanoušci do O2 areny na semifinále proti Växjö, bylo to fantastické," těší se pamětník Lukáš Pech.

I díky Champions Hockey League mohli sparťané vidět světové TOP hráče, mistry světa a také vycházející hvězdy. Američan Auston Matthews přijel do Prahy s Curychem jen několik měsíců před svým triumfem na draftu a odchodem do NHL, kde se okamžitě stal hvězdou. Kromě něho se Spartě postavil také český útočník Jakub Vrána, švédský mistr světa Joel Lundqvist, švýcarská legenda Martin Plüss a další úspěšní hráči.

2014/2015: Sparta byla vlajkovou lodí českého hokeje

V premiérovém ročníku čelili sparťané finské KalPě, švédskému Växjö a německé špičce z Mannheimu. Sparta vstoupila do skupiny skvěle, když vyhrála první tři zápasy, ale pak přišla prohra s Kuopiem, jenž celou situaci zamotala. Náš tým nakonec zakončil skupinu dvojzápasem s Adlerem, na jehož půdě bral bod a po domácí výhře 6:3 postoupil jako jediný český tým do vyřazovací části!

V osmifinále zavítal do Prahy švédský Linköping i s českým útočníkem Jakubem Vránou. Na dvoubrankový náskok soupeře však zareagoval jen Lukáš Cingel, čímž zmírnil porážku 1:2. Do odvety vstoupili sparťané skvěle, když po trefě Jaroslava Hlinky bleskově vedli, a přestože domácí vyrovnali, naději na prodloužení vykřesal Jan Piskáček. V závěru ovšem přišla tvrdá rána, protože dvě vteřiny před koncem udeřil Jacob Micflikier a poslal do čtvrtfinále Linköping.

"Na Ligu mistrů jsme se dobře připravili už v létě. Brali jsme jako jeden z velkých úkolů postoupit ze skupiny, což se nám povedlo, byť to nebylo jednoduché a měli jsme těžké soupeře. Bylo to pro nás super a bavilo nás to. Byla to přínosná konfrontace se zahraničními týmy, hráči k tomu přistoupili výborně," shrnul tehdy trenér Josef Jandač.

2015/2016: Hvězdný Matthews a hořký konec

V zápasech Ligy mistrů můžete sledovat bývalé i vycházející hvězdy NHL a druhý ročník byl vzorným příkladem. V základní tříčlenné skupině se sparťané střetli s norským Hamarem a švýcarskou Ženevou, proti kterým si připsali sedm bodů a postoupili ze skupiny do play-off.

Do Prahy tentokrát nezavítal český krajánek, zato přijela nynější hvězda NHL - útočník Auston Matthews! Mladý lídr Toronta tehdy sbíral zkušenosti ve švýcarském Curychu, v němž svými výkony potvrdil předpoklady a nakročil za letním triumfem v draftu NHL. V nabitém kádru Švýcarů však nebyl jedinou hvězdou, přesto sparťané zvítězili 3:2 a po skvělém výkonu brankáře Tomáše Pöpperleho stvrdili postup i v odvetě.

Čtvrtfinále nasměrovalo sparťany do Finska, kde je čekal slavný Kärpät. Nejseverněji položený klub hokejové Evropy budil velký respekt, protože v předešlých šesti zápasech inkasoval jediný gól! Výrazný podíl na tom měl brankář Sami Aittokallio, jenž po sezoně přestoupil do našeho mužstva, ale v Praze jeho kouzlo pominulo a Sparta vyhrála 4:2. Svěřence Josefa Jandače následně dohnal podobně krutý osud jako o rok dříve. V odvetě totiž drželi nepříznivý stav 1:3, který by znamenal prodloužení, ale 49 vteřin před koncem rozhodl Mika Pyörälä a sparťanské tažení skončilo.

2016/2017: Sparta slavila historické stříbro

Do třetice všeho stříbrného! Při své třetí účasti mezi evropskou špičkou bylo naše mužstvo nejúspěšnějším českým zástupcem, za čímž nakročilo už v základní skupině. Jedna výhra nad Färjestadem a dva triumfy nad polským Krakovem poslali Spartu do vyřazovací části, kde je čekala odveta proti Kärpätu.

Vyrovnaná domácí bitva skončila remízou 1:1, zatímco v Oulu gól nepadl a po trefě Miroslava Formana v prodloužení šli do dalšího kola sparťané. V něm naše družina čelila švédskému HV71, se kterým doma padla 2:4, ale po venkovním skvělém výkonu a hattricku Lukáše Pecha vyhrála 5:0 . Fanoušci se mohli těšit na švýcarský Bern, odkud si sparťané přivezli slibnou remízu 1:1. V domácí odvetě už si vedli lépe a po výhře 4:1 slavili postup mezi nejlepší čtyřku týmů.

Fanoušci, to bylo něco úžasného, prostě skvělého. Opravdu jsem nečekal, že by mohli dorazit v takovém množství. Ohromně nás to překvapilo, byli jsme z toho nadšeni.
tehdejší trenér Jiří Kalous po finále CHL v roce 2017

Do Prahy opět dorazili staří známí z Växjö, na jejichž ledě sparťané vyhráli 2:1 a v O2 areně je hnalo skvělých 12 tisíc diváků. Fantastická atmosféra pomohla sparťanům k triumfu 4:0 a historickému postupu do finále. Boj o zlato čekal sparťany ve Švédsku, kde je uvítala Frölunda, zlatý a stříbrný tým z předchozích dvou ročníků. Sparťané se se zkušeným sokem prali statečně a zvládli ho i přehrávat, ale nakonec i přes výraznou podporu sparťanských fanoušků padli 3:4 v prodloužení. Při závěrečném slavnostním ceremoniálu si tak mohli na krk pověsit stříbrné medaile.

"Došli jsme daleko, je škoda, že jsme to nevybojovali. Byl by to pro mě největší úspěch v klubové soutěži, protože je to konfrontace mezinárodního hokeje. Co se týká celé sezony, ta nám vyšla parádně. Hráli jsme atraktivní hokej s výbornými soupeři. Myslím, že jsme se s tím poprali na výbornou," hodnotil stříbrnou sezonu útočník Lukáš Pech.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek