30. 10. 2018 Daniel Ryl

Sparta v halloweenském duelu hostí Vítkovice

Sparta se znovu vrací na domácí led. Svěřenci Uweho Kruppa se ve středečního dohrávce 14. kola Tipsport extraligy postaví od 18.30 hodin ve speciálním utkání Vítkovicím. Pražané nastoupí do zápasu opět ve výročních dresech, ale to nebude všechno! Zápas proti Ostravanům bude taky pěkně strašidelný, protože když přijdou fanoušci v maskách či oblecích, mohou v rámci Sparťanského Halloweenu vyhrát zajímavé ceny. Duel bude živě vysílat O2 TV Sport.

Výroční utkání ve stylu Halloweenu, vyhrajte Xbox One X

Utkání proti Vítkovicím bude speciální rovnou ze dvou důvodů! Nejen, že bude jedním ze série zápasů, do kterých sparťané zasáhnou ve speciálních dresech v rámci oslav 115 let od založení klubu, ale fanoušci na něm mohou oslavit Halloween a vyhrát zajímavé ceny. K tomu stačí jediné - dorazit na hokej ve strašidelné masce či obleku, vyfotit se a sdílet své foto veřejně ve feedu na Instagramu či Facebooku s hashtagy #hcsparta #xboxczsk. Celkem pět nejlepších masek bude odměněno hodnotnými cenami, mezi kterými ční herní konzole Xboxe One X od Alza.cz

O co se soutěží?

  1. místo: Konzole Xbox One X od Alza.cz a kniha Legenda Sparta
  2. místo: Podepsaný originální zápasový dres se jmenovkou dle vlastního výběru a kniha Legenda Sparta
  3. místo: Deset vstupenek na libovolná domácí utkání Sparty a kniha Legenda Sparta
  4. místo: Kniha Legenda Sparta
  5. místo: Kniha Legenda Sparta


Náročný víkend na cestách? Dva obraty a pět bodů!

Už druhý víkend v sezoně Sparta odehrála ve stylu play off, když absolvovala dva zápasy ve dvou dnech. Nejprve v sobotním utkání na ledě Liberce museli sparťané otáčet nepříznivý stav 0:3, zatímco v Hradci Králové prohrávali po dvou třetinách o dvě branky. Výsledek? Dvě výhry, pět bodů a hlavně nabité sebevědomí!

49
Sparta nastřílela v prvních 16 zápasech základní části celkem 49 gólů, což je druhý nejvyšší počet ze všech týmů. I proto sparťané vedou extraligu.

"Musíme hráče ocenit za dva zápasy, které zvládli během dvou dnů venku. Ani v jednom se nám nepovedl začátek, ale podařilo se nám to v obou případech otočit," pochvaloval si po nedělním vítězství 3:2 na východě Čech trenér Uwe Krupp a ve stejném tónu mluvili také hráči. "Když takhle pár zápasů otočíme, jde cítit i z kabiny, že tomu věříme do poslední minuty a jdeme si za tím," řekl v rozhovoru po utkání útočník Jan Buchtele.

Rodák z Hradce Králové si pochvaluje i to, jak si jeho tým počíná s náročným programem zápasů v sobotu i v neděli. "Máme dobře nastavený režim mimo led a zatím nám to vychází. Řekl bych, že jsme z léta dobře připraveni a ve druhých zápasech není ani moc vidět, že by nám docházely síly. Zvládáme je vyhrávat a zároveň soupeře zatlačit, takže to funguje," těší Buchteleho, který Spartě pomohl k šesté výhře z posledních sedmi zápasů.


Sparta v. Vítkovice řečí čísel:


Vítkovice se probouzí z výsledkové krize, chybí jim góly

Ve středeční dohrávce se proti sobě postaví týmy s opačnou formou. Vítkovice totiž na rozdíl od Sparty zabraly až v posledních zápasech, když si připsaly jen dvě vítězství v osmi zápasech. Ostravané po porážkách v Třinci, Karlových Varech a proti Kometě Brno nedokázali bodovat ani v Hradci Králové. Chuť si spravili až proti Liberci, který přehráli 6:4 a po těsné porážce Litvínově si v posledním utkání poradili s Pardubicemi 3:1.

Drama před necelými šesti tisícovkami diváků rozsekl až sedm minut před koncem Jan Schleiss. "Celkově to byla tvrdá práce a hodně vydřené tři body. Asi to nebyl žádný krásný oslňující hokej, ale na to se nehraje. My se teď podíváme na tabulku, tam vidíme tři body a to je moc dobře," oddechl si na klubovém webu Vítkovic autor vítězné trefy.

Nízká produktivita je jedním z důvodů, proč je Ridera mimo nejlepší šestku. Celkových 32 vstřelených branek patří k nejhorším v soutěži, když pouze v polovině odehraných zápasů daly Vítkovice alespoň tři góly. Zajímavé však je, že šestkrát jim to stačilo na tři body. Ostravané si ale zaslouží také velkou pochvalu, a to za disciplínu a parádní úspěšnost 89,66 % v oslabeních, která je jedna z nejvyšších v celé extralize.


Úvodní duel pro Vítkovice, oplatí jim Sparta porážku?

Oba týmy se v aktuální sezoně nepotkají poprvé. Ve Vítkovicích se proti sobě postavily už v rámci druhého kola, v němž bavila zejména první třetina. V ní domácí dvakrát vedli, ale Sparta pokaždé našla gólovou odpověď. Když se ale v sedmnácté minutě prosadil Jakub Lev, jeho druhá branka byla nakonec vítěznou, protože další góly už nepadaly. Sparta tak padla 2:3.

15 115
Poslední domácí duel Sparty proti Vítkovicím sledovalo v lednu 2018 v rámci akce "Sparta vzdává hold" celkem 15 115 diváků.

"Byl to dobrý zápas se šancemi na obou stranách. Vítkovice měly dobré přesilovky, mají velmi dobrý tým, hrají dobře i defenzivně," všiml si tehdy sparťanský trenér Uwe Krupp. Ve středečním utkání se proti sobě navíc pravděpodobně postaví dva nejlepší brankáři soutěže - Matěj Machovský (93,61 %) a lídr úspěšnosti zákroků Patrik Bartošák (94,07 %). 

To však úplně nenahrává dlouhodobé statistice, protože z posledních sedmi vzájemných zápasů padlo šestkrát alespoň pět branek. Důležité budou přesilovky, o čemž vypovídá i dlouhodobá bilance tradičního střetnutí. V duelech Sparty s Vítkovicemi nebyla využita ani jedna přesilovka naposledy v lednu 2016.


Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Machovský – Delisle, Gregorc, Kalina, Blain, Tomáš Dvořák, Košťálek, Pavelka – Kudrna, Vrána (C), Buchtele – Jarůšek, Sill, Říčka – Forman (A), Pech (A), Kumstát – Beran, Smejkal, Pšenička.

HC Vítkovice Ridera: Bartošák – Výtisk, D. Krenželok, Hrbas, Baranka, Šidlík, Černý, Urbanec – Dej, Lev, Schleiss – D. Květoň, Jáchym, Tybor – Szturc, Š. Stránský, Zdráhal – Baláž, Pytlík, Toman.


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek