19. 1. 2019 Daniel Ryl

Sparta zakončí venkovní sérii v Litvínově

Neděle 20. ledna bude opět patřit extraligovému hokeji - tentokrát 37. kolu. V něm se sparťanští hokejisté představí na ledě Litvínova, kde odehrají třetí venkovní utkání v řadě. Svěřenci Uweho Kruppa budou chtít na půdě Severočechů napodobit triumf v Karlových Varech a připsat si další důležité body do boje o play off. Utkání dvou sousedů v tabulce startuje úvodním vhazováním už v 15.30 hodin!

Sparta ukončila angažmá Jonese a upevňuje si desítku

Posledním vítězstvím 4:1 na západě Čech sparťané potvrdili, že na Karlovy Vary dlouhodobě umí a důležité tři body je pevněji usadily na devátém místě tabulky. Pokud však Pražané zvládnou nedělní duel v Litvínově a uspějí i v dalších domácích zápasech proti Kometě a Liberci, budou rázem na dostřel nejlepší šestce.

6
Kanadský útočník Blair Jones odehrál za Spartu šest zápasů a jeho angažmá skončilo.

Klíčem k úspěchu byl už poněkolikáté v sezoně výborný výkon brankáře Matěje Machovského. "Machy nás opravdu podržel, hráli jsme celkově s přehledem v defenzívě a dokázali udržet vybudovaný náskok," pochvaloval si po posledním vítězství asistent trenéra Jaroslav Nedvěd.

Už po šesti odehraných zápasech s jedním vstřeleným gólem na kontě skončilo sparťanské působení kanadského útočníka Blaira Jonese, který si hledá nové angažmá. Důvodem je i fakt, že se sparťanský realizační tým může spoléhat na širší kádr. Na půdě Energie se vrátil do sestavy útočník Richard Jarůšek a blízko je i návrat některých marodů. 

Litvínov osvěžil obranu a vybrakoval půdu favoritů

Výborný vstup do sezony vystřídaly výkony jako na horské dráze. Severočeši ale v posledních kolech ustálili svůj pohyb na pozicích zaručujících předkolo play off. Aktuálně nejlepší desítku uzavírají, ale jen kvůli horšímu skóre oproti Spartě. Vítěz nedělního duelu si tak oproti soupeři bodově polepší, navíc Verva půjde proti Pražanům v ideálním rozpoložení.

Po třech zápasech bez bodového zisku totiž zaskočila dva favority, když za plný počet bodů zvítězila na ledě Komety Brno a následně si odvezla tříbodovou výhru také z Liberce. Třemi asistencemi se na zisku šesti bodů podílel František Lukeš, který je s 29 kanadskými body (13+16) nejproduktivnějším hráčem Vervy. Nad hranicí dvaceti bodů se pak nachází také zkušení Jakub Petružálek a Viktor Hübl.

Posilu do defenzivy a přesilových her pak získali Severočeši v Marku Trončinském, kterého získali z Pardubic výměnou za zraněného zadáku Mathiase Porselanda. "Jsem rád, že jsem sem přišel a vyhrálo se! Opravdu jen pozitivní dojmy, z celkové atmosféry, paráda," pochvaloval si na klubovém webu po vítězné premiéře proti Bílým Tygrům zadák se zkušenostmi z ruské KHL.


Litvínov v. Sparta řečí čísel:


Sparta v Litvínově umí, v této sezoně je bilance vyrovnaná

Oba týmy na sebe narazí potřetí v sezoně, ale od posledního utkání uteklo několik měsíců. Obě mužstva se totiž potkala dvakrát v krátkém sledu, a to poprvé v sobotu 20. října na severu Čech, kde sparťané díky čistému kontu Matěje Machovského a gólům Lukáše Pecha s Petrem Vrány zvítězili 2:0, čímž si připsali druhé vítězství v řadě na ledě Vervy.

12
Už dvanáct vzájemných zápasů v řadě bylo rozhodnuto v základní hrací době.

Odveta pak byla na programu už o tři dny později, jenže tentokrát vyzněla lépe pro Severočechy. Ti sice prohrávali po trefě Lukáše Pecha, ale góly Františka Lukeše a Martina Hanzla utkání otočili a Sparta musela skousnout těsnou porážku 1:2, kterou v domácí aréně sledovalo slušných 8 239 diváků.

A také vzájemná bilance obou mužstev nabízí zajímavý fakt. Zdá se, že remíza je na spadnutí, protože už dvanáct vzájemných zápasů v řadě bylo rozhodnuto v základní hrací době a poslední remízu přineslo domácí utkání Sparty v říjnu 2015! Bonusový bod tehdy dokázal vybojovat Litvínov, který se radoval z vítězství 3:2 po samostatných nájezdech.

Sestavy z posledního utkání:

HC Verva Litvínov: Janus – Trončinský, Ščotka, Graborenko, Piché, Suchánek, Baránek, L. Doudera – Válek (A), V. Hübl, F. Lukeš – Kašpar, J. Mikúš, Helt (A) – Petružálek, M. Hanzl (C), Trávníček – Jícha, M. Havelka, Jurčík.

HC Sparta Praha: Machovský – Blain, Kalina, Piskáček, Delisle, Tomáš Dvořák, Košťálek, de la Rose – Buchtele, Klimek, Forman (A) – Klíma, P. Vrána (C), Kudrna – Jarůšek, Pech (A), Rousek – Smejkal, Sill, Beran.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek