2. 3. 2017 Petr Pavlík

Sparta zakončí základní část proti Plzni

Základní část nejvyšší tuzemské soutěže finišuje a sparťané před sebou mají poslední extraligové kolo, ve kterém budou chtít dosáhnout na skvělý domácí průměr 8 000 diváků na zápas. Před svými diváky přivítají plzeňskou Škodovku, na kterou se jim v posledních zápasech daří. Pražané mají už jisté třetí místo, naopak Plzeň bojuje o účast v předkole play off. Čtvrté vzájemné klání obou těchto soků v aktuální sezoně startuje v 18.20 hodin v pražské O2 areně.

V duelech proti Plzni kraluje forward Petr Vrána

Jedním ze soupeřů, nad kterým dokázali Pražané vyzrát v tomto ročníku ve všech třech dosavadních případech, je plzeňská Škodovka. První vítězství se datuje ke 13. kolu, kdy sparťanská posádka cestovala na divoký západ. Utkání se pro ni vyvíjelo dobře od samého začátku, neboť po první třetině vedla rozdílem tří branek. Zmítající soupeř nadále nenacházel recept na pozornou hostující defenzivu, ta naopak založila další smrtící útok, a Pražané svůj náskok ještě navýšili na konečných 5:0.

Druhé střetnutí Sparty s Plzní bylo o poznání dramatičtější. Před zápasem byl pražský celek povzbuzen pěti výhrami v řadě na svém ledě, naopak západočeský výběr měl v zádech těsnou porážku s Pardubicemi. Utkání se neslo v urputném a vyrovnaném duchu, nakonec z této partie vzešli jako vítězové svěřenci trenéra Jiřího Kalouse. Pražané odskočili zásluhou Klimka a Vrány do dvougólového trháku. Plzeňští poté dokázali pouze snížit, více už toho nestihli, a tak domácí se mohli radovat z druhého skalpu Plzně, když ji skolili tentokrát 2:1.

Toto vzájemné klání nabídlo nevšední hokejovou podívanou, z čehož plynulo hodně pohledných akcí, avšak také dietní program gólů, což potvrdil Kalousův asistent Zdeněk Moták. "Bylo to vyrovnané utkání. V prvních dvou třetinách jsme měli lehce navrch, ale ve třetí jsme ztráceli aktivitu, hodně jsme ustupovali a z toho pramenilo, že jsme pět minut před koncem dostali gól na 2:1. Jsem ale rád, že jsme nakonec utkání dovedli do vítězného konce," kvitoval po utkání.

Předposlední vzájemné měření sil v této sezoně vyústilo v další kýžené vítězství týmu z hlavního města. Sparta podruhé odjela na západ Čech, kde Plzeň chtěla odčinit dvě svá předešlá zaváhání. Zpočátku se jí to nedařilo, ve vyrovnané partii šli do vedení 2:0 hosté zásluhou a Petra Vrány a Lukáše Pecha. Domácí se ale rozhodně nechtěli vzdát a dvěma góly poslali zápas do prodloužení. V něm se hrál hokej nahoru dolů, nakonec se štěstí přiklonilo k hostům, kteří udeřili tři vteřinky před koncem nastavení, když se prosadil jejich kapitán Jaroslav Hlinka – 3:2 po prodloužení.

"Dvě třetiny jsme dnes neodehráli úplně podle našich představ. Nebyl to od nás ideální výkon. V první třetině jsme promarnili hodně přesilovek a nedokázali jsme jejich využitím naklonit zápas v náš prospěch. Naopak ve druhé třetině jsme Spartě zbytečně darovali mraky přesilovek a díky jejich kvalitním hráčům na tuto činnost nás za to potrestali," konstatoval asistent plzeňského trenéra Jiří Hanzlík.

"Důležité pro nás bylo, že se nám povedlo dát kontaktní gól na 1:2 na konci druhé třetiny. Třetí třetina potom byla z naší strany dobrá a bojovná. Snažili jsme se s výsledkem něco udělat, což se nám nakonec podařilo. Situaci v prodloužení nesmím komentovat. Chyběly tři vteřiny z prodloužení a mohli jsme si trestných střílení užít dost a dost," bědoval Hanzlík. I ve třetí konfrontaci tedy sparťané dokráčeli k vydobytému vítězství, nejlepší počin v těchto třech vzájemných duelech zaznamenal útočník Petr Vrána, který nasbíral hned osm kanadských bodů!

Sparta má jisté třetí místo, Plzeň musí ještě bojovat

Vlak první fáze sezony pomalu jede do svého cíle, a tak všechny extraligové celky bedlivě sledují tabulku a snaží se uhrát co nejvíce bodů. Parta vedená kapitánem Jaroslavem Hlinkou měla našlapaný program a chtěla se ještě porvat o eventuální druhou příčku, kterou nakonec uhájili třinečtí Oceláři. Indiáni jsou na rozhraní předkola play off a play out.

Pražané zajížděli na půdu do Karlových Varů a do utkání vkročili levou nohou, jelikož prohrávali 0:2. Následně umazal jedno manko sparťanský štírek Lukáš Pech, ale poté domácí přidali pojistku v podobě třetího úderu, a hosté tak odjeli z lázeňského města bez bodového zisku. Naopak plzeňská družina měla před sebou veledůležité klání, když hostila pardubické Dynamo. Utkání nakonec dovedla do vítězného konce a vyhrála poměrem 5:2.

SPARTA VS. PLZEŇ  ŘEČÍ STATISTIK

SPARTA VS. PLZEŇ
Lukáš Pech 51 (20+31) Nejproduktivnější útočník Dominik Kubalík 47 (29+18)
Juraj Mikuš 22 (3+19) Neproduktivnější obránce Petr Kadlec 19 (2+17)
Petr Vrána 21 gólů Nejlepší střelec Dominik Kubalík 29 gólů
Lukáš Pech 31 asistencí Nejlepší nahrávač Jaroslav Kracík 20 asistencí
21,78 % Využití přesilových her 18,50 %
85,29 % Ubráněná oslabení 85,38 %
7 Vstřelené góly v oslabení       4
771         Trestné minuty celkem       617
Jan Švrček
Brian Ihnačák 55 TM
Nejtrestanější hráčJakub Lev 50 TM
Tomáš Pöpperle (91,06 %)
Jakub Škarek (94,64%)
Filip Novotný (92,36%)
Brankáři (úspěšnost zákroků) Matěj Machovský (92,41%)
Lukáš Sochůrek (94,83%)
Patrik Polívka (89,47%)
Alexandr Hylák (80,77%)
7 959 Průměr diváků na domácích zápasech 4 325

Věděli jste, že...

- na jaře v play off 2013 vybojoval tým HC Škoda Plzeň první titul pro mistra České republiky a po základní části byl třetí v tabulce?

- současný lodivod indiánů Martin Straka byl v sezoně 2012/2013 členem "zlatého" týmu, když Západočeši došli až na vrchol? 

- plzeňský zimní stadion s umělou ledovou plochou byl otevřen 11. února v roce 1950?Při prvním mezinárodním utkání s AIK Stockholm se na stadionu, ještě nekrytém, tísnilo neuvěřitelných 14 000 diváků! Současná kapacita stadionu je 7 536 míst.

- v závěru přestupního období odešel do Plzně na hostování do konce tohoto ročníku sparťanský forward Martin Procházka?

Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Pöpperle – Mikuš, Gernát, Barinka, Švrček, Nedomlel, Eminger – Hlaváč, Vrána, Řepík – Buchtele, Smejkal, Klimek – Kumstát, Pech, Forman – Uher, Cingel, Ihnačák. Trenér: Jiří Kalous.

HC Škoda Plzeň: Machovský – Kvasnička, P. Kadlec (A), Moravčík, D. Sklenička, Pulpán (A), Čerešňák, Němeček – D. Kubalík, Kracík, T. Svoboda – Lev, Kratěna (C), Martin Procházka – Stach, Preisinger, Indrák – Hrnka, Koreis, Schleiss. Trenér: Martin Straka.

FOTO: HC Škoda Plzeň

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila