9. 4. 2017 Petr Pavlík

Sparťané berou z Memoriálu Jana Marka bronz

Šestý ročník Memoriálu Jana Marka je za námi. V neděli měl na programu dvě semifinále, po nich už se rozhodovalo o konečném pořadí všech účastníků včetně obsazení medailových stupínků. Třetí příčku vybojovala v duelu o bronz proti německému Mannheimu domácí Sparta. Ve finále uspěli hráči Salcburku, kteří porazili lotyšskou Rigu, a obhájili tak svůj loňský triumf.

Sparta vyválčila bronz, druhý v historii turnaje

Sparťané postoupili do semifinále z prvního místa ve skupině A, a zajistili si tak výhodnou pozici pro play off. Jejím soupeřem byla lotyšská Riga, která bezpochyby patřila na turnaji k velkým překvapením. Rižský celek se umístil na druhém místě ve skupině B, což mu zaručovalo postup do bojů o medaile. Pražané šli do zápasu proti Rize s velkým sebevědomím, ovšem bez svých klíčových opor, které měly naordinovaný odpočinek před reprezentačními povinnostmi. Zpočátku celého klání rozjásal domácí střídačku svou trefou Miroslav Dani, následně Lotyši přitvrdili a otočili utkání ve svůj prospěch. Hokejistům z hlavního města se povedlo vyrovnat na 3:3, na rozhodující dvě branky ve třetím dějství už však zareagovat nedokázali a prohráli 3:5. Sparťanskou družinu tedy čekalo utkání o třetí místo.

HC Sparta Praha - Ice Hockey School Riga 3:5

Branky a nahrávky: 5. Dani (Obadal, Čech), 28. Tůma (Čech, Dani), 35. Vorobjev (Kasanda, Vandirek) – 14. Polcs (Biskins, Ansons), 15. Prohorenkovs (Svanenbergs), 18. Polcs (Ansons, Barovskis), 40. Karklins (Svanenbergs, Koppass), 55. Rudzitis (Polcs).

Sestava Sparty: Mičán – Kumpošt, Litvinov, Haš, J. Najman, Gajdoš, Tůma, Vandirek, Hadamczik – M. Najman, Havlín, Kasanda, Obadal, Dani, Flídr, Pika, Šubert, Smola, Čech, Vorobjev.

Sestava Rigy: Bruveris – Stocls, Brikmanis, Barovskis, Vilcins, Treimanis, Meznieks – Rudzitis, Biskins, Polcs, Svanenbergs, Prohorenkovs, Koppass, Berzins, Korkus, Ansons, Petrovics, Karklins.


Zápas o bronzové medaile proti Mannheimu se nesl ve vyrovnaném duchu, více štěstí měli nakonec domácí borci. Ti nejprve odskočili do vedení zásluhou Matěje Flídra, vzápětí však musela Sparta dotahovat. Pražané se do zápasu pořádně opřeli v prostředním dějství, ve kterém nastříleli svému sokovi celkem tři branky, a položili tak základy kýženého vítězství. Ve třetí periodě se podařilo Mannheimu pouze zkorigovat, sparťanští mladíci mohli slavit velký úspěch, když vyhráli poměrem 4:3 a vybojovali bronz.

HC Sparta Praha - Jungadler Mannheim 4:3

Branky a nahrávky: 8. Flídr (Najman, Najman), 29. Haš (Dani, Obadal), 30. Havlín (Gajdoš), 32. Dani (Hadamczik) – 9. Elias (Mass, Schumacher), 19. Majewski (Klos, Mass), 49. Thiel (Schumacher).

Sestava Sparty: Švehlák (Mičán) – Kumpošt, Litvinov, Haš, J. Najman, Gajdoš, Tůma, Vandirek, Hadamczik – M. Najman, Havlín, Kasanda, Obadal, Dani, Flídr, Pika, Šubert, Smola, Čech, Vorobjev.

Sestava Mannheimu: Huwer (Schickedanz) – Müller, Dziambor, Pilu, Preto, Ebi, Mass, – Stützle, Elkl, Pronin, Klos, Thiel, Samanski, Majewski, Elias, Schumacher, Lutz, Henu.


Oceláři skončili pátí, po dvou letech jsou bez medaile

Slezané jen těsně nepostoupili do vyřazovacích bojů, jelikož měli stejný počet bodů jako Riga, ale v jejich neprospěch hovořila prohra v nájezdech ve vzájemném zápase. Oceláři tak bojovali v turnaji o páté místo v zápase proti Slovanu Bratislava, kterého nakonec všemi silami dokázali skolit. V divokém utkání šli do vedení právě Oceláři, kteří zásluhou Homoly a Marguše vedli 2:0. V dramatické přetahované následně vedli 5:2, Bratislavští ale nesložili zbraně a vyrovnali. Utkání bylo napínavé a mělo elektrizující náboj až do konce. Radost Ocelářů zpečetil až v 60. minutě gólem do prázdné klece forvard Marguš, a Třinečtí tak vyhráli v divoké přestřelce 8:6.

HC Slovan Bratislava - HC Oceláři Třinec 6:8

Branky a nahrávky: 7. Lepskii, 14. Kupka (Kocourek), 27. Škultéty. (Adamovič), 33. Fiala (Koza), 42. Adamovič, 56. Škultéty (Kupka) – 5. Homola (Plandor), 6. Marguš (Čmiel), 16. Peterek (Raška, Havránek.), 22. Weber (Mikler), 24. Matiaško (Michálek), 43. Plandor (Peterek), 45. Raška (Havránek), 60. Marguš (Raška).

Sestava Slovanu: Sabo (31. Vojvoda) – Topor, Drdan, Škrabák, Ledenev, Papaj, Hauser, Beňo, Hatina – Herák, Lepskii, Včelka, Fiala, Adamovič, Koza, Jendek, Kupka, Škultéty, Kocourek, Miklovič, Tsivilev.

Sestava Třince: Kučera (Ochman) – Chromý, Bulava, Srníček, Weber, Konderla, Michálek, Homola (A) – Havránek, Čmiel, Tománek, Matiaško, Matěj, Indrst, Marguš, Bernovský, Mikler, Rybnikár, Macháček, Peterek (C), Raška (A), Plandor.


Salcburk proti Rize obhájil loňské prvenství

Hráči Rigy a Salcburku se střetli už v základní skupině a Red Bull se po jednoznačném průběhu radoval z vítězství 3:0. Lotyšští hráči se nedokázali gólově prosadit ani ve finálovém střetnutí. Salcburk naopak systematicky navyšoval svůj náskok, hned dva ze tří gólů si připsal Taro Jentzch. Po suverénní cestě turnajem, na které neztratili ani bod, se tak hráči Salcburku mohli radovat z druhého triumfu na Memoriálu Jana Marka v řadě.

Ice Hockey School Riga - EC Red Bull Salzburg 0:4

Branky a nahrávky: 14. Huber (Schutz), 25. Jentzch (Rauhala), 28. Jentzch (Rauhala), 46. Wirth (Frandl).

Ice Hockey School Riga: Silovs – Stocls, Brikmanis, Barovskis, Vilcins, Treimanis, Meznieks – Polcs, Biskins, Rudzitis, Koppass. Prohorenkovs, Svenenbergs, Ansons, Korkus, Berzins, Karklins, Petrovics.

EC Red Bull Salzburg: Minch – Wetzelsber, Rattensberg, Kail, Wirt, Frandl, Wirth, Sander – Schutz, Schitz, Rauhala, Jentzch, Bakos, Huber, Tschierisch, Hede, Hefke, Chrobot, Vogt, Predan, Stewart.


Ostatní zápasy závěrečného hracího dne

2. semifinále - EC Red Bull Salzburg - Jungadler Mannheim 2:0
O 9. až 10. místo - EHC Kloten Flyers - Eisbären Berlin 2:5
O 7. až 8. místo - HC Davos - ZSC Lions Zürich 2:5


Kluky musím pochválit, říká po zisku bronzu asistent Plaček

Jak už bylo zmíněno, mladí sparťané se statečně rvali a v letošním ročníku Memoriálu Jana Marka v silné konkurenci špičkových evropských mužstev si vydobyli bronzové medaile! Veledůležitý zápas, takzvaně o všechno, sehráli Pražané, jak se říká na krev, s maximální pokorou ke svému soupeři, jehož nakonec dokázali předčít a rozhodnout.

"Utkání jsme začali poměrně dobře. Dali jsme první branku a zápas jsme měli relativně pod kontrolou. Poté se však projevily naše hrubé chyby v defenzivě a dostali jsme dva zbytečné góly. V kabině jsme vše rozebrali. Zlepšili jsme se, vstřelili tři góly a bylo to úplně o něčem jiném," řekl bezprostředně po zápase asistent hlavního trenéra Libor Plaček. "V utkání následovaly nesmyslné fauly z obou stran, museli jsme hru stáhnout. Myslím si, že ale nakonec jsme předvedli výborný výkon. Fantasticky nám zachytal gólman, který potvrdil svoji formu," kvitoval brankářův výkon Plaček.

Pražané sehráli na turnaji parádní zápasy se silnými soupeři, což také potvrzuje konečné umístění na turnaji. "Náš tým byl kromě posledních dvou zápasů na turnaji v podstatě kompletní. Zítra nám odjíždějí někteří hráči do reprezentace, takže tyto poslední zápasy odehrálo torzo týmu, když to tak řeknu. Bohužel si myslím, že kdybychom měli v závěru turnaje k dispozici celý mančaft, možná bychom hráli finále," domnívá se Plaček.

Sparťané tedy odehráli závěrečné duely na turnaji v pozměněné sestavě, než jakou měli k dispozici v prvních konfrontacích. "Ovšem na toto se rozhodně nemůžeme vymlouvat, takto se to seběhlo a my jsme to museli přijmout. Já můžu klukům poděkovat, že zápas dokázali urvat a vybojovat medaile za třetí místo," říká asistent Plaček.

"Myslím si, že letošní turnaj byl velice kvalitní. Nabídl skvělé zápasy. Na konci sezony to byla dobrá průprava na další náročný ročník," pochvaluje si Plaček. Ve finále si to v boji o zlato rozdaly výběry Salcburku a Rigy, které mohly pomýšlet na pohár za celkové vítězství. "Zápas jsem samozřejmě sledoval, měl bych říci, že mi to bylo jedno, kdo vyhrál. Musím ovšem přiznat, že co jsem viděl hrát Salcburk v základní skupině, tak vyhrál zaslouženě, jelikož byl dle mého názoru hokejově vyspělejší než Riga," sdělil své dojmy po vyvrcholení turnaje asistent kouče Žemličky Libor Plaček.


Konečné pořadí týmů

1. EC Red Bull Salzurg
2. Ice Hockey School Riga
3. <strong>HC Sparta Praha</strong>
4. Jungadler Mannheim
5. HC Oceláři Třinec
6. HC Slovan Bratislava
7. ZSC Lions Zürich
8. HC Davos
9. Eisbären Berlin
10. EHC Kloten Flyers

Nejlepší hráči turnaje

Letošní ročník Memoriálu Jana Marka přinesl hodně zajímavých momentů. Samotným bonusem pro hráče byly ceny za nejlepšího borce z každého týmu, poté se udělovala i celoturnajová individuální ocenění. Z každého mužstva byl zvolen jeden hráč, který byl nejprospěšnější celému týmu. Následně byl vyhlášen také nejproduktivnější hráč turnaje a nejlepší brankář, obránce a útočník. Hned ve dvou kategoriích individuálních ocenění figurují hokejisté ze zlatého výběru Salcburku. Za nejlepšího hráče Sparty na turnaji vybrali trenéři forvarda Erika Čermáka, individuální ocenění v kategorii Nejproduktivnější hráč získal další sparťan Ondřej Pšenička.

EC Red Bull Salzburg - Justin Schutz
Ice Hockey School Riga - Rudolf Polcs
HC Sparta Praha - Erik Čermák
Jungadler Mannheim - Jan Schumacher
HC Oceláři Třinec - Adam Raška
HC Slovan Bratislava - Lukáš Drdan
ZSC Lions Zürich - Raphael Cahimiglia
HC Davos - Nicholas Heini
Eisbären Berlin - Sandro Grannas
EHC Kloten Flyers - Greg Halberstadt


Individuální ocenění

Nejlepší brankář: Florian Minch (EC Red Bull Salzburg)
Nejlepší obránce: Daniel Wirt (EC Red Bull Salzburg)
Nejlepší útočník: Raivis Ansons (Ice Hockey School Riga)
Nejproduktivnější hráč: Ondřej Pšenička (HC Sparta Praha)

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek