8. 4. 2018 Petr Pavlík

Sparťané na Memoriálu Jana Marka stříbrní!

Sedmý ročník Memoriálu Jana Marka završily boje o medaile a o umístění. Sparťané v ranních hodinách smetli Curych devíti brankami a v boji o zlato si to rozdali s Rigou. Ve finále se však Pražanům nedařilo a museli skousnout prohru. Svěřenci trenéra Jana Tlačila obsadili konečnou stříbrnou pozici a oproti loňskému ročníku si o příčku polepšili!

Sparta po dvou letech stříbrná, Oceláři končí poslední

Sparťanští hokejisté vstoupili do závěrečného programu na turnaji výborně. V semifinále si hladce poradili s výběrem Curychu, který mávnutím kouzelné hůlky smetli poměrem 9:2. K postupu do finále výraznou měrou přispěli dvougóloví střelci Gajdoš a Obadal. Pražané si tak tímto vítězstvím zajistili účast v celkovém finále a bylo jasné, že už v této fázi překonali bronzový úspěch z minulého ročníku.

Ve finále sparťané narazili na Rigu, která v semifinále po výhře 4:3 poslala Mannheim do zápasu o třetí místo. Finálové utkání nabídlo skvělou taktickou bitvu, v níž se lépe dařilo výběru z Lotyšska. Sparťané naopak dokázali překonat brankáře Ladzinše pouze jednou zásluhou Tomáše Nauše a nakonec prohráli 1:3. Po loňské stříbrné medaili se tedy lotyšský celek radoval ze zlatých medailí.


Semifinále: HC Sparta Praha – ZSC Lions Zürich 9:2

Branky a nahrávky: 1. Rubeš (Kasanda, Prymula), 6. Gajdoš (Prymula, Rubeš), 7. Obadal (Kubánek, Zemchenkov), 16. Smola (Slavíček, Kumpošt), 27. Obadal (Smola, Najman M.), 29. Gajdoš (Tomek, Rubeš), 35. Kuracina (Guryevskiy), 39. Nauš (Kuracina), 44. Nauš (Tomek) – 21. Osa (Jutz), 41. Reichle (Kammermann).

HC Sparta Praha: Švehlák – Kumpošt, Guryevskiy, Zemchenkov, Gajdoš, Tomek, Obadal – Najman M., Prymula, Kasanda, Kubánek, Slavíček, Nauš, Rubeš, Smola, Kuracina.

ZSC Lions Zürich: N. Streule (7. – 29. de Boni) – Huber, Kubler, Rubin, Sagesser, M. Streule, Devaja, Blatter, Meier – Ronner, Graf, Kammermann, Jutz, Wettstein, Anderson, Grisoni, Berni, Osa, Reichle, Torda, Unterweger.

Sparta vyválčila stříbro, Riga poprvé v historii turnaje slaví zlato

Branky a nahrávky: 46. Nauš (Obadal) – 5. Vitolinš, 34. Trasuns, 48. Kruminš.

HC Sparta Praha: Švehlák – Tomek, Kumpošt, Obadal, Guryevskiy, Zemchenkov, Gajdoš – M. Najman, Prymula, Kasanda, Kubánek, Slavíček, Nauš, Rubeš, Smola, Kuracina.

Ice Hockey School Riga: Lazdinš– Brikmanis, Mateiko, Kruštinš, Orninš, Ginters, Kruminš – Biškins, Petrovičs, Rudzitis, Korkus, Trasuns, Vitolinš, Zalans, Murnieks, Tužilkins, Sažko, Mežnieks-Zahars, Bogdanovs.


Mannheim po loňském nezdaru získal bronz

Před rokem Mannheim prohrál zápas o bronz se Spartou, nyní měl šanci na reparát. Tuhý boj o bronzové medaile svedli hráči Mannheimu s Curychem. Utkání o třetí místo na turnaji patřilo Němcům, kteří o svém triumfu rozhodli prakticky už první třetině, ve kterém nasázeli soupeři tři branky. Pak ještě Mannheimští přidali čtvrtý gól a bylo, jak se říká, po zápase. Lvi se však nepoložili a dvěma brankami zdramatizovali závěr celého utkání. Vyrovnání už Orli nepovolili, a tak po výhře 4:3 si vezou domů cenný bronzový kov!

Branky a nahrávky: 3. Anderson (Reichle), 46. Reichle (Rubin), 59. Torda (Kubler, Meier) – 1. Schumacher (Pronin, Nijenhuis), 3. Majewski (Preto, Dziambor), 18. Kalble (Preto, Ramoser), 41. Pronin (Schumacher).

ZSC Lions Zürich: De Boni – Huber, Kubler, Rubin, Sagesser, M. Streule, Dejava, Blatter, Meier – Ronner, Graf, Kammernamnn, Jutz, Wettstein, Anderson, Grisoni, Berni, Osa, Reichle, Torda, Unterweger.

Jungadler Mannheim: Huwer – Stowasser, Reich, Pilu, Dziambor, Ebi-Schmidt, Raab, Preto – Kalble, Pronin, Ramoser, Detig, Zbaranski, Kranz, Schumacher, Majewski, Thiel, Nijehius.


Oceláři dopoledne měli trochu odlišný program než sparťané. Slezané nastoupili do zápasu o deváté místo, v němž změřili síly se Slovanem Bratislava. Tým z moravské metropole šel v úvodu utkání do jednobrankového vedení, to ale hokejisté ze Slovenska smazali a poté sami vstřelili dva góly. Na bratislavské trefy už Třinečtí nedokázali najít odpověď a po prohře 1:3 končí na konečné desáté pozici.

HC Slovan Bratislava – HC Oceláři Třinec 3:1

Branky a nahrávky: 6. Molnár (Rajzík), 46. Kupka (Hauser), 54. Kupka (Jendek, Petráš) – 3. Sarrory (Peterek).

HC Slovan Bratislava: Beke – Rajzík, Pastocha, Hauser, Černák, Beňo, Ožvald – Petráš, Hrušč, Kocúrek, Jendek, Pangrác, Géci, Samadov, Vavruška, Molnár, Derčalík, Abaffy, Kupka.

HC Oceláři Třinec: Lambert (30. Zeithamel) – Homola, Bulava, Cienciala, Mituchovič, Wantulok, Chovaniak, Hrůzek – Čmiel, Rybnikár, Stebel, Mikler, Sarrory, Peterek, Kapitanov, Macháček, Králík, Jurzyca, Wardas, Stročka.


Ostatní zápasy play off a bojů o umístění

Semifinále: Ice Hockey School Riga – Jungadler Mannheim 4:3
O 7. místo: HC Davos – North American Select 1:4
O 5. místo: Yantar Moskva – Eisbären Berlín 0:7


Asistent Ptáček: Jsem nadšený z výkonů mých kluků

Sparťané si na letošním ročníku Memoriálu Jana Marka zahráli celkem šest zápasů, z nichž až ten poslední nevyšel podle jejich představ. "Musím říct, že od začátku až do konce to bylo z naší strany parádní vystoupení. Kromě finále jsme dávali docela hodně gólů, a to byl náš cíl, aby se kluci naučili mít správný tah do brány a celkově tu chuť po gólech. Ve finále bylo vidět, že nám už trochu docházely síly i tím, že jsme dostali první gól my. Na druhou stranu jsem pořád věřil v jiskřičku té naděje, která se tam v některých časech objevovala, ale bylo vidět, že soupeř hrál od začátku na vítězství," řekl s úsměvem na tváři asistent hlavního trenéra František Ptáček.

Sparťanské mužstvo složené z mixu staršího a mladšího dorostu z právě skončené sezony střílelo hodně branek a patřilo mezi nejúdernější ofenzivy celého turnaje. "Strašně se mi líbily výkony kluků, které znám. Byl jsem mile překvapen, protože jsem je pozoroval celou sezonu a najednou jsem zjistil, že oni umí hrát po roce úplně fantasticky. Bylo to tak a pro mě je to přínos, že jsem poznal i kluky staršího věku, jelikož jsem je předtím znal pouze od vidění. Z přímého kontaktu jsem je neznal moc osobně, jen ze zápasů, co jsem občas sledoval z tribuny. Setkal jsem se s nimi až teď a myslím si, že je to pro mě dobré do budoucna do příští sezony," má jasno Ptáček.

Ve finále sparťané měli v začátku zápasu dobrý tlak, avšak ten se jim nepodařil přetavit v gól, a tak přišel na řadu direkt v podobě inkasované branky. "Soupeř hrál poměrně disciplinovaný a trochu jiný hokej na vítězství. Pojal to trošičku jinak než my. Vyhazoval a nahazoval puky tak, jak se to v dnešním hokeji dělá," chválil výkon soupeře Ptáček. Pražané od začátku měli našlápnuto na celkové vítězství v turnaji, což se i přes velkou snahu docílit nepodařilo. "Samozřejmě jsme chtěli vyhrát. Člověk je i trošku namlsaný z těch výsledků, kterých jsme dosáhli předtím. Teď jsem zklamaný, ale třeba v úterý už z toho budu mít radost nebo někdy v průběhu sezony. Celkový pocit mám však velmi dobrý a myslím si, že to bylo super," uzavírá.


Konečné pořadí v turnaji:

1. Ice Hockey School Riga
2. HC Sparta Praha
3. Jungadler Mannheim
4. ZSC Lions Zürich
5. Eisbären Berlín
6. Yantar Moskva
7. North American Select
8. HC Davos
9. HC Slovan Bratislava
10. HC Oceláři Třinec


Po skončení celého turnaje se udělovalo také několik osobních ocenění pro hráče. Nejprve se z každého týmu vybral jeden nejužitečnější hráč a poté se rozdávala také turnajová ocenění na různých postech. Z výběru Sparty byl nejlepším hráčem útočník Jiří Obadal. Sparťané měli však zastoupení rovněž i v individuálních cenách. Kapitán Sparty František Gajdoš se stal nejlepším obráncem a tím, kdo nastřílel v průběhu letošního ročníku Memoriálu Jana Marka nejvíce branek, byl útočník Patrik Prymula.

Nejlepší brankář: Rudolfs Gusts Lazdinš (Hockey School Riga)
Nejlepší obránce: František Gajdoš (HC Sparta Praha)
Nejlepší útočník: Patriks Trasuns (Ice Hockey School Riga)
Nejproduktivnější hráč: Patrik Prymula (HC Sparta Praha)


Nejlepší hráči všech týmů na turnaji:

Ice Hockey School Riga: Raimonds Mikus Vitolinš
HC Sparta Praha: Jiří Obadal
Jungadler Mannheim: Jan-Luca Schumacher
ZSC Lions Zürich: Liekit Reichle
Eisbären Berlín: Cristoph Schmidt
Yantar Moskva: Alexander Shved
North American Select: Tomáš Urban
HC Davos: Nicolas Heini
HC Slovan Bratislava: Dominik Jendek
HC Oceláři Třinec: Jonáš Peterek


FOTO: Jan Beneš, Juliana Zash


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek