17. 7. 2017 Matěj Mayer

Sparťané v cizině: Juniorské ligy v zámoří

Ve druhém díle série článků o sparťanech v cizině bude pozornost zaměřena na mladé hokejisty, kteří v mládežnických kategoriích prošli Spartou, nebo jsou jejími odchovanci. Tentokrát zabrousíme do mladší kategorie hokejistů, kteří v uplynulé sezoně hráli v zámořských juniorkách a univerzitní lize. Do kanadské, resp. americké juniorky se chystají i další talentovaní sparťané, a to navzdory tomu, že by dostali příležitost v A-týmu. „U Ostapa Safina osobně spíše počítám, že zvolí cestu odchodu do zámoří. Honza Kern sám projevil zájem odejít do Ameriky, a příští sezonu tak bude bohužel hrát v USA,“ oznámil sportovní manažer Michal Broš v nedávném rozhovoru.

Canadian Hockey League (CHL)

Jedná se o organizaci, která zastřešuje tři nejprestižnější juniorské ligy v Kanadě: Western Hockey League (WHL), Ontario Hockey League (OHL) a Québec Major Junior Hockey League (QMJHL). Soutěže si kladou za cíl vychovávat hráče pro NHL a tak se k nim také chovají. Jako vstupenka do ligy slouží draft, kluby nabízejí mladíkům veškerý servis, v základní části se hraje velké množství zápasů, hráči nemusí nosit celoobličejové kryty – to vše a mnohem víc po vzoru NHL. Hrát v těchto ligách je jen pro ty nejlepší juniory, mezi které patřili v minulém ročníku i dva bývalí sparťané.

Albert Michnáč – útočník (18 let)

Odchovanec Sparty působil v mládežnických týmech pražského klubu až do konce ročníku 2015/16. Poté, co mu vyšel draft do juniorské OHL, odešel za oceán, kde má za sebou první rok v barvách Guelph Storm. Jako nováček si Albert Michnáč nevedl vůbec špatně. Posbíral 39 bodů (15+24) v 65 zápasech a byl pátým nejproduktivnějším hráčem mužstva. Jeho tým byl však zdaleka nejhorší v Západní konferenci a skončil daleko za branami vyřazovacích bojů. Mládežnického reprezentanta si při draftu NHL nevybral žádný klub, zato na draftu CHL znovu uspěl, když si ho v prvním kole vybrali Mississauga Stealheads. Pokud bude za tento tým nastupovat v příští sezoně, výrazně si polepší, protože Mississauga se loni probojovala mezi nejlepší čtyři celky.

Filip Chlapík – útočník (20 let)

Rodák z Prahy, odehrál ve sparťanské mládeži jen ročník 2013/14 a poté zamířil do kanadské QMJHL. Filip Chlapík prožil úspěšnou první sezonu, díky níž byl draftován do NHL (2. kolo, Ottawa Senators). Po stagnaci ve druhé sezoně, kdy dokonce Senátoři uvažovali, že mu nenabídnou kontrakt, dokázal neuvěřitelně zapnout a uplynulá sezona v jeho podání byla fantastická. V součtu s play off to dělalo 110 bodů (39+71) v 70 utkáních. V základní části měl druhý nejvyšší průměr bodu na zápas z celé ligy (1,6) a patřil do druhého All-Star týmu! Týmového úspěchu se však nedočkal – jeho Charlottetown Islanders vypadli těsně před branami finále play off. V létě bude Chlapík bojovat o místo v prvním týmu Ottawy, případně bude hrát na farmě v Belleville.


United States Hockey League (USHL)

Jednička mezi juniorskými soutěžemi v USA, která je konkurencí a alternativou ke kanadské CHL. Na rozdíl od CHL ale v USHL působí jen 17 mužstev, hraje se tedy výrazně méně utkání, ale zato je v ní hokej více defenzivní a podobnější tomu v NHL. USHL volí především američtí a evropští mladíci, kteří chtějí hrát špičkovou soutěž a dostat se na univerzitu (NCAA), což CHL neumožňuje. Rozdíl je také v tom, že kanadská liga je uzavřena evropským brankářům, kdežto v USHL jich chytá několik.

Adam Brízgala – brankář (19 let)

Jediný zástupce Sparty v této lize a také jeden ze čtyř českých gólmanů, kteří USHL v uplynulé sezoně hráli. Odchovanec pražského extraligového klubu Adam Brízgala opustil po sezoně 2015/16 Českou republiku, když si ho v draftu USHL vybrali ve třetím kole Muskegon Lumberjacks. Velký brankářský talent byl dokonce pod drobnohledem klubů NHL, ale i kvůli vleklým zdravotním potížím si jej nikdo nevybral. Měl smůlu, že v Muskegonu tvořil tandem s Keithem Petruzzellim, talentovaným gólmanem, jenž byl draftován ve třetím kole. Brízgala dostal o něco menší porci utkání (28), ale vedl si zdatně – průměr v základní části měl 2,46 gólu na zápas a úspěšnost 91,4 %. V play off jeho mužstvo vyhrálo jediný zápas (Brízgala v něm vychytal nulu) a sezona pro něj skončila.


North American Hockey League (NAHL)

Liga 24 týmů Severní Ameriky patří do tzv. druhého stupně amerického systému juniorského hokeje. Jedná se o kvalitní soutěž, z níž se však mnoho hráčů až do NHL neprobojuje. Hlavním cílem hráčů je dostat se na univerzity první či třetí divize (druhá neexistuje). Světlou výjimkou jsou například Lukáš Krajíček a Andrej Šustr, kteří touto ligou prošli, a letos z ní byl dokonce draftován do NHL český brankář Tomáš Vomáčka.

Filip Dušek – obránce (19 let)

Cesta rodáka z Prahy Filipa Duška je velice zajímavá. V pouhých patnácti letech si našel střední školu v Torontu a vyrazil studovat a zároveň hrát kvalitní hokej, protože to v českých podmínkách není možné. Poté se dostal na Stanstead College, kde strávil dva roky. Během ročníku 2015/16 navíc stihl nastoupit v úvodních dvou zápasech sezony za starší dorost Sparty a pomohl také v třech utkáních play off na konci ročníku. V uplynulé sezoně nastupoval v NAHL, kde hrál za celek Aberdeen Wings, a v 50 duelech zaznamenal čtyři body (1+3). Ve vyřazovací části byl v pěti zápasech bez bodu, ale jeho tým vypadl až v semifinále.


United States Premier Hockey League (USPHL)

Tato soutěž se dále dělí na tři divize – Premier, Elite a USP3 – a patří do třetí úrovně juniorského hokeje v Americe. To se ale od příštího ročníku změní a USPHL postoupí do druhé úrovně, kde bude společně s NAHL. Hráči této ligy už musejí hradit poplatek za soutěž, stravu a ubytování a usilují alespoň o částečná stipendia na americké univerzity.

Tomáš Pšenička – útočník (18 let)

Tomáš Pšenička je odchovancem Sparty, který od sezony 2015/16 přešel na Stanstead College za Filipem Duškem. Po sezoně, v níž reprezentoval na Memoriálu Ivana Hlinky, zvolil přechod do USPHL Premier, kde odehrál minulou sezonu. V týmu New Jersey Hitmen měl i o tři roky starší spoluhráče, přesto nakupil solidních 21 bodů (6+15) ve 33 utkáních základní části. V play off, kam se jeho klub kvalifikoval, pro něj skončila sezona už po dvou zápasech čtvrtfinále a Pšenička v nich nebodoval. Urostlý forvard bude v nadcházející sezoně bojovat o místo v áčku Sparty, věkově může hrát ještě za juniory.


National Collegiate Athletic Association (NCAA)

Stále prestižnější americká univerzitní soutěž, o kterou se ucházejí mladíci z celého světa. Smyslem NCAA je vychovávat špičkové a vzdělané hokejisty, kteří nikdy předtím nesměli brát za hokej peníze. Navíc by si bez stipendia za hokej spousta hokejistů studium na univerzitě ani nemohla dovolit. NCAA se dělí na divizi I a III. Ve třetí divizi jsou stipendia výrazně nižší a hráči už si nedělají nárok na prosazení v profesionálním hokeji. V této divizi nastoupili v minulé sezoně dva bývalí sparťané.

Tomáš Brejcha – útočník (22 let)

Odchovanec Sparty Tomáš Brejcha hrál naposledy ve svém mateřském klubu v ročníku 2014/15, kdy patřil k nejproduktivnějším hráčům v juniorce. Od další sezony odešel do zámořské NAHL, z níž se dostal až do univerzitní NCAA divize III. Jako jeden z mladších hráčů absolvoval první rok v týmu Curry College a nasbíral v něm 12 bodů (4+8) ve 23 utkáních. Ze sedmi Čechů hrajících tuto soutěž byl druhý nejúspěšnější.

Tomáš Veselý – obránce (24 let)

I Tomáš Veselý začínal s hokejem ve Spartě, kde působil až do juniorského věku. Po sezoně 2014/15, jež strávil v druholigové Bílině, se dostal na Castleton University, za kterou však sehrál jen tři zápasy. V uplynulé sezoně jich nebylo o mnoho více – za Lawrencovu univerzitu nastoupil k jedenácti utkáním a připsal si bod za asistenci.

FOTO: Juniorský hokej; Charlottetown Islanders; facebook.com/adambrizgalaofficial

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek