9. 5. 2023 Daniel Ryl

Sparťani odletěli na MS: Je tu skvělá parta!

Český nároďák se v úterý dopoledne se čtyřmi sparťany na palubě letecky přesunul do Rigy, kde na světovém šampionátu odstartuje cestu minimálně za obhajobou bronzu. "Mám z týmu skvělý pocit, protože parta v kabině je výborná," těší před pátečním zápasem proti Slovensku obránce Michala Kempného.

Vítěz Stanley Cupu a účastník Světového poháru bude na svém čtvrtém turnaji obhajovat bronz z minulého roku. „Všichni ví, co mají dělat, co je jejich práce a snaží se odvádět maximum. Budeme se snažit hrát, co máme a co nám třeba už ten minulý rok přineslo úspěch. Nemyslím si, že bychom měli něco měnit,“ hlásil po posledním utkání Českých her proti Švýcarsku.

Trenéři ještě dlouho po závěrečném utkání turnaje nechali tým napnutý, pak oznámili finální jména tří brankářů, osmi obránců a čtrnácti útočníků, kteří si zahrají na MS v hokeji 2023. Zatímco Roman Horák bohužel i kvůli zranění neuspěl, třeba zkušený Vladimír Sobotka letí na svůj čtvrtý světový šampionát.

Finální škrt ustáli také obránce David Němeček s Davidem Tomáškem. Oba dva čeká jejich první turnaj. „Už v pondělí večer jsme měli dobrovolný sraz na hotelu, a jelikož je ranní doprava v Praze, jaká je, vyrazil jsem už na hotel, abych byl ráno na letišti včas,“ usmíval se před úterním odletem první z nováčků.

A nejsou sami. Dlouhé a částečně nešťastné čekání ukončil také Filip Chlapík, zatímco zkušenější Jiří Smejkal letí na turnaj coby čerstvý držitel smlouvy v NHL, kde bude bojovat o místo v týmu Ottawy. V týmu kromě nich najdete další čtyři hráče se sparťanskou minulostí.

Němeček: Ulevilo se mi, mám obrovskou radost

Už jsi stihl vstřebat všechny gratulace?
Bylo jich dost. Přišla mi spousta zpráv od celé rodiny, kamarádů i spoluhráčů ze Sparty. Všechny jsou moc příjemné, abych se přiznal, ještě jsem nestačil na všechny strany odpovědět. (směje se)

Měl jsi už před zápasem proti Švýcarsku nějaké náznaky, nebo jsi čekal do poslední chvíle?
Náznaky jsem neměl žádné. Nebyl jsem jediný, spousta kluků bojovala o místo do poslední chvíle. Až na pár zkušených kluků neměl jisté místo nikdo. V kabině byla po zápase se Švýcarskem cítit napjatá atmosféra a nervozita, jelikož jsme docela dlouho čekali. Trenéři ještě potřebovali nějaký čas, aby si sedli a dali dohromady finální nominaci. Trenér Jalonen pak přišel před celý tým, přečetl jména, která poletí do Rigy a moje mezi nimi bylo. Ulevilo se mi, měl jsem obrovskou radost.

Co ti na světový šampionát pomohlo?
Už v sezoně jsem objel dva turnaje Euro Hockey Tour, což mi hrálo do karet. Trenéři mě měli možnost otestovat a vidět hrát. Bylo to velké plus. Určitě mi navíc pomohlo, že jsem byl v kempu od samého začátku a odehrál nějakých osm zápasů, což je hodně prostoru, aby se člověk ukázal. Jsem moc rád, že to nakonec vyšlo. Snažil jsem se hrát zodpovědně dozadu, poctivě bránit a trenérům ukázat, že když mě s tímhle na led pošlou, můžou se na mě spolehnout.

Je to pro tebe vrchol kariéry?
Co se týče individuální stránky, tak určitě jo! Jak jsem říkal už v minulém rozhovoru, o mistrovství světa jsem snil dlouho a přál jsem si to. Nominace je příjemná, ale pořád nic neznamená. Jede nás osm obránců, takže uvidíme, jestli si zahrajeme všichni, nebo nás bude hrát méně. Jsem za nominaci vděčný, ale znovu půjdu den po dni a uvidíme, kolik prostoru dostanu.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek