25. 3. 2020 Daniel Ryl

Sparťanská abeceda 2019/2020 - II. díl

Utkání pod širým nebem, extraligové rekordy a dlouhodobá zranění. I tyto momenty, události a strasti patřily k ukončenému ročníku 2019/2020. Podívejte se na druhý díl sparťanské abecedy uplynulé sezony, kterou sparťané zakončili na třetím místě extraligové tabulky.

L jako LÍDR - V kabině vytvářel dobrou atmosféru, na ledě pro změnu gólové šance pro své spoluhráče. Zkušený centr Lukáš Pech, jenž válel zejména v osvědčeném triu s Janem Buchtelem a Miroslavem Formanem, odehrál kompletních 52 zápasů, ve kterých nastřílel 11 gólů a přidal 28 asistencí. Dlouholetý sparťan díky tomu ovládl bodování našeho mužstva, byl nejlepším nahrávačem ze všech sparťanů a připsal si jubilejní 100. gól v našem dresu.

M jako MLÁDEŽ - Úspěšnou sezonu hlásí také naši mládežníci! Junioři skončili v turnaji O Pohár DHL na čtvrtém místě se ziskem 66 bodů, zatímco v nadstavbovém DHL Superpoháru těsně nepostoupili ze základní skupiny. Dorostenci si připsali sedmnáct výher ve 32 zápasech, což jim zajistilo osmé místo a celkem 52 bodů s vyrovnaným skóre 99:99. Fanoušky jistě potěší i to, že nadvláda nad Prahou zůstává sparťanská, protože junioři netratili proti Slavii ve čtyřech zápasech ani bod. Dorostenci pro změnu vyhráli oba dva vzájemné zápasy se ziskem pěti bodů.

N jako NEZASTAVÍŠ - Celá uplynulá sezona se nesla v duchu nové kampaně NEZASTAVÍŠ, které dominovala černá barva, jež se promítla do celé komunikace klubu. Fanoušci si mohli rozšířit sparťanský šatník o novou kolekci a merchandising. Tradičně je před nástupem sparťanů před domácími zápasy dostávalo do varu nové intro v podání rapera Marpa.

O jako OPEN AIR - Tipsport extraliga přepisovala historii a opět jsme byli u toho! Na začátku ledna jsme na fotbalovém stadionu v německých Drážďanech odehráli soutěžní utkání proti Litvínovu, v němž jsme zvítězili 3:2. V parádních hokejových podmínkách se vytáhli také sparťanští a litvínovští fanoušci, kterých přišlo společně s těmi německými celkem 32 009, čímž vytvořili nový extraligový rekord.

P jako PRODLOUŽENÍ - Sparta byla v nastavení nejlepším týmem celé soutěže. V prodloužení a nájezdech si sparťané připsali celkem čtrnáct výher , naopak prohráli pouze jednou. Od druhého kola, kdy padli v Liberci, dokázali vyhrát následujících třináct prodlužovaných zápasů. Celkem deset výher si sparťané připsali v prodloužení, čtyřikrát uspěli po samostatných nájezdech. Nejčastějším výsledkem byla výhra 2:1 v prodloužení, kterou náš tým slavil rovnou šestkrát.

R jako REKORD - V uplynulé sezoně jsme přepisovali nejen divácký rekord, ale také rekord v počtu výher. Říjnový triumf 3:1 na ledě Vítkovic byl pro naše mužstvo desátou venkovní výhrou v řadě, což je nový extraligový rekord, který nakonec sparťané prodloužili na jedenáct duelů.

S jako SÉRIE - Venkovní série nebyla jedinou úspěšnou šňůrou v sezoně. Od 4. do 27. října totiž sparťané vyhráli celkem devětkrát v řadě a sérii napodobili i od 1. listopadu do 1. prosince. Sparta tak v tomto období prohrála jediné z devatenácti utkání!

T jako TRENÉŘI - V uplynulé sezoně vedli Spartu celkem tři hlavní trenéři. Druhý ročník načal na sparťanské lavičce německý trenér Uwe Krupp, jenž dokázal dostat tým na špici tabulky, ale vinou špatných výsledků na konci ledna a zejména kvůli nevýraznému hernímu projevu byl s asistentem Jaroslavem Nedvědem odvolán. Na střídačku Sparty se tak vrátil zkušený Miloslav Hořava, kterého vzápětí doplnil také Josef Jandač, ale šanci získat titul už vinou zrušení ročníku nedostali.

U jako ÚSPĚŠNOST - Spartě to střílelo! Celkem 174 vstřelených gólů je společně s Karlovými Vary druhé nejvyšší číslo v celé soutěži, za které vděčí i střelecké úspěšnosti. Na vstřelený gól potřebovali sparťané celkem 10,7 střely. To je po Liberci (10,9) a Karlových Varech (11,2) třetí nejlepší úspěšnost.

V jako VYLOUČENÍ - Kdo tvrdil muziku, ten byl v tabulce nahoře. Po Liberci (695) a Plzni (623) měli sparťané třetí nejvyšší počet trestných minut (619). Celkem tři pětiminutové tresty a sedm desítek je v extralize průměrem, tři vyloučení do konce zápasu už jsou ale nadstandardní, protože více jich měli pouze první Bílí Tygři (6). Vyloučených bylo celkem 25 sparťanů, z nichž nejvýraznějším dílem přispěl obránce Jan Košťálek, který si odpykal 68 trestných minut.

X jako X. VÝROČÍ SHS - O úspěchu rozhodují góly a vítězství, ale bez fanoušků by to nešlo. Sparta Hockey Supporters oslavili desáté výročí existence, při které podporovali Spartu na českých hřištích i po celé Evropě. Samozřejmě si připravili i několik skvělých choreografií, kterým dominovala celostadionová kartoniáda na zápasu s Kladnem. Celý tým už se těší na skvělou podporu i v příštím ročníku. Děkujeme, že vás máme v zádech!

Z jako ZRANĚNÍ - K sezoně 2019/2020 bohužel patřila také zranění. Zdravotní problémy vyřadily téměř na celou sezonu útočníka Marka Kvapila, dlouho byl mimo obránce Jan Piskáček a zástup marodů byl výrazně delší. Kvůli zdravotním i disciplinárním stopkám odehráli plnou porci 52 zápasů pouze čtyři hráči - útočníci Lukáš Pech, Matúš Sukeľ, Robert Říčka a Lukáš Rousek.

PRVNÍ DÍL SPARŤANSKÉ ABECEDY 2019/2020 SI PŘEČTĚTE ZDE

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek