20. 10. 2021 HC Sparta

Sparťanská krev už popatnácté

Historicky nejstarší dobročinný projekt Sparty pokračuje! Po celý listopad opět můžete dokázat, že máte sparťanskou krev. Jako poděkování obdržíte při společných darováních či ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí poukaz na vstupenky na jakýkoliv zápas základní části ve chvíli, kdy se ho budou moct účastnit i lidé s jednorázovými vstupenkami.

"Jako jeden z hlavních cílů sezony jsme si stanovili, že budeme chtít nadále inspirovat ostatní k pomáhání. Projekt Sparťanská krev každoročně přitáhne nové dárce krve, které je v nemocnicích téměř neustále nedostatek," připomíná generální manažerka Barbora Snopková Haberová.

Všichni dárci, kteří dorazí v listopadu do Všeobecné fakultní nemocnice darovat a přihlásí se heslem "Sparťanská krev", obdrží poukazy na jakýkoliv zápas základní části ve chvíli, kdy se ho budou moct účastnit i lidé s jednorázovými vstupenkami.

"Zájem o dárcovství krve v Česku je několik let téměř na stejné úrovni. Vzhledem k probíhající epidemiologické situaci a náročnosti některých operací je třeba tuto problematiku dostávat do povědomí budoucích dárců krve," říká vrchní sestra z transfúzního oddělení Všeobecné fakultní nemocnice Mgr. Ilona Drdová. "Populace stálých dárců krve bohužel stárne. I proto je třeba registr krve neustále doplňovat," dodává. Není důvod mít z čehokoliv obavy. O dárce bude výborně postaráno za přísných hygienických podmínek.

Každý čtvrtek navíc bude probíhat darování za účasti zástupců našeho klubu. Ve dnech 4. a 25. listopadu můžete krev darovat v holešovické Tipsport areně, kde můžete zároveň sledovat trénink A-týmu a potkat se se zástupci A-týmu, legendami i managementem klubu. Kapacita je omezená.

S dalšími tvářemi Sparty se pak můžete setkat v dopoledních hodinách při společných darování ve Všeobecné fakultní nemocnici, a to 11. a 18. listopadu. V tyto dny pro vás bude připraveno od Sparty také malé občerstvení a dárky od partnerů projektu.

Pro darování krve ve čtvrteční termíny ve VFN je nutná registrace na telefonním čísle 224 963 112 nebo 224 962 757 po 12. hodině. Akce je určena především pro prvodárce.

Ročník Počet dárců Počet prvodárců Odebraných litrů krve
2017 504 51 227
2018 760 106 343
2019 1249 297 624,5
2020 918 271 417

Darujte také kostní dřeň

Nábory nových dárců kostní dřeně se v době pandemie celosvětově prakticky zastavily. Z tisíců osob ochotných pomoci pacientům se smrtelnou diagnózou "onemocnění krvetvorby" jsou sotva jednotky. „Proto jsme rádi, že se i letos můžeme připojit k projektu Sparťanská krev, na kterém s HC Sparta Praha registr spolupracuje už více než deset let,“ říká Gabriela Hošková z Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM. „Databázi registru dárců kostní dřeně je nutné doplňovat o nové, zdravé a mladé dárce, abychom měli možnost nalézt vhodného dárce pro konkrétní nemocné, kteří potřebují transplantaci kostní dřeně. A v tomto nám pomáhá již dlouhá léta právě projekt Sparťanská krev,“ doplňuje Hošková.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek