7. 6. 2022 Marek Táborský, Daniel Ryl

Sparťanské brankoviště posílil Kořenář

Silnou posilou sparťanského brankoviště se stal čtyřiadvacetiletý gólman Josef Kořenář. Talentovaný gólman v uplynulých letech působil v zámoří, kde oblékl dres Arizony Coyotes a San Jose Sharks. Patřil taky do reprezentačních mládežnických výběrů.

„Když se objevila možnost za výhodných podmínek angažovat mladého gólmana se zkušenostmi z NHL, který měl velký zájem chytat za náš klub, rychle jsme se s Pepou domluvili," uvedl sportovní manažer Jaroslav Hlinka po podepsání dvouletého kontraktu. "Do příští sezony tak půjdeme se silným tandemem gólmanů, které v případě potřeby doplní další mladí a talentovaní brankáři," má jasno Hlinka.

Kořenář: Kvůli vysokým cílům hokej hraju

Jak došlo k tvému příchodu do Sparty?
Už během sezony jsem začal přemýšlet o návratu ze zámoří. Kvůli válce se všechno hodně urychlilo a rozhodl jsem se vrátit zpět domů. Na stole jsem měl tři zajímavé nabídky, ze kterých jsem se rozhodl právě pro Spartu. Jsem rád, že to vyšlo právě takhle. Jsem za nabídku Sparty moc rád.

V zámoří už jsi nechtěl pokračovat?
Byla to jedna z variant. Nechtěl jsem žít až do léta v nejistotě. Domluva se Spartou mi dávala smysl. Ještě nezačalo léto a už vím, kde budu příští dvě sezony působit.


V Arizoně jsi chvíli tvořil českou dvojici s Karlem Vejmelkou.Jak na toto období vzpomínáš?
Bylo to fajn, když jsme se oba potkali v prvním týmů. Karel je z Vysočiny, stejně jako já, našli jsme rychle společná témata. Rozuměli jsme si.

V Coyotes jsi se objevil poměrně nečekaně poté, co jsi podepsal nový kontrakt v San José. Jak se na tento krok zpětně hledíš?
Skvělé bylo, že jsem podepsal kontrakt v NHL. S trejdem už jsem nic udělat nemohl. Věřil jsem, že mě to posune ještě dál, bohužel to byl pravý opak. Nebyl jsem v Arizoně v roli gólmana, kterého by chtěli posouvat dál, jako tomu bylo v San José. Necítil jsem velkou důvěru. I proto jsem rád, že jsem teď ve Spartě.

Ač máš za sebou několik zápasů v NHL, pendloval jsi především mezi taxi squad a farmou. Jsi rád, že teď budeš mít ve Spartě jistou pozici?
Rozhodně. Byl to jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl pro nabídku Sparty. Věřím, že v týmu budu mít svou roli a nebudu se muset bát, že by mě vytrejdovali do jiného týmu.

Utvoříš velice silný tandem se zkušeným Jakubem Kovářem. Už jste se stihli poznat?
Potkali jsme se poprvé až v úterý na tréninku. Máme za sebou krátký čas v posilovně a na pukometu. Teď se budeme vídat mnohem častěji.

V extralize jsi už chytal za Třinec a Jihlavu, v obou týmech sis zachytal i proti Spartě. Pamatuješ si něco z těchto zápasů?
Vzpomínám si na oba. Došlo mi, že právě v Jihlavě jsem nastoupil do prvního zápasu právě proti Třinci. Můj druhý zápas jsem také střídal, a bylo to právě proti Spartě.

Co očekáváš od angažmá ve Spartě?
Sparta je tým s obrovskými ambicemi. Na tlak na stoprocentní výkony jsem ale zvyklý z Ameriky. Kvůli tomu hokej hrajeme. Chceme vyhrávat. K nejlepšímu hokeji to patří. Sparta má tým, se kterým chce vyhrávat a věřím, že se nám to bude dařit.

Potkal jsi nějaké známé tváře?
Pár kluků znám od vidění jako soupeře. Osobně se ale známe minimálně. Maximálně Ostapa Safina z reprezentace. Budu v novém kolektivu, s čímž ale nemám problém. Jen si zapamatovat všechna jména bude oříšek.

PROFIL A STATISTIKY JOSEFA KOŘENÁŘE:

Josef Kořenář začínal s hokejem v Humpolci, ale už v mládežnickém věku se talentovaný gólman přesunul do Jihlavy. Z juniorky si následně odskočil na roční zkušenost do juniorské USHL, po níž se vrátil do Dukly, kde si připsal první extraligové zkušenosti.

Mladý gólman však nezabránil sestupu a coby účastník světového šampionátu do dvaceti let podepsal smlouvu se San Jose, kde další dvě sezony držel farmářskou Barracudu. Na podzim 2020 se Josef Kořenář vrátil do extraligy, kde v jedenácti zápasech pomohl Třinci, jelikož zámořské soutěže kvůli COVID-19 stály.

Závěr ročníku už ale dochytal v zámoří a připsal si dokonce prvních deset startů v NHL. Po sezoně byl však vyměněn do Arizony, kde za Karlem Vejmelkou a Carterem Huttonem chytal coby trojka za farmářský Tucson a dvakrát naskočil do zápasu prvního týmu.

V létě 2021 se však člen širšího kádru reprezentace vrátil do Česka, kde se dohodl na novém kontraktu se Spartou.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek