10. 1. 2018 HC Sparta

Sparťanský rok 2017: Úspěchy i návrat legendy

Rok 2017 už je minulostí a sparťané v něm najdou úspěšná období, ta smutnější, ale i řadu změn a tradičních akcí. Sparta vybojovala sportovní úspěchy v Evropě, zažila zklamání na domácí scéně a došlo i na výměnu trenéra a změny v kádru. Mimo mantinely však významně rozšířila portfolio partnerů o silné značky a opět uctila klubové legendy, každodenní hrdiny a podpořila dobrou věc. Podívejte se na nejvýraznější milníky sparťanského roku 2017.

leden – 12 gólů do třinecké sítě

Do roku 2017 vstoupili sparťané pravou nohou. V lednu vyhráli osm z celkových deseti zápasů a nezapomenutelný byl zejména domácí duel s Třincem. Sparta odehrála utkání pod hlavičkou projektu „Sparta vzdává hold 2017“ a nastoupila do něj ve speciálních záchranářských dresech. Ty přinesly Pražanům štěstí, protože i přes bleskové vedení Ocelářů skóre otočili a nakonec i díky hattricku kapitána Jaroslava Hlinky nastříleli neuvěřitelných 12 branek! Utkání nakonec skončilo výhrou 12:3.

únor – Sparta vzdává hold 2017

Loňský 8. ročník tradičního projektu „Sparta vzdává hold“ opět proběhl během dvou zápasů Tipsport extraligy, při kterých sparťané vyjadřili respekt složkám Integrovaného záchranného systému. Tisíce hrdinů hnaly Spartu za vysokým vítězstvím v zápase s Třincem a loňský ročník vyvrcholil domácím duelem s Olomoucí, v němž svěřenci Jiřího Kalouse nenavázali na vítězství s Oceláři a bohužel s Hanáky prohráli 2:4. Oba zápasy navštívilo dohromady přes 28 tisíc diváků, v jejichž řadách byly tisíce policistů, záchranářů, hasičů a příslušníků armády.

únor – finále Champions Hockey League

Na sezonu 2016/2017 nezapomenou sparťanští fanoušci i díky úspěšnému tažení v Champions Hockey League. Sparta totiž postoupila ze základní skupiny v konkurenci polského Krakova a švédského Färjestadu. V play off vyřadila těžké váhy Kärpät Oulu, HV 71, Bern i švédské Växjö a jako první český celek postoupila do finále této prestižní evropské soutěže. K němu Sparta za výrazné podpory svých fanoušků odletěla do Švédska na led Frölundy. Ve finálovém utkání byli sparťané lepším týmem, v prodloužení dokonce soupeře přehrávali, ale nakonec při hře tří proti třem inkasovali rozhodující trefu, která rozhodla. Sparta tak brala stříbrné medaile, díky kterým si vysloužila respekt fanoušků z Česka i celé hokejové Evropy.

březen – král produktivity Lukáš Pech

To byla jízda! Základní část Tipsport extraligy fanoušky Sparty rozhodně nenudila, protože Pražané bojovali o jednu důležitou individuální trofej. Útočníci Lukáš Pech a Petr Vrána totiž až do posledního kola patřili mezi skupinku hráčů bojující o triumf v kanadském bodování základní části. Nejvyšší příčku nakonec vybojoval první jmenovaný, který si připsal úctyhodných 52 bodů v 50 zápasech a o čtyři body porazil druhého Dominika Kubalíka z Plzně. Petr Vrána skončil s odstupem dalšího bodu třetí.

březen – trpké vyřazení s Kometou

Euforie z povedené základní části zakončené třetím místem a finálové účasti v Lize mistrů vzala rychle za své. Tým kouče Jiřího Kalouse vstupoval do čtvrtfinálové série s Kometou Brno s velkým odhodláním, v úvodních třech duelech vždy v polovině základní hrací doby vedl, ale přesto musel skousnout velmi tvrdý úder. Sparta totiž nezvládla domácí střetnutí a sérii nezvrátila ani v Brně, kde se po dvou porážkách se sezonou rozloučila ve čtvrtfinále prohrou 0:4 na zápasy.

březen – titul mladšího dorostu a 8. třídy

Co nedokázali muži, to se podařilo mladíkům. Mladší dorost Sparty a tým osmé třídy totiž ovládly finálový turnaj v Hradci Králové a staly se extraligovými šampiony. „Byla to parádní jízda,“ pochvaloval si tehdejší trenér dorostenců a nynější asistent prvního týmu Jaroslav Nedvěd. Jeho kolega od osmé třídy Jiří Kročák byl po triumfu pochopitelně dojatý: „Bylo to něco neskutečného, nádherné!“

duben – Memoriál Jana Marka v Holešovicích

I v loňském roce Sparta pokračovala v tradici mládežnických turnajů. Memoriál Jana Marka je špičkou v Evropě i ve světovém měřítku a tradičně se ho účastní špičková domácí i zahraniční mužstva kategorie U18. Výjimkou nebyl ani šestý ročník turnaje, jenž nese jméno bývalého útočníka Sparty, který v roce 2011 nepřežil leteckou tragédii hokejistů Jaroslavle. Jarní turnaj v Holešovicích nakonec ovládl rakouský Salzburg, jenž ve finále zdolal lotyšskou Rigu. Sparta brala po vítězství nad německým Mannheimem bronzové medaile.

květen – sparťanští hráči na mistrovství světa

Fanoušky Sparty muselo mistrovství světa ve Francii a Německu bavit nejen kvůli českému národnímu týmu. V jeho dresu sledovali výkony útočníka Petra Vrány a v norské reprezentaci nechyběl ani útočník Alexander Reichenberg, který do Sparty přestoupil v létě ze Storhamaru. Český útočník zaznamenal v osmi zápasech jeden gól a jednu asistenci, jeho nový spoluhráč odehrál o zápas méně, ale měl góly dva a jednu přihrávku. Ve slovenské reprezentaci měla Sparta dokonce čtyřnásobné zastoupení. Dvěma góly se blýskl obránce Martin Gernát, Juraj Mikuš v sedmi zápasech nebodoval, ale pro změnu byl jediným Slovákem s kladným hodnocením +/-. Jeden gól si pak připsal Andrej Kudrna, asistenci zaznamenal také Lukáš Cingel. 

květen – letní obměna kádru

Neúspěch v play off přinesl razantní letní řez v kádru. Klub po dlouhých letech opustil například brankář Tomáš Pöpperle, odešel i jeho parťák Filip Novotný, zpět do zahraničí se přesunuli útočníci Jan Buchtele s Michalem Řepíkem a Lukáš Cingel zamířil do Mountfieldu HK. Tým opustili rovněž obránce Vladimír Eminger a útočník Brian Ihnačák. Sparta pak vsadila na novou brankářskou dvojici ve složení Sami Aittokallio - David Honzík, do obrany přišli Tomáš Dvořák s Tomášem Pavelkou a později i Petr Zámorský, útok pak vyztužili Alexander Reichenberg s Robertem Říčkou a Vinny Saponari.

červen – podpis smlouvy s Kikou

Zápasy vyhrávají góly, podpora fanoušků, ale i silní partneři v zádech. Pro novou sezonu se Spartě podařilo prodloužit smlouvu s více než devadesáti procenty z těch stávajících a zároveň přivítat skupinu partnerů zcela nových. Celkově sparťanská rodina partnerů čítá přibližně 120 společností. V červnu proběhl slavnostní podpis smlouvy se společností Kika, která se zařadila do skupiny GOLD Partner. Před sezonou pak ještě do portfolia nejvýznamnějších partnerů přibyla nadnárodní společnost Mastercard jakožto hlavní partner klubu.

srpen – zahraniční turnaje v přípravě

Sparta patří mezi nejtradičnější evropské celky a díky své historii i čerstvému úspěchu v Lize mistrů měla během léta možnost startovat na dvou prestižních turnajích v zahraničí. V německém Ga-Pa vybojovala stříbro po výhře nad Salzburgem a finálové porážce s Mnichovem. Následně se parta kolem kapitána Jaroslava Hlinky přesunula do Berlína, kde na ni čekal tradiční Red Bulls Salute. Pražané začali výhrou nad švýcarským Ambri-Piotta, ale ve finále padli s Eisbären Berlín a do sbírky přidali další turnajové stříbro.

září – tradiční vláda nad Prahou

Porážka ve finále turnaje v Berlíně a dvě prohry s Mladou Boleslaví v řadě znamenaly černou sérii tří přípravných porážek v řadě. Tu Sparta ukončila originálně – v domácím derby se Slavií. Jediné derby roku se odehrálo 5. září v holešovické Tipsport areně a domácí celek proti dobře bojujícímu prvoligovému rivalovi vydřel vítězství 2:1 po prodloužení. Rozhodující branku vystřelil Dominik Uher.

říjen – návrat Františka Výborného na střídačku

Říjen loňského roku zapíše do historie klubu konec jedné trenérské éry a velký návrat legendy. V klubu totiž po sérii porážek skončil trenér Jiří Kalous, kterého nahradil navrátilec František Výborný, jenž dovedl Spartu ke třem mistrovským titulům. „Jirkovi bych chtěl poděkovat za jeho rok a půl trvající práci pro Spartu. Základní část minulé sezony a zejména Liga mistrů, kde jsme došli až do finále, byly úspěšnými etapami ročníku 2016/2017,“ uvedl po změně trenérů Petr Bříza, majitel klubu a předseda představenstva. K Františku Výbornému se přidal asistent Jaroslav Nedvěd a v prosinci také Martin Janeček z Havířova.

říjen - Sparta získala eso z NHL, přišel Michálek

Na takovou posilu jsou všichni fanoušci nažhavení! Když Sparta avizovala říjnové posílení defenzivy, oznámila velké jméno. Obranu Pražanů totiž vyztužil zkušený obránce Zbyněk Michálek, držitel 810 startů v zámořské NHL, účastník pěti světových šampionátů, dvou zimních olympijských her a Světového poháru v roce 2016. Bývalý zadák Minnesoty, Arizony, Pittsburghu a St. Louis se okamžitě zabydlel ve sparťanské sestavě a jeho průměr času na ledě je nejvyšším ze všech hráčů.

listopad – 11. ročník Sparťanské krve

Jedenáct ročníků, stovky litrů krve. I listopad loňského roku patřil dárcům krve, se kterými Sparta tradičně pomáhá dobré věci. Loňský ročník navíc odstartoval přímo v šatně A-týmu a pokračoval na Transfuzním oddělení VFN na Karlově náměstí v Praze. Klub zároveň pokračoval v tradici z posledních let a velmi aktivně se snažil zvýšit povědomí o problematice darování kostní dřeně ve spolupráci s Českým registrem dárců krvetvorných buněk IKEM.

listopad – rozšíření Klubu legend HCS

Už třetího rozšíření od svého založení v únoru 2012 se dočkal Klub legend HCS. Před utkáním s Jihlavou byli 3. prosince 2017 přijati mezi legendy obránce Jiří Vykoukal (druhý zleva), dlouholetý vedoucí mužstva Jaroslav Velechovský (vpravo) a in memoriam i bývalý sekretář Jan „Hóňa“ Císařovský. Počet členů Klubu legend HCS se tak prozatím zastavil na čísle 32 a přítomné legendy sledovaly vítězství Sparty 6:5 po prodloužení. Toho Pražané dosáhli ve speciální edici legendárních dresů, které se následné dražily, a výtěžek se připojí k aukci dresů Sparta vzdává hold 2018 a poputuje na konta Nadace policistů a hasičů a Vojenského fondu solidarity.

prosinec – snový start Richarda Jarůška

V polovině listopadu získala Sparta z Mountfieldu HK útočníka Richarda Jarůška, opačným směrem následně putoval obránce Petr Zámorský a dravý střelec se v Praze patřičně uchytil. Do konce roku odehrál za Spartu třináct zápasů, dal deset gólů a přidal pět asistencí. V posledním domácím utkání roku s Libercem navíc obstaral všechny tři branky Sparty a na výhře 3:0 se podílel prvním extraligovým hattrickem kariéry.

prosinec - skalp Komety před rekordní návštěvou

Kdo zažil na vlastní kůži Mistrovství světa v hokeji v roce 2015, musel si při prosincovém utkání s Kometou Brno určitě vzpomenout na jedinečnou atmosféru. Na šlágr 32. kola totiž zavítalo 16 343 diváků a oba tábory vytvořily fantastickou kulisu. Svěřenci Františka Výborného nakonec dokráčeli k zaslouženému vítězství 3:2 a na konci roku nastartovali vítěznou šňůru tří zápasů!

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek